Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

pepo 

všechny recenze uživatele

Filmy sa majú točiť hlavne s láskou. Občas to však nestačí a niektorí filmári sa stávajú kvôli svojím počinom vysmievanými a nenávidenými. No občas sa stanú aj kultom, podobne ako Edward D. Wood Jr. Pocta Béčkovej legende, ktorá si vyslúžila titul „najhorší režisér všetkých čias" je najlepším dielom Tima Burtona. Čiernobiela trefa do čiern... do čierneho je takisto paradoxne jeho komerčne najmenej úspešným filmom, no srdce filmového fanúšika pri ňom zaplesá. Ponúka nahláškovanú („Is there a script?" „Fuck no. But, there's a poster."), dojímavú a elegantne natočenú zábavu okorenenú jednou z najlepších úloh Johnnyho Deppa. Hereckého Oscara sa však dočkal Martin Landau ako umierajúca bývalá hviezda Bela Lugosi. Druhá soška putovala do rúk maskérov. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Asi nejdospěleji pojatý Burton, přesto lehce rozpoznatelný. Tentokrát ovšem nenechal hrát svou morbidní fantazii, ale inspiroval se skutečným příběhem možná až příliš odhodlaného režiséra s trošku odlišným pohledem na svět. Jeho ztvárnění Johnnym Deppem asi nepotřebuje komentář. A když se přidá famózní Martin Landau nebo roztomilý part Billa Murraye, není obrany. Timův opus magnum. Filmařina není o malých detailech. Je o velikosti filmu. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zajíjmavý film. Tak předně, nemám rád Deppa. Ale musím uznat, že tahle role mu opravdu sedla. Nevím, nemám s čím srovnávat, poněvadž pravého Edwarda D.Wooda, Jr. neznám a neměl jsem čest s žádným jeho filmem (a ani možná radši nechci ;-)) Ano, člověka musí chytnout za srdíčko ten neuvěřitelný zápal našeho hlavního hrdiny, všude tam, kde nestačí s talentem, doplňuje svým nadšením. Musím říct, že to natáčení jeho filmů mě docela dostalo (a taky mě pobavilo, ikdyž to bylo vlastně docela smutné, absolutní amatérství; příkladem za všechny souboj Lugosiho s chobotnicí). Navíc Martin Landau podle mě výborně ztvárnil postavu zašlé hvězdy, která by ráda zažila comeback (nevím, jestli je to přímo na oskara, ale ocenění si to určitě zaslouží). Možná kdybych věděl o pravém Woodovi něco víc, hodnotil bych plným počtem. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Neskutečně milý a laskavý portrét filmaře bez špetky talentu - zato s obrovským nadšením pro věc. Johnny je ve své roli dokonalý - a aniž bych osobu Eda Wooda znala buhvíjak dobře, řekla bych, že jeho postavu ztvárnil nanejvýš sympaticky a Ed by na něj byl snad i hrdý - tím svým neodolatelným, až dětsky bezelstným způsobem. Při sledování snímku mě co chvíli přepadávalo šílené nutkání okamžitě vidět nějaký z Woodových "skvostů" - což je, myslím, ta nejlepší možná vizitka pro filmovou poctu nějakému tvůrci. Navíc scény s Lugosim mě občas snad až dojímaly (jeho poslední záběry) - a ačkoli to na plný počet necítím, fakt, že jsem z filmu měla podivně silný, příjemný pocit dobré nálady, je jedním z několika pádných důvodů, proč opravdu stojí za zhlédnutí. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Burton v umělecké poloze poněkud nezvyklé, zbavený barev, zcela ponořený do vizí někoho jiného, než je on sám... opravdu jiného? Nelze přehlížet sympatii a empatii, s jakou se Tim noří do světa nejhoršího filmaře všech dob, s jakou nasává jeho obraznost a trasformuje je do svého brilantního a vybroušeného stylu. Jakoby se z woodovského chaosu stával ucelený filmový tvar, jemuž chybí všechen diletantismus "mistrových" patvarů, ale nechybí mu zvláštní nadšení a hluboké zaujetí. Sen, to je vše, oč Burtonovu Woodovi jde a právě tahle svéhlavost, odevzdání se vlastní vizi ať je jakkoli bizarní, představuje v tomto filmu největší Woodův vklad do Továrny na sny. Depp si excentrického blázna vychutnává, do zženštilých manýrů vnáší svůj vrozený exhibicionismus, do Woodova maniakálního zaujetí zase svou schopnost nabít postavu živelností a nadšením. Jednoznačně však stojí ve stínu Martina Landaua, jehož Lugosi je uhrančivý, charismatický, plný magie i lidské zranitelnosti. A právě vztah Wood-Lugosi nakonec vytváří linii, která přehluší všechny ostatní. Takový obraz duševního souznění nenalezneme v žádném další Burtonově filmu. Ač se Ed Wood trochu vymyká z mistrovy filmografie, rozhodně patří mezi jeho nejosobitější díla. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Až po desiatich rokoch od premiéry sa snímka dostala na DVD. (classic)
  • Tim Burton přiznává, že byl vždy fanouškem Eda Wooda, a proto je jeho životopisný film natočen s velkou zaujatostí, která pramení spíše z jeho obdivu k Woodově práci než z posměšného postoje. Vztah mezi Woodem a Belou Lugosim ve filmu navíc odráží Burtonův vztah k jeho vlastnímu idolu Vincentu Priceovi, další známé hororové ikoně. (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama