Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (712)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

K filmům Tima Burtona nepřistupuji s takovým nadšením, ani nevím proč, ale prostě ne. Toto se ale opravdu povedlo. Svou skvělou režií nám představuje svůj pravý opak. Neopomenutelná je i hudba Howarda Shorea, výborná i díky několikerému použití Čajkovského Labutího jezera (ve smutných existenčních scénách o Lugosim). Vincent D'Onofrio v miniroli Orsona Wellese je dechberoucí. Ale i ostatní hrají výborně, resp. místy tak výborně špatně... no, rozumíme si:). Celkově by to bylo za 4*, teda skvěle odvedená mechanická práce, nebýt jednoho vskutku geniálního filmařského vtipu, který je tak neskutečně do očí bijící, až si ho lze nevšimnout... Napovím jen, že se odehraje ve fázi natáčení Plan 9 from Outer Space. Kdo pochopí, nemůže tu pátou hvězdu nedat.:) ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Po druhém zhlédnutí musím naprosto oprávněně přidat i pátou hvězdu. Film je natočen naprosto geniálně. Až dnes, když jsem viděl Woodova dílka jsem schopen ocenit nejen práci Burtonovu, ale i všech hlavních herců. Nejlepší je Johnny Depp, který Eda báječně ztvárnil. A vyzdvihnout samozřejmě musím i Martina Landau jako Belu Lugosiho. Ed Wood byl ale opravdu borec :-) ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Obecně panuje názor, že Ed Wood je dobrý film, ale Johnny Depp to v něm krapet přehnal. Vidím to úplně opačně - ten film je tak dobrý, jak přesvědčivý je Depp v titulní roli. Podívejte se na to tak - Ed Wood byl objektivně vzato autistický magor s ujetými nápady, talentem, který tak tak stačil na uvedení kamery v chod a s nulovou sebereflexí. Kdyby vás chtěl někdo takový zlanařit ke spolupráci, předpokládám, že bez krucifixu byste se k němu ani nepřiblížili. :o) Jenže musel mít maniakální charisma všech sociopatů, jinak by nedosáhl toho všeho. I přes katastrofálně průkazné neúsoěchy dokázal přimět tytéž lidi k OPAKOVANÉ spolupráci. Každá z postav má ve scénáři nějakou berličku v podobě konce kariéry, touhy se zviditelnit za každou cenu atd., ale mě by úplně stačilo konstatování, že je všechny přesvědčilo Edovo charisma. Kdyby za mnou přišel tenhle energický mladík, začal zběsile rozkládat rukama při líčení svých plánů a zorničky by se mu rozšiřovaly nadšením, asi by přesvědčil i mě. :-D Entuziasmus je nakažlivý jako škytavka. 100% ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Naprostá pecka, která každým zhlédnutím zraje jak víno. Naprosto špičkové herecké výkony, výprava a skvělé vyprávění Tima Burtona. Mnoho kouzelných hlášek a situací u kterých jsem si bandu v čele s Ed Woodem zamiloval a výrazně mi změnil pohled na díla Ed Wooda, jež se u jeho filmů více bavím. Můj nejoblíbenější Burtonův film, mé hodnocení silných 5 hvězdiček… ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nepředstavitelné spojení Johnnyho Deppa a S.J. Parker se stalo skutečným(pro mne teprve v roce 2012)a přestože pod velením Burtona, tak to dopadlo všelijak. Možná, že byl Ed Wood opravdu nejhorším filmovým režisérem, ale ten můj nejoblíbenější jej vylíčil jako dobráka od kosti a přestože to není tak špatné, vůbec mi to nesedlo. S Burtonovým stylem to nemá moc společného, humor je na bodě mrazu a celé to působí lacině. Staré černobílé filmy až na výjimky nemusím a tak pravděpodobně v tom tkví ten (můj) problém Včetně toho, že pro mne "Ed Wood" představuje vleklou nudu v hlavní roli s Johhnym,který do toho nedal srdce. Na druhou stranu pěkná atmosféra filmu (taková správně béčková) a skvělí Martin Landau a Parker. Přesto.. Ed Wood je možná do roku 1994 pro někoho nejlepším Burtonovým filmem, ale celkově zatím tím nejhorším (pro mě určitě). ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

  • Johnny Depp (Ed Wood) si po natáčení filmu koupil dům v Las Vegas, který dříve patřil Belovi Lugosimu. Herec si v něm nechal vybudovat upíří místnost, dekorovanou upírskými maskami, kápěmi, tesáky, špičáky a plakáty slavných upírských filmů. Nechybí v něm ani vzácná kopie románu „Drákula“ Brama Stokera. Dům, který je známý pod jménem „Hrad“, stál Deppa kolem 2,3 milionů amerických dolarů. (Timy68)
  • Martin Landau získal za roli Bely Lugosiho Oscara. Šlo o prvního Oscara, který byl udělen herci za roli jiného herce. Lugosiho syn, Bela Lugosi Jr., měl k filmové podobě svého otce výhrady. Podle něj byl jeho otec noblesní muž, který nikdy nepoužíval sprostá slova. To potvrdili i další lidé, kteří ho znali. (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama