Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

novoten 

všechny recenze uživatele

Asi nejdospěleji pojatý Burton, přesto lehce rozpoznatelný. Tentokrát ovšem nenechal hrát svou morbidní fantazii, ale inspiroval se skutečným příběhem možná až příliš odhodlaného režiséra s trošku odlišným pohledem na svět. Jeho ztvárnění Johnnym Deppem asi nepotřebuje komentář. A když se přidá famózní Martin Landau nebo roztomilý part Billa Murraye, není obrany. Timův opus magnum. Filmařina není o malých detailech. Je o velikosti filmu. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ed Wood nie je dokonalý. V poslednej štvrtine mu mierne dochádzajú baterky. Ale aj tak - pocity, ktoré vo mne vyvoláva každá spomienka naň, podnietená hlavne počúvaním roztomilého soundtracku, predstavujú zážeh tej najväčšej filmovo-fanúšikovskej nadšeneckej iskry. Tým, čím je pre Spielberga Schindler's List, je pre Tima Burtona Ed Wood. A pre mňa - fanúšika aj veľmi zlých filmov - je nakrásnejším vzdaním holdu filmárčine. Každou postavou, každým úšklebkom Johnnyho Deppa, každou kúzelnou a zároveň komickou scénou, ktorú Burton servíruje ako na horskej dráhe. It's a treasure! ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Scott Alexander, Larry Karaszewski .. Edward D. Wood, Jr. by byl jen další zajímavá postava ze snímků Tima Burtona, jenže tady jde o biografii člověka, který už více než čtvrtstoletí drží ve filmovém řemesle (ne)záviděni hodný titul "Nejhorší režisér všech dob". Naproti tomu se hodí dodat, že Tim Burton je filmový mág a ani v tomto případě rozhodně nezklamal! Ed Wood byl podivín, ale v Hollywoodu přesto nezapadl. Postrádal talent, ale vše vyvažoval přehnanou, odzbrojující snahou a neutuchající radostí nad vlastní prací. Johnny Depp dává jeho postavě nezaměnitelné kouzlo a on sám jednoduše exceluje. To stejné, navíc dvakrát podtržené, lze říct k výkonu Martina Landaua v roli zestárlé hvězdy. Působivá dobová stylizace, atmosféra, dokumentární pohled na neotřelý tvůrčí postup a hudba Howarda Shore jen umocňují kvalitní zážitek. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Proslulý biografický film Tima Burtona o Edwardu D. Woodovi Jr., jenž získal (zcela právem) přídomek ,,nejhorší režisér všech dob", je směsí Burtonovy režijní geniality, kongeniálních hereckých výkonů (zvláště Martin Landau jako Maďar Bela Lugosi či Bill Murray coby transvestit Bunny...) a neuvěřitelné Burtonovy empatie - ta ,,mezi řádky" naznačovaná duševní propojenost mezi Burtonem a Woodem, ta nepokrytá Burtonova posedlost Woodovou režijní posedlostí, doslova obsese jeho naturelem, ty nezměrné sympatie k tomuto pochybnému (a dnes již polozapomenutému) režisérovi, ta celková adorace jeho osoby a osobnosti, to vše jistě vedlo k tomu, že dnes se na filmy, jako je Plan 9 from Outer Space, Bride of the Monster či Glen or Glenda, jejichž geneze je zobrazena i v tomhle biografickém filmu, vůbec někdo dívá a dokonce je bere vážně - přeceňovaný nadšený diletant Edward D. Wood Jr. točil své paskvily, které dnes právě kvůli Burtonově strhujícímu snímku někteří intelektuálové nekriticky adorují a opěvují... Burton v Ed Woodovi použil velmi šťastně stylizaci Ed Woodových pokleslých děl, celý snímek se nese na této vlně (nepřímo tak ukázal, jak by Ed Woodovské filmy vypadaly, kdyby měl tenhle režisér skutečně talent a nadání) a v rámcové kompozici boří hranici mezi oběma světy - postavy z filmů Ed Wooda jsou nejenom postavami filmu Tima Burtona, ale jedna z nich také celý životopisný film uvozuje... Stylizace k béčkovým filmům, sci-fi a hororům je dotažena k dokonalosti (titulky jakoby převzaty z filmu Plan 9 from Outer Space), skvěle funguje i herecká živelnost Johnnyho Deppa, která dobře kontrastuje s expresivními originálními výkony ,,herců" v Ed Woodovských béčkách. Mizanscéna je opět dokonalá, to je ovšem u Tima Burtona jaksi samozřejmé a při pohledu na dokonalost práce Burtonova štábu ještě více vystupují na povrch směšné Ed Woodovské realizační kiksy, na které Burton dokonce ještě zvlášť upozorňuje (baptističtí mecenáši hrozící se praktik samozvaného režiséra ignorujícího zřítivší se náhrobek, Loba uvízlého v kryptě...). Tenhle film je prostě radost sledovat - jde o oslavu fenoménu zvaného film a oslavu kinematografie obecně, paradoxně na symbolickém příkladu filmového diletanta ... Ed Wood je zřejmě nejlepší filmové dílo režijního génia Tima Burtona a jedno z nejlepších děl vůbec... (pokud ovšem přistoupíte na Burtonova pravidla hry...) a stvoření neobvykle silného biografického mýtu... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Po druhém zhlédnutí musím naprosto oprávněně přidat i pátou hvězdu. Film je natočen naprosto geniálně. Až dnes, když jsem viděl Woodova dílka jsem schopen ocenit nejen práci Burtonovu, ale i všech hlavních herců. Nejlepší je Johnny Depp, který Eda báječně ztvárnil. A vyzdvihnout samozřejmě musím i Martina Landau jako Belu Lugosiho. Ed Wood byl ale opravdu borec :-) ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

  • Rozpočet úvodní scény filmu byl vyšší, než rozpočet jakéhokoliv filmu Eda Wooda, a rozpočet celého filmu byl vyšší než rozpočty všech Woodových filmů dohromady. (don corleone)
  • Film měl původně vzniknout pod záštitou společnosti Columbia Pictures. Šéf studia Mark Canton však měl námitky proti černobílému filmu. Tim Burton tak začal obcházet další studia, až se ho ujala společnost Walt Disney pod hlavičkou Touchstone Pictures. Burton zároveň dostal naprostou tvůrčí svobodu. (don corleone)
  • Až po desiatich rokoch od premiéry sa snímka dostala na DVD. (classic)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama