Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo nemá na něco talent, ještě to nic neznamená. Pokud to něco ovšem dělá rád a s vášní, může to být průšvih. Pokud o tom navíc neví, je to už tragédie. Bez mrknutí oka vydržím horory, krváky, dojáky, ale tohle vážně ne. Tohle rvalo moje filmové srdce a utěšoval mě jen pocit, že blažený jest člověk ve své nevědomosti. Skvělý film, pocta filmům a vzdání holdu filmové legendě v jednom. Myslím, že ho doopravdy ocení až středně pokročilí filmoví fajnšmekři. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Fízli!“ – „Máme povolenie?“ – „Nie.“ – „Tak utekajme!“ Rozkošné, pôvabné a potom ešte aj rozkošné. Edovi Woodovi Jr. sa mnohí smiali vtedy a trvá im to dodnes a asi majú pravdu, ale jedno sa musí uznať: a to nepríjemne vysoký počet režisérov, ktorí ani pri rozpočte tri milióny dolárov (viete – a chcete - si predstaviť, čo by s takými peniazmi urobil Ed?!) nerobia ani troška také zábavné filmy. Veď jemu stačila odpísaná herecká legenda (ktorú všetci dávno pokladali za mŕtvu) a umelohmotná chobotnica a aká scéna mu z toho vyliezla! No ale k samotnej životopisnej snímke Tima Burtona (ktorá zasa až taká životopisná veru nie je). Výborná zábava so špičkovou vizuálnou stránkou, fantastickými hercami (Johnny Depp v jemnom bielom angorskom svetríku, Martin Landau ako oscarový Béla, Mike Starr, Bill Murray), pomilovania hodnými scénami a zábavnými dialógmi („Máte už scenár?“ – „Srať na scenár... ale máme plagát.“) S krásnym záverečným cameo Vincenta D´Onofrioa (OLOVENÁ VESTA) o tom, čo je to láska ku kinematografii a kam vám môžu vyliezť všetci, ktorí si myslia opak. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/160498/Ed-Wood-100.html ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Burton v umělecké poloze poněkud nezvyklé, zbavený barev, zcela ponořený do vizí někoho jiného, než je on sám... opravdu jiného? Nelze přehlížet sympatii a empatii, s jakou se Tim noří do světa nejhoršího filmaře všech dob, s jakou nasává jeho obraznost a trasformuje je do svého brilantního a vybroušeného stylu. Jakoby se z woodovského chaosu stával ucelený filmový tvar, jemuž chybí všechen diletantismus "mistrových" patvarů, ale nechybí mu zvláštní nadšení a hluboké zaujetí. Sen, to je vše, oč Burtonovu Woodovi jde a právě tahle svéhlavost, odevzdání se vlastní vizi ať je jakkoli bizarní, představuje v tomto filmu největší Woodův vklad do Továrny na sny. Depp si excentrického blázna vychutnává, do zženštilých manýrů vnáší svůj vrozený exhibicionismus, do Woodova maniakálního zaujetí zase svou schopnost nabít postavu živelností a nadšením. Jednoznačně však stojí ve stínu Martina Landaua, jehož Lugosi je uhrančivý, charismatický, plný magie i lidské zranitelnosti. A právě vztah Wood-Lugosi nakonec vytváří linii, která přehluší všechny ostatní. Takový obraz duševního souznění nenalezneme v žádném další Burtonově filmu. Ač se Ed Wood trochu vymyká z mistrovy filmografie, rozhodně patří mezi jeho nejosobitější díla. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

K filmům Tima Burtona nepřistupuji s takovým nadšením, ani nevím proč, ale prostě ne. Toto se ale opravdu povedlo. Svou skvělou režií nám představuje svůj pravý opak. Neopomenutelná je i hudba Howarda Shorea, výborná i díky několikerému použití Čajkovského Labutího jezera (ve smutných existenčních scénách o Lugosim). Vincent D'Onofrio v miniroli Orsona Wellese je dechberoucí. Ale i ostatní hrají výborně, resp. místy tak výborně špatně... no, rozumíme si:). Celkově by to bylo za 4*, teda skvěle odvedená mechanická práce, nebýt jednoho vskutku geniálního filmařského vtipu, který je tak neskutečně do očí bijící, až si ho lze nevšimnout... Napovím jen, že se odehraje ve fázi natáčení Plan 9 from Outer Space. Kdo pochopí, nemůže tu pátou hvězdu nedat.:) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To je ta nejnepohodlnější rakev, ve které jsem kdy byl." Tak legendární Bela Lugosi mě bavil víc, než ten slavný režisér, scenárista, herec a producent, který se rád převlékal do dámských šatů. To však nic nemění na tom, že kdyby všichni režiséři točili s takovým nadšením jako Ed Wood, tak by ve filmovém průmyslu určitě bylo méně peněz a více zábavy. Nebudu se tedy falešně tvářit, že po zhlédnutí tohoto filmu začnu po večerech konzumovat Zlaté maliny a ráno pak do mísy vypouštět Oscary, ale na nějaký ten kousek z dílny nejhoršího režiséra všech dob si určitě udělám čas. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Ak budete snímku pozerať v originálnom znení, na premiére filmu Nevěsta monstra (1955) môžete počuť, ako na Lugosiho (Martin Landau) niekto zakričí "Mr. Landau!” (classic)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama