Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Léto 1863. Konfederace se dere na sever do Pensylvánie. Odborové divize se srocují, aby jim čelily. Po tři dny se u Gettysburgu střetávají dvě velké armády a osud jednoho národa visí na vlásku. Tento film, natočený na skutečných místech bitvy a plný autentických detailů, vás vtáhne do žáru nejkrvavější bitvy na americké půdě. Historie ožívá na plátně ve skvělých bitvách, stejně jako osobní dilemata, motivace a obavy jejich vůdců. Tom Berenger, Jeff Daniels, Martin Sheen, Stephen Lang, Sam Elliott, Richard Jordan a další hrají klíčové role v tomto velkolepém eposu natočeném podle knihy oceněné Pulitzerovou cenou "Andělé smrti" Michaela Shaary. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

Ravi 

všechny recenze uživatele

Pokud hledáte zfilmovanou vynikající historickou válečnou rekonstrukci, právě jste ji našli. Co do věrnosti době, dobovým vojenským i jiným zvyklostem, lidem i prostředí je tenhle film dost možná nejlepším, co jsem kdy viděl. Čtyřhodinový epos o válečných operacích roku 1863 poblíž malého městečka Gettysburg je věrnou komplexní rekonstrukcí bez účasti rušivých civilních vlivů. Jediné co bych filmu vytkl, je většinou skvělá hudba, ve které jsem ale postrádal výraznější dramatické motivy. Nečekejte žádný akční nářez, ani dojemný film. Je to zcela bez emocí perfektně natočený a zahraný film, kde neexistují ti zlí, ani ti dobří. Patos je zde přítomen jen tolik, kolik ho přísluší jednotlivým charakterům a době. Nevzpomínám si, kdy (a jestli vůbec) naposled jsem viděl tak dobrý americký historický válečný film. 100% = 5/5 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Každému musí byť jasné, o čo Maxwellovi od začiatku išlo. Vojnový epos na oslavu vojaka a človeka, nie vojny. Čo dokumentuje aj silnejšia forma patetizmu, ako by bolo vhodné. Velkoleposť srší z každého rohu a dôraz sa kladie na každú maličkosť. Celé to pôsobí dosť vieryhodne a fajnšmeker vojnových acií si určite príde na svoje. Aj keď sa tu vyskytuje značné množstvo známych hercov, predsalen sú to herci povedal by som 2. línie a od áčkovosti im štipka chýba. A na záver, chápem nutnosť dlhosiahlej stopáže, ale táto bola fakt brutál a divák musí mať výdrž, aby sa dokázal takto dlho sústrediť; mne sa to aj na dvakrát podarilo len-tak-tak. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľkolepý výpravný film z obdobia vojny Severu proti Juhu, ktorý sa snaží podať najkrvavejšiu bitku, aká sa odohrala na pôde terajšej USA čo najpresnejšie. Musím oceniť hlavne režisérovu snahu o nestrannosť. Skutočne celý film striedavo sledujeme osudy generálov i bežných vojakov na obidvoch stranách a nedá sa povedať, že by sa film venoval viac tej či onej strane. Herecké výkony všetkých zúčastnených sú výborné, ale najviac pozornosti na seba strháva Jeff Daniels, najmä v scéne odrážania nekonečných južanských útokov na kopci. Ako čierny humor pôsobí následná "odmena" od velenia v podobe stráženia najmenej pravdepodobného miesta pre ďalší útok... A čo čert nechcel, hádajte kde južania zaútočili... Na obidvoch stranách sme svedkami príbehov, ktoré hovoria o kamarátoch na opačnej strane a nezmyselnosti toho všetkého. Je to smutné, je to presvedčivé a navyše sa to skutočne stalo. Táto krvavá bitka si vyžiadala 53 000 obetí. Nič lepšie som zatiaľ na túto tému nevidel. Skvelý film. Už by sa patrilo konečne vydať DVD. 100%. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Uf, dosti vyčerpávající a podrobné vyprávění o jedné slavné bitvě. Těch detailů o konfliktu, kde kdo z jakého směru šel a takřka i to, za který strom se kdo konkrétně schovával, je bohužel až až. Slabším momentem jsou některé aspekty akčních scén, kdy (hlavně velitelé skupin) tak legračně pobíhají a mávají šavlemi, jako kdyby křepčili na nějaké vesnické zábavě. Vůbec ty tisíce komparsistů se občas chovájí "zvláštně", ale netroufal jsem si říci, zda záměrně a nebo to pár jedinců občas odfláklo, když si říkalo, že jsou stejně mimo záběr - ale chápal bych i záběr a skutečné chování pár jedinců při takovém střetu. Je i škoda, že se z tak dlouhé filmu divák nedozví takřka nic o občanské válce. Hlavním tématem je tu to, že proti sobě bojovali přátelé, bývalý spolubojovnící a někdy snad i bratři. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V rámci možností historicky přesný film, pokud jde o události, dobovou morálku, a zvyklosti, který si ovšem víc užijou lidi s povědomím o zobrazované bitvě a lidé, kterým něco říkají jména Lee, Meade, Armistead, Buford, Pickett a další a jejich role v bitvě. Film je to svým způsobem dost americký, tedy s hodně patetickými proslovy včetně citování bible apod., většinou je to však udrženo v míře přiměřené autenticitě dobových reálií a morálky. Technická stránka je přiměřená televizní produkci, výprava a kompars jsou však velkorysé a Edelmanova hudba výborná. Pro fanoušky podobných věcí povinnost. A moje oblíbená scéna nakonec. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • V roku 1994 bol Jeff Daniels (Joshua Lawrence Chamberlain) nominovaný Chicagskou asociáciou filmových kritikov na cenu pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. (Marek1991)
  • Snímek se natáčel na území Národního vojenského parku Gettysburg a také v okrese Adams ve státě Pensylvánie. (Yardak)
  • V bitke o kopec (okolo druhej hodiny filmu) je v priebehu jednej minúty použitý rovnaký záber rôznych kamier a dvakrát zastrelený ten istý konfederačný vojak, vždy iným unionistom. (tiradentes)

Reklama

Reklama