Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý analytik CIA a námořní důstojník Jack Ryan je s rodinou v Londýně. Má tu nějaké přednášky a vzal s sebou i ženu Cathy a dceru Sally, aby si tu udělali dovolenou. Úplnou náhodou se stanou svědky teroristického útoku na člena královské rodiny, lorda Williama Holmese. Jack naprosto bez přemýšlení zasáhne a jednoho z útočníků zastřelí. Jedná se o ani ne sedmnáctiletého Patricka Millera, který spáchal atentát společně se svým bratrem Seanem a dalším mužem, který však unikl. Sean Miller je zatčen a postaven před soud. Jack Ryan, který byl při atentátu také zraněn, zůstává v Londýně, aby u soudu vypovídal. Při té příležitosti je za svůj čin povýšen do šlechtického stavu a smí užívat titul Sir. Sean je členem teroristické buňky, která se odloučila od IRA. Za svůj čin byl odsouzen do přísného vězení. Jeho spolupracovníci však Seana cestou do vězení osvobodí. Neváhají postřílet všechny členy doprovodu. Sean Miller a jeho parťáci prchají do severní Afriky, aby zde naplánovali další pokus o únos Holmese a cvičili se v bojových technikách. Sean Miller je však plný nenávisti vůči Ryanovi, protože zabil jeho bratra. Chce se mu pomstít a zabít jeho i jeho rodinu. S několika kolegy se vypraví do Ameriky, aby zde uskutečnil svůj plán. Jeho kolegyně Annette se pokusí zabít Ryana, zatímco Miller střílí na auto těhotné Cathy, která veze Sally ze školy. Jack Ryan se útoku ubrání, ale Cathy a Sally mají těžkou autonehodu. Miller usoudí, že se zabily a odlétá zpět do severní Afriky. Cathy je na tom po nehodě o něco lépe, ale Sally je zraněná velmi vážně a v prvních hodinách není ani jisté, zda přežije. Naštěstí se nejhorší předpověď nesplní, ale i tak musí Sally strávit v nemocnici dlouhý čas. Tento Millerův čin přiměje Jacka k tomu, aby se vrátil zpět do CIA, i když to původně neměl v úmyslu. Společně s kolegy a za pomoci satelitů pátrají po Millerovi a jeho bandě v Africe. Podaří se jim najít tábor v Libyi, kde se teroristé ukrývají. Jeho cílem je teroristy zabít. Na místo byla poslaná protiteroristická jednotka, která teroristy zlikviduje. Ryan a jeho kolegové vše sledují přes satelit. Nejsou však poznat obličeje a CIA netuší, že Miller a jeho kumpáni už v táboře nejsou. Vydali se do Států, aby se zde znovu pokusili o únos lorda Holmese, který má navštívit USA a při té příležitosti se sejít s Ryanem, jemuž vděčí za život. Holmes a jeho lidé navštíví Ryana a jeho rodinu u nich doma na rodinné večeři. Zpočátku jde všechno hladce a podle plánu, lidé se baví, ale pak náhle vypne elektřina. Venku je bouřka a velmi prší, zdá se, že to souvisí, ale Jack si všimne, že v nedalekém přístavu světlo svítí, a to nevěstí nic dobrého. Vychází najevo, že jeden z Holmesových lidí je s teroristy spojený... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Falko 

všechny recenze uživatele

Na tomto filme sa mi pacila postava Harrisona Forda, proste povedal by som, ze je to obycajny chlapik, ktory si ide len niekam do prace, ale pri stretnuti teroristov zareaguje tak, ako specialny vycviceny agent FBI a vzdy si dokaze nejako poradit s ludmi, ktori ho ohrozuju. No Indiana Jones to ma proste v krvi. Za to Anne Archer, som si zapamätal ako herecku, ktora sa koncom 80-tych rokov objavovala v ulohach, kde jej vzdy slo o zivot. Nielenze si v tomto filme zahrala manzelku Harrisona Forda, kde ju ohrozovali teroristi, ale uz predtym si v NEBEZPECNOM UTEKU (1990) zahrala svedkynu vrazdy mafianov, ktori ju cely film v Hitchcockovskej atmosfere nahanali v jednom vlaku po boku jej ochrancu Genea Hackmana a akokeby to nestacilo, tak len vdaka jednemu milostnemu uletu jej filmoveho manzela Michaela Douglasa v OSUDOVEJ PRITAZLIVOSTI (1987) s Glenn Close sa len tak tak vyhla smrtelnemu nozu. Ano, mozno ste vsetky tieto filmy videli, ale nevedeli ste, alebo ste mozno zabudli, ze sa jedna stale o tu istu herecku :-) No neskor uz nemala az take zname filmy, aj ked sa obcas niekde objavila. Hudba Jamesa Hornera sa dala lahko spoznat, uz v tomto filme pouzival oblubene nastroje zo STATOCNEHO SRDCA (1995). A reziser Phillip Noyce obcas strieda psychothrillery ako UPLNE BEZVETRIE (1989) s Nicole Kidman a s Billym Zaneom (teraz uz viem, preco ho Cameron obsadil do TITANICU (1997)), NIEKTO SA DIVA (1993) so Sharon Stone alebo ZBERATEL KOSTI (1999) s Angelinou Jolie a s Denzelom Washingtonom s akcnymi filmami ako pokracovanie tohto filmu JASNE NEBEZPECENSTVO (1994) opät s Harrisonom Fordom, SVÄTY (1997) s Valom Kilmerom alebo naposledy SALT (2010) opät s Angelinou Jolie. __________ Harrison Ford - (Jack Ryan) +++ Anne Archer - (Cathy Ryan) +++ Patrick Bergin - (Kevin O'Donnell) +++ Sean Bean - (Sean Miller) +++ Thora Birch - (Sally Ryan) +++ Samuel L. Jackson - (Robby) +++ Polly Walker - (Annette) +++ James Earl Jones - (Admiral Greer) +++ Richard Harris - (Paddy O'Neil) +++ ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

V roce 1992, kdy spatřily světlo světa takové trháky, jako Gauneři, Základní instinkt, Nesmiřitelní či Vetřelec 3, vyslal režisér Phillip Noyce (např. Úplné bezvětří) do kin snímek Vysoká hra patriotů a nutno dodat, že ten se v těžké konkurenci úplně neztratil. Harrison Ford zde hraje bývalého agenta CIA, toho času v Londýně, který se při přestřelce na ulici zastane královské rodiny a zabije jednoho z členů teroristického gangu. Pomsta bratra zavražděného (i přes jeho počáteční izolaci), na sebe však nenechá dlouho čekat. Povedený thriller, skvělé herecké představení dua Ford - Bean a osvěžení rčení - pro dobrotu na žebrotu. Mně se to líbilo. P.S. Pozorný divák/posluchač si určitě všimne, že skladatel James Horner zde použil svůj starší mrazivý hudební motiv z filmu Vetřelci (1986). Stejnou věc již udělal ve filmu Komando (1985), kde použil hudbu ze snímku 48 hodin (1982). ()

Reklama

fleker 

všechny recenze uživatele

Tak se konečně potvrdilo to co se o harisnu fordovi už dlouhá léta šušká, on opravdu chodí na dámský záchodky! Nicméně ta scéna s těma flešbekama byla fakt dobrá, na moment sem si vopravdu myslel že ta zrzka ze záchoda je opravdu ten pachatel, a že ji agent ocelové péro nebo jak je to v češtině, identifikoval skutečně podle toho jak jí zavlály vlasy když hnula krkem, ale zpátky k tématu filmu, podle mýho je to značení relaxačních místností strašně nedomyšlený, proč nejsou dveře vod hajzlíku v restauracích, na nádražích a na jiných veřejných místech voznačený místo nějakýma nejednoznaačnýma transexuálníma postavičkama prostě a jednoduše obrázkem nebo fotografií mužských či žeských genitálií, tak aby to bylo jednoznačný a jasný? vemte si třeba takový tříletý dítě, děti ty v tom maj ještě zmatek, natož ve třech letech, kdy pohlavní znaky ještě nejsou prakticky vyvinutý, takže tříletý dítě ještě vůbec netuší co je kluk a co je holka, nedejbože kdyby pak bylo ještě ze skocka, kde ženský vypadaj jako chlap a tátové nosej sukně.. ale kdyby byl na těch dveřích vyobrazenej genitál jak prosazuju já, tak se člověk jednoduše podívá na genitál na dveřích, pak na svůj vlastní genitál, a tam kde najde shodu genitálů, tak do těch dveří vleze...i když, jak tak vo tom teď přemejšlím, tak herisn ford by nejspíš asi stejně skončil na dámách...tedy, pokud je pravda co se povídá.. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Devadesátkový politický thriller, ve kterém všechno funguje, ovšem nic člověka nijak zásadně nezasáhne nebo neuchvátí. Ford předvádí svůj standard a Sean Bean jednu ze svých záporných kreací z počátku kariéry. Scénář je víceméně průměrný a je škoda, že IRA v něm hraje pouze křoví (z jejího zapojení šlo rozhodně vytěžit víc). Vysoká hra patriotů se tak pohybuje někde na pomezí 3 a 4, ale právě kvůli absenci nějakého výraznějšího prvku zůstanu na 3. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Slibný začátek, svižná akce. Bohužel potom tempo opadne a film se vleče. Fordovi akční role drsňáků moc nesedí, tady někdy působil spíš směšně. Z herců stojí za zmínku asi jen standardně dobrý a opět zlý Sean Bean. Dalších velkých herců tu bylo hodně, ale spíše na efekt, kdyby jejich role hrál někdo jiný, dopadlo by to víceméně stejně. Dialogy někdy váznou, jinak je to příjemná oddechovka na jediné zhlédnutí. Noyce se mi nezdá být kvalitním akčním režisérem, někdy se mu to rozpadá pod rukama. Ale ten film za to stojí, spíš bych dal tak tři a půl, to tu ale není, tak musím dát tři. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (18)

  • Film obsahoval scény z centrály CIA, jež byly skutečně natočené v prostorách CIA. Bylo to poprvé, co CIA něco takového povolila. (sury)

Související novinky

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Reklama

Reklama