Reklama

Reklama

Umírání za dlouhého dne

  • Velká Británie The Long Day's Dying (více)

Obsahy(1)

John, Cliff, Tom. Tři muži, tři angličtí výsadkáři. Všichni skvěle vyškoleni pro záškodnickou činnost. Všichni umějí správně zabíjet, klást miny, vyhazovat mosty, střílet samopalem i pistolí. Ale v tuto chvíli jim nic z toho není moc platné. Jsou odříznuti od své jednotky, uvízli v jakémsi podivném bezčasí, v neznámé krajině, bez spojení, bez velení. Už čtrnáct hodin čekají v polorozbořeném, opuštěném statku na svého seržanta, který odešel na průzkum, a je čím dál jasnější, že se dříve nebo později budou muset sami rozhodnout, co dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jeden z kinematografických skvostů. Dokonale vypjatá atmosféra od začátku do konce, geniálně napsané vnitřní monology, výborná psychologie postav a naprosto realistické výkony herců. Kdysi mě při sledování právě tohohle díla (nedělní odpoledne na ČT) vůbec poprvé v životě napadlo, že film nemusí být jen jednou z možností, jak se pobavit nebo zabít čas, ale že v něm může být i NĚCO. Něco nevysvětlitelného, co umí zasáhnout a klidně člověku i změnit život (jako se to tehdy v neděli stalo mně). ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tři angličtí výsadkáři se špičkovým výcvikem sami v hustém terénu plném Němců. Film, ve kterém nejde až zas tolik o válku samotnou, ale o boj několika lidí s válkou, se smrtí, motivovaný jediným cílem: přežít. Válka je tu odosobněná, ničící a zabíjející síla s obětmi na obou stranách. Samotný film je opravdu strhující, má hutnou atmosféru a dokonalé vnitřní dialogy netřeba připomínat. Jeden z nejlepších naturalistickopsychologických válečných snímků brilantně zfilmovaných podle dokonalé knižní předlohy.. ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele

Psychologický film z období 2. světové války, který se mi v mládí zdál lepší. Tu hutnou atmosféru jsem v něm dnes nenašel. Nejvíce mě dostalo to tahání sirek. Vždyt přece po vyhodnocení tahání, když jsem překvapen výsledkem, to s kolegy zpětně proberu - kdo jak hlasoval. Jenže Američani jsou gentlemani a tajné hlasování je pro ně svaté. A na to ten Němec vsázel. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tenhle výborný film kdysi dávno.A silný dojem ve mně zůstal dodnes.Elitní vojáci britské armády v týlu nepřítele se pokoušejí probojovat ke svým.Brání jim v tom přinejmenším stejně dobře vycvičení němečtí vojáci.Výborné jsou momenty nonverbální komunikace mezi britskými výsadkáři míchané se slovní formou.Ukazují na vynikající výcvik tolik potřebný pro akce tohoto druhu.Konfrontace úrovní výcviku,válečných pastí až zvracení po úspěšné likvidaci německého "kolegy".Navzájem se postupně likvidují, chuděrku slepici nevyjímaje, kterážto se odebere do žaludků Britů s nespravedlivým označením za nacistku.A tak žádná živá bytost nepřežije děj filmu.Hlavního hrdinu nevyjímaje.On sám je, děsný paradox, zabit vlastními vojáky.Ani sebelepší výcvik nezabrání největším absurditám, které může válka připravit. Krásný a silný film s ohromným sdělením o povaze války.Tohle by měli vidět všichni, kteří mají válečné choutky !! Hodnotím velice vysoko.Ba nejvýše! ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to bylo pro mě kruté až šokující. Dlouho jsem o tom přemýšlel, proč ty hrůzy až do detailu? Posléze jsem pochopil, že tak silné psychodrama v extrémní formě se smyslem pro detail válečných hrůz nelze snad ani lépe natočit. Běžně v mnoha filmech je smrt většinou neosobní a působí jako vyprázdněná situace, o příčině se ani nesnažím pátrat. Přemýšlíme-li, že strach a děs nebudí smrt sama, ale její vyvolaná představa smrti vyvolává tu hrůzu v duši. Když člověk přestane být a neví o tom, nemůže pociťovat ani strach. Protože ve filmech je obvykle smrt spekulativní, tady ne. Určitě se dá říci, že o válce bylo natočeno velmi mnoho filmů a samozřejmě v nejrůznější kvalitě. Pro mě jeden z nejlepších umělecky protiválečných filmů celosvětové kinematografie, který pregnantně znázorňuje, že každá válka je zbytečná a přináší proud bolestí a moře utrpení. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Britští výsadkáři ve filmu používají samopal Sten Mk III. (Privatejoker)
  • Ve scéně, kde se John (David Hemmings) plíží za německým výsadkářem, si lze na opasku německého výsadkáře povšimnout sumek k pušce Mauser, přestože je vybaven samopalem MP 40, do kterého byly puškové náboje nepoužitelné. (Privatejoker)

Reklama

Reklama