Reklama

Reklama

Čtyři z tanku a pes

(seriál)
  • Polsko Czterej pancerni i pies (více)
Polsko, (1966–1970), 18 h 58 min (Minutáž: 42–66 min)

Předloha:

Janusz Przymanowski (kniha)

Hrají:

Włodzimierz Press, Tadeusz Fijewski, Janusz Gajos, Wiesław Gołas, Franciszek Pieczka, Malgorzata Niemirska, Pola Raksa, Roman Wilhelmi, Szarik (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Polský televizní seriál Čtyři z tanku a pes překonal všechny rekordy ve sledovanosti. Humorným způsobem přibližuje příběhy čtyř vojáků a psa Šarika. Při své dlouhé cestě za osvobozením Polska se dostanou až do Berlína. Nastávají situace plné bojových scén, ale i humorných příběhů. Jako vítězové se varcejí do hlavního města Slezska - Katovic. Seriál ukazuje kontrasty mezi romantikou a skutečností, nebezpečím vojenského života, a proto je stále tak oblíbeným. (Řitka video)

(více)

Recenze (126)

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele

Ani nostalgie mně nedovolí dát cokoliv jiného než odpad.....Má to dva důvody. Ten první je, že aniž bych byl nekritický, mám k Polsku dost kladný vztah a to i při znalostech polské historie, kultury a mentality a s tím související druhý důvod je ten, že jsem byl už jako malej kluk informován doma třeba o Katyni a Varšavském povstání a tudíž jsem už tak v těch deseti chápal, že to co prováděli Rusové (resp. Sověti - ono je to vlastně pravda obojí...a začalo to mnohem a mnohem dřív, než za druhé světové války) byla dnešními slovy genocida jako prase. Tudíž podobné dílo, velebící "nerozborné" přátelství bratrských národů Polska a Sovětského Svazu a vtloukající tuhle grandiózní lež do mládeže nemohu zbavit té podstaty a záměru, se kterým bylo točeno a je to prostě odpad. Na druhou stranu, právě při mém kladném vztahu k Polsku je to ukázka toho, jak se Poláci liší ve skutečnosti málo od Čechů a že dokážou být rovněž velice podlézaví vůči moci a prospěchářští až běda......a i o tom je podle mně tenhle seriál. A podat válku jako "dobrodružství" a "zábavu"? To by nemělo být nikdy, karikatura ano, ale takhle ne. Prostě polský Major Zeman střižený s Rodáky po polsku. A když jsme si o tom četl na polských filmových serverech, řada lidí to tam vidí (zejména těch podle všeho starších) stejně jako já. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Bouře jde do dálky, v sadu kvítka rve, my jsme vyšli do války, v bouři nyní jsme!" Nevím, jak by se mi to líbilo po letech, ale na tomhle seriálu jsme vyrůstali. I my holky jsme si hrály na Čtyři z tanku, pokud vím, žádná z nás se necpala do role Plamínku nebo Lidky, všechny jsme bojovaly. Jenom Šaryk nám chyběl. Ale jmenovala se tak půlka vlčáků z okolí ... Ještě dovětek - někdo soudí, že je seriál nadhodnocený. Beru to tak, že jsme tu na amatérském servru, že jsou tu pouzí milovníci filmu (a jen pár vystudovaných odborníků). Hodnotíme tudíš emoce, které v nás seriál vyvolal, což je naprosto vpořádku. Sice nebyl přímo určený pro děti, ale když tenkrát šel, byly jsme zrovna děti. ()

Reklama

anderson 

všechny recenze uživatele

Konečne na DVD. --- bohužiaľ sprasenejšie DVD by človek ťažko hľadal. Nie je tu originálny poľský zvuk, tým pádom ani české titulky a ani pôvodný dabing ČST. Jediné čo vás "oblaží" je šitoidný, humusný daboš vďaka ktorému DVD putovalo rovno do koša. (27.6.2005) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ač >kultovní< seriál dětství snad všech kluků v komunistickém bloku >sedumdesátých< let (a snad - to už netroufám si soudit - i v letech pozdějších) je tohle válku romantizující, v historických reáliích klamající a svým příběhem dosti povrchní >válečně-dobrodružné< dílko dnes už značně vyčpělé. Místy dost nesmyslný, hloupoučký a nelogicky navazující děj jen potvrzují jaksi ležérní herecké výkony a nebýt té černobílé (obrazem i dějem ;-) nostalgie, asi bych dal hodnocení ještě nižší. A tak jedna hvězdička patří celému seriálu jako takovému a ta druhá pak tomu pejskovi, který zjevně byl nejinteligentnější bytostí v celé té škále postav - a nakonec myslím i všech aktérů a zúčastněných... ;-) . . . Tak "nabít tříštivým, pal!"... - - - P.S. Ovšem ten hnus, který vydalo na dvd jakési pofiderní společenstvo >Řitní výdělek< by zasloužil odstřelit právě nějakým takovým kalibrem. Obraz jako z dob němých grotesek - a ten český NOVÝ! dabing a zvuk... Opravdová prasečina, hodna tuzemských čudláků... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Serial, ktory vznikol v Polskej Ludovej Republike /vtedy malo Polsko taky nazov/ a stal sa popularny nielen v byvalej federacii, ale takmer v celom sovietskom bloku. Czekalski a Nalecki sa predviedli ako mimoriadne zrucni reziseri, ktori rozhodne rozumeli/rozumeju filmarskemu remeslu. Ovsem na tento serial sa nemozno pozerat z uhla pohladu roku 2008, nedajboze 2013. Na tento serial sa treba pozerat z uhla pohladu roku vzniku, tzn. 1966 a v kontexte dobovych realii /Studena vojna, Sovietsky Blok, uvolnenie 60. rokov v Ceskoslovensku/. A z tohto uhla pohladu ide o kultovy serial, ktory by som si opat rad pozrel. Ovsem z uhla pohladu roku 2013 - neviem, neviem ..... 88 % ()

Galerie (27)

Zajímavosti (45)

  • Původně bylo natočeno jen 8 dílů a seriál končil setkáním Janka (Janusz Gajos) s jeho otcem (Stanisław Jasiukiewicz) na pláži v Oskywie u Gdaňska. Po velkém diváckém ohlasu bylo dotočeno dalších 13 dílů, čímž byla filmově zpracována celá původní dvoudílná Przymanowskiho předloha. (Robbi)
  • Seriál byl prodán do mnoha zemí socialistického bloku (ČSSR, SSSR, Maďarsko, NDR, Kuba), ale také třeba do Finska. (Hans.)
  • Děj posledního dílu se odehrává v městě Kłodzko a na Kłodzké pevnosti. Město taktéž leží na Nyse, takže se zde příběh asi opravdu odehrává. (ypres.bass)

Reklama

Reklama