Reklama

Reklama

Modrá Electra Glide

  • USA Electra Glide in Blue (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jediný film Jamese Williama Guercia, držitele Grammy za eponymní album Blood, Sweat and Tears a dlouholetého producenta kapely Chicago (zpěvák Peter Cetera hraje pašeráka drog Zemca a ve filmu se objeví i další její členové), byl natočen podle skutečné události: v květnu 1969 zastřelili dva dlouhovlasí mladíci z mikrobusu značky Volkswagen na arizonské silnici policistu na motorce. John Wintergreen (Robert Blake) je policista, který se svým partnerem Zipperem (Billy Green" Bush) hlídkuje na silnici protínající Monument Valley. Tento vietnamský veterán sympatizuje s hippies, současně se ale snaží být dobrým policistou. Svoji práci dělá poctivě. Na všechny řidiče se snaží brát stejný metr: je spravedlivý a neúprosný. Stále ale sní o tom, že jednou odloží svůj Harley Davidson a přilbu a stane se detektivem. Proto se chopí příležitosti, když k poslednímu případu povolaný detektiv Poole potvrdí jeho podezření, že se nejednalo o sebevraždu, ale o vraždu. Po počátečním nadšení ale díky Pooleovu chování a metodám přichází rychlé rozčarování a pochybnosti o povolání policisty a smyslu vlastního života vůbec.

Guercio vyrůstal na filmech, které promítal v kině jeho otec, nadšený obdivovatel Johna Forda, a je to na jeho díle znát. A nejen proto, že se natáčelo v Monument Valley v Utahu a že za kamerou stál známý Conrad L. Hall (držitel Oscara za filmy Butch Cassidy a Sundance Kid, Road to Perdition a Americká krása). Závěrečný záběr patří k nezapomenutelným. Film byl uveden v soutěži na MFF Cannes 1973 a o rok později byl Robert Blake nominován na Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v dramatu. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (16)

  • Kresba muže s připevněnou opravdovou kravatou na dveřích Zipperova přívěsu je autoportrétem herce Billyho Greena Bushe, který postavu ztvárnil. (Morien)
  • Ve filmu se velmi krátce jako jeden z hippies v davu na farmě objeví tehdy začínající Nick Nolte. Režisér mu podle svých slov chtěl dát mluvenou roli, ale v produkci na to nezbyly peníze. Nakonec se jeho jméno ani neobjevilo v titulcích. (Morien)
  • Představitel hlavní role Robert Blake v rozhovorech uváděl, že film ve skutečnosti většinou režíroval on sám ve spolupráci s kameramanem Hallem, protože Guercia jako debutant neměl potřebné zkušenosti. (Morien)
  • Když zástupci produkční společnosti United Artists navštívili natáčení filmu, tak si režisérovi stěžovali, že je natáčení deset dní ve skluzu vůči oficiálnímu plánu. Režisér Guercio před nimi vytrhl deset stránek scénáře, čím z něj odstranil romantickou linii mezi Zemkem a hippie slečnou ve vazbě, a producentům řekl něco ve smyslu: "A je to. Teď  už zase běží všechno podle plánu." (Morien)
  • Velitelé policejního oddělení ve městě Scottsdale v Arizoně měli problém se scénářem filmu. Nelíbil se jim natolik, že odmítli udělit povolení k natáčení filmu v jejich prostorách. Většina filmu se tak natáčela bez oficiálních povolenek. (Morien)
  • Ve spolupráci s kameremanem snímal režisér Guercio exteriéry ve fordovském duchu (velké celky, panoramatické záběry atp.) jako poctu režisérskému velikánovi Johnu Fordovi. Píseň "Gentle Annie", kterou lze z rádia slyšet v úvodní sekvenci filmu, je také přímo vzata ze soundtracku Fordova klasického westernu Přepadení (1939). (Morien)
  • Film v roce 1973 soutěžil na filmovém festivalu v Cannes, kde se mu od kritiků dostalo velmi chladného přijetí. V komentáři na DVD vydání filmu režisér říká, že díky kritikům z Cannes film dostal pověst "fašistického" díla. (Morien)
  • Scéna honičky na motorkách se natáčela přes pět dní v městě Victorville v Kalifornii několik měsíců potom, co byla již většina ostatních záběrů pro film dokončena. (Morien)
  • Hrubý střih filmu trval zhruba tři a půl hodiny. Výsledný sestřih pro kina je dlouhý hodinu a padesát čtyři minuty. (Morien)
  • Vo filme hral drobnú úlohu aj herec so skutočným menom Bob Zemko - rok po natočení filmu sa obesil v policajnej cele. Tento film bol jediný, v ktorom sa objavil. (sudruh sustruh)
  • Vo filme sa objavil aj bývalý člen skupiny Chicago (James Guercio robil producenta tejto skupine) P. Cetera. Hral postavu Boba Zemka. (sudruh sustruh)
  • Guercio k filmu napísal aj soundtrack - jeho skutočné povolanie je totiž hudobný producent a skladateľ. (sudruh sustruh)
  • Prvý a posledný film, ktorý James William Guercio režíroval. (sudruh sustruh)

Reklama

Reklama