Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Edík by se neměl posuzovat podle standartních měřítek, které používáme při porovnávání režisérů. Byl to magor s neskutečným zápalem pro věc. Bylo mu jedno jestli film je a nebo není cool, chtěl být součástí toho dementního kolotoče jménem Hollywood a i když se nezapsal do těchto análů zrovna přívětivě, prostě tam je a basta.A tenhle film by se mu rozhodně líbil a co já vím, třeba by si i uvědomil, že byl přeci jen trochu moc.__ Skok Burtona od bizarnostem k životopisu bylo jako posadit dítě z motorky na solární pohon na opravdickýho Harleye, kterému navíc nefachčí brzdy. Šokantní rozhodně! Špatné ne! Když se v době obsazování rolí dostal na přední plátky novin Johnny Depp s tím, že on bude ten nejhorší režisér všech dob, musela se zákonitě zvednout mexická vlna na všech kontinentech. Je to borec a v roli Eda mi silně připomínal jednoho mého učitele (teď myslím svým ekcentrickým vystupováním a tak...). Kdo ale září jako atomový hřib nad prosluněnou oblohou je Martin Landou, jehož Bela Lugosi je zahrán úctyhodným způsobem ("On je ještě naživu?"). Ke konci už film trochu sjíždí hrany, přesto se ale jedná o jeden z nejlepších životopisných filmů všech dob. A chlupatý svetry zase přídou do módy, to vám říkám :D ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Vidiet film o filme, respektive film o tom, ako sa mozu natacat filmy ma vzdy bavilo a ked je to podla skutocnosti, tak o to viac. Tim Burton vzdy dokaze pri kazdom filme nasadit aj stipku humoru, takze bavil som sa cely film a velmi sa mi pacil aj uvodny napad nechat mena hercov, ktori hraju vo filme na nahrobnych kamenoch. Normalne si mam chut zo zvedavosti pozriet aspon tie najznamejsie Woodove filmy GLEN OR GLENDA (1953) alebo PLAN 9 FROM OUTER SPACE (1959). Johnny Depp je ako vzdy skvely, k tomu netreba ziadny komentar, ale dobry bol aj Martin Landau v ulohe Bela Lugosiho. Jednoducho dalsi skvely filmik od Burtona, ktory sa mi dlhe roky vyhybal... 04.02.2010 _______ Johnny Depp - (Ed Wood) +++ Martin Landau - (Bela Lugosi) +++ Sarah Jessica Parker - (Dolores Fuller) +++ Patricia Arquette - (Kathy O´Hara) +++ Jeffrey Jones - (Criswell) +++ Vincent D´Onofrio - (Orson Welles) +++ Bill Murray - (Bunny Breckinridge) +++ Lisa Marie - (Vampira) +++ Produkcia: Tim Burton +++ Hudba: Howard Shore +++ ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Fízli!“ – „Máme povolenie?“ – „Nie.“ – „Tak utekajme!“ Rozkošné, pôvabné a potom ešte aj rozkošné. Edovi Woodovi Jr. sa mnohí smiali vtedy a trvá im to dodnes a asi majú pravdu, ale jedno sa musí uznať: a to nepríjemne vysoký počet režisérov, ktorí ani pri rozpočte tri milióny dolárov (viete – a chcete - si predstaviť, čo by s takými peniazmi urobil Ed?!) nerobia ani troška také zábavné filmy. Veď jemu stačila odpísaná herecká legenda (ktorú všetci dávno pokladali za mŕtvu) a umelohmotná chobotnica a aká scéna mu z toho vyliezla! No ale k samotnej životopisnej snímke Tima Burtona (ktorá zasa až taká životopisná veru nie je). Výborná zábava so špičkovou vizuálnou stránkou, fantastickými hercami (Johnny Depp v jemnom bielom angorskom svetríku, Martin Landau ako oscarový Béla, Mike Starr, Bill Murray), pomilovania hodnými scénami a zábavnými dialógmi („Máte už scenár?“ – „Srať na scenár... ale máme plagát.“) S krásnym záverečným cameo Vincenta D´Onofrioa (OLOVENÁ VESTA) o tom, čo je to láska ku kinematografii a kam vám môžu vyliezť všetci, ktorí si myslia opak. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/160498/Ed-Wood-100.html ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Burton v umělecké poloze poněkud nezvyklé, zbavený barev, zcela ponořený do vizí někoho jiného, než je on sám... opravdu jiného? Nelze přehlížet sympatii a empatii, s jakou se Tim noří do světa nejhoršího filmaře všech dob, s jakou nasává jeho obraznost a trasformuje je do svého brilantního a vybroušeného stylu. Jakoby se z woodovského chaosu stával ucelený filmový tvar, jemuž chybí všechen diletantismus "mistrových" patvarů, ale nechybí mu zvláštní nadšení a hluboké zaujetí. Sen, to je vše, oč Burtonovu Woodovi jde a právě tahle svéhlavost, odevzdání se vlastní vizi ať je jakkoli bizarní, představuje v tomto filmu největší Woodův vklad do Továrny na sny. Depp si excentrického blázna vychutnává, do zženštilých manýrů vnáší svůj vrozený exhibicionismus, do Woodova maniakálního zaujetí zase svou schopnost nabít postavu živelností a nadšením. Jednoznačně však stojí ve stínu Martina Landaua, jehož Lugosi je uhrančivý, charismatický, plný magie i lidské zranitelnosti. A právě vztah Wood-Lugosi nakonec vytváří linii, která přehluší všechny ostatní. Takový obraz duševního souznění nenalezneme v žádném další Burtonově filmu. Ač se Ed Wood trochu vymyká z mistrovy filmografie, rozhodně patří mezi jeho nejosobitější díla. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ed Wood byl nepředstavitelný blázen do filmů. Točil naprosto děsivé filmy, které diváci v té době opovrhovali a až po jeho smrti dostal jak přízvisko "Nejhorší režisér všech dob" tak obdiv nové generace. Což je vcelku paradox. Samozřejmě mu na jeho známosti v Hollywoodu pomohl charismatická a v té době již vyhasínající hvězda Bela Lugosi, kterého v tomto filmu ztvárnil Martin Landau a nakonec za tuto roli vyfasoval oskara za "vedlejší roli" a musím potvrdit fakt, že si ji zasloužil naprosto oprávněně. Dodal Belovi život a chvílemi Vám až vyrazí dech, tak emotivní výkon, jaký on podal. Tim Burton tento film natočil podle sebe a trocha své atmosféry se v něm nezapře, ale musim se přiznat, že chvílemi mi na tom vadila samotná délka a chvílemi nudnější scény, což se samozřejmě ihned po shlédnutí filmu přehlédne, jelikož je člověk uchvácen co si všechno samotný režisér vůbec dovolí. Chobotnice bez motoru je toho zdárným příkladem. --- Policajti přišli ve dne. A teď je noc! - To v napětí divák nepostřehne! ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

  • Film měl původně vzniknout pod záštitou společnosti Columbia Pictures. Šéf studia Mark Canton však měl námitky proti černobílému filmu. Tim Burton tak začal obcházet další studia, až se ho ujala společnost Walt Disney pod hlavičkou Touchstone Pictures. Burton zároveň dostal naprostou tvůrčí svobodu. (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama