Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nezvyklá biografie asi nejhoršího režiséra všech dob, Edwarda Wooda, Jr. Zřejmě oprávněně označovaného za nejhoršího, protože jen ukázky z natáčení jeho "děl" v tomto filmu mi opravdu utkvěly nadlouho v paměti ("dokonalý" zápas Lugosiho s chobotnicí, UFO zavěšené na provázku). Přesto bych se rád s jeho filmy seznámil na vlastní oči. Co ale na Edovi bylo naprosto odzbrojující, to bylo jeho nadšení. Naprostý nedostatek talentu mu vůbec nevadil a s ohromným entuziasmem se znovu a znovu vrhal do toho kolotoče, který se kolem natáčení každého filmu roztočí. Za to jeho nadšení by si zasloužil být uveden do filmové síně slávy. :) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Tak, pane Weiss, už nehledejte. Jsem váš člověk! Pracuji rychle a vyplatím se. Píšu a režíruju. A jsem dobrý …. Životopisné filmy nemusím. Vzhledem k tvůrcům a hercům jsem se rozhodl udělat výjimku. Přes nízké hodnocení tvrdím, že T.Burton je pan režisér a J.Depp pan herec. Osobně mě však nejvíc zaujal ,,výstřední“ B.Murray a z toho plyne, že se fanouškem E.Wooda nikdy nestanu, i když jeho smysl pro absurditu je mi sympatický a dokázal bych s ním spolupracovat. Třeba zadarmo! Neplánujete někdo natočit strašlivý děsný film? ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Příběh o "nejhorším režisérovi všech dob" a jeho nejlepších tvůrčích letech, tedy době, která dala vzniknout Woodovým nejznámějším filmům GLEN OR GLENDA, BRIDE OF THE MONSTER a PLAN 9 FROM OUTER SPACE a jejichž natáčení Tim Burton v této biografii kouzelně přibližuje. Výsledek si o to více divák vychutná, pokud nějaký z těchto tří jmenovaných filmů zná a funguje to i zpětně - některé scény z nich jsem měl chuť si po skončení Burtonova snímku znova pustit. Nejvýraznějším aspektem tohoto filmu je jeho dokonalá dobová stylizace, atmosféra Hollywoodu 50-let z filmu jen čiší. Pokud jde o herce, ten největší trumf byl v mých očích tou největší slabinou. Nikdo mi totiž nevymluví, že Depp v některých momentech nechutně přehrával. I role člověka plného entuziasmu, kterým Ed Wood zřejmě byl (mám-li scenáristovi věřit), se dá zahrát střídměji. Zato role Martina Landaua coby Bela Lugosi byla hereckou lahůdkou, tak dobře napsaná role se snad ani nedá skazit :o) Tady byl ten Oscar hodně zasloužený.....Zato Ed Wood si o Oscarech mohl jenom zdát, což ovšem nic nemění na tom, že i díky tomuhle filmu se stal mým oblíbencem a na jeho filmařsky fušerské, ale s láskou dělané fláky, nedám dopustit. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Typické "burtonovské" filmové spracovanie obsiahnuté čiernym humorom a bizarnosťou Eda Wooda, ktorého Johnny Depp stvárnil naozaj vynikajúco. Herci sa vo svojich úlohách vyžívali, čím snímka nadobudla autentický charakter a divákovi nezostáva iné, ako sa vžiť do jednotlivých postáv tohto fenomenálneho diela. Celkový pochmúrny dojem z filmu umocňuje morbídna hudba Howarda Shorea a komediálne ladený scenár v dokonalej harmónii s dobovou úrovňou. Ed Wood je nezabudnuteľné dielo americkej kinematografie, v ktorom Tim Burton dôveryhodne vyjavuje život "toho najhoršieho hollywoodskeho režiséra všetkých čias". ()

castor 

všechny recenze uživatele

Radost z filmařiny je u Eda Wooda cítit stejně jako z Tima Burtona. Odzbrojující pozitivizmus nad svým "talentem", roztomilý Depp, tichý a výstřední "muž vzadu" Murray a hlavně brilantní Martin Landau jako uhrančivý Bela Lugosi, pronásledovaný drogovými problémy. Po formální i obsahové stránce strhující záležitost, místy až mravenčí snaha o autentičnost, dokonalá práce s kamerou, osvětlením, skladatel Howard Shore navíc přesně ví, co jaká scéna potřebuje. 80%. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Až po desiatich rokoch od premiéry sa snímka dostala na DVD. (classic)
  • Ak budete snímku pozerať v originálnom znení, na premiére filmu Nevěsta monstra (1955) môžete počuť, ako na Lugosiho (Martin Landau) niekto zakričí "Mr. Landau!” (classic)
  • Nie je pravda, že by Bela Lugosi pohŕdal svojim hereckým kolegom Borisom Karloffom, v skutočnosti boli veľkí priatelia. Karloff sa po Belovej smrti samozrejme zúčastnil aj na jeho pohrebe. (BlackTom)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama