Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Hynek by si rád namluvil princeznu Blanku, ta však miluje švarného myslivce Ondřeje a tajně se s ním schází v lesích kolem hradu. Ondřej ji sice přemlouvá, aby s ním uprchla, princezna ale nechce, protože ví, že by to jejímu královskému otci zlomilo srdce. Současně se však nechce provdat za žádného z nápadníků. Jednoho dne králi dojde trpělivost a rozhodne se zavřít princeznu do tajné komnaty ve staré hradní věži, jež se otvírá prstenem v obraze. Pak rozhlásí, že kdo ji najde, dostane ji za ženu. Blanka pochopitelně souhlasí, protože hodlá Ondřejovi poslat zprávu po své komorné Anežce. Jenže král nařídí, že Anežka nesmí tajnou komnatu opustit. A další den už se na hrad sjíždějí zástupy uchazečů o princezninu ruku. Mezitím Ondřej, marně čekající na zprávu od princezny, pochopí, že něco nevyšlo tak, jak si s princeznou plánovali. Nechá se zašít do medvědí kůže a na hradě pobaví panstvo i otráveného krále tak skvěle, že může jít pobavit i princeznu. Díky tomu zjistí, kde je ukryta, a sotva se dostane ze zámku ven, stáhne si medvědí kůži, ustrojí se do mysliveckého a vrátí se na hrad jako uchazeč o princeznu. Jenže tam už král provází prince Hynka, kterého by nejraději viděl na místě ženicha, a nepokrytě mu napovídá. (TV Nova)

(více)

Recenze (57)

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Možná trochu zapadlá pohádka, která se kulisami a kostýmy dá přirovnat k Princezně se zlatou hvězdou nebo Byl jednou jeden král. V padesátých letech se s kvalitními pohádkami roztrhl pytel. Marvanovi ten Král jde výborně, Bohdalku jsem tak mladou v žádné roli ještě neviděl. Délka bohužel odsuzuje film k trochu jednoduchému ději. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

4 hvězdy a hlavně pro moji milovanou Aglaiu Morávkovou (Blanka), která 10.6. 2016 oslavila svých krásných 80 let. Žije ve Švédsku, se scénografem Jindřichem Duškem (zemřel před 25 lety) má syna Jindřicha. Hrála s Luďkem Munzarem v Radokově inscenaci Gorkého Posledních ve Stavovském divadle. Byl to pro ni neuvěřitelný zážitek stát tehdy na jevišti se všemi těmi velikány. A za roli hrbáčka Ljubov v tom představení dostala cenu města Prahy. To je ta cena, za kterou emigrovali s manželem do Švédska a o které vždycky říká, že to byly blbě investované peníze. Po tom představení jí bylo nabidnuto angažmá v Národním divadle. Dveře se pro princeznu Blanku otevřely dokořán, aby je ruská okupace navždycky zabouchla. Odcestovala s manželem a synem a divadlo ztratila. Ale bydleli na stejném místě jako pan režisér Radok a setkávali se s ním, protože s ním tady pracoval její manžel, scénograf Jindřich Dušek. ()

Reklama

honz 

všechny recenze uživatele

Princezna Blanka má ráda obyčejného myslivce, a tak se nežene do vdavek s některým z princů, kteří se o její ruku (a do budoucna i královský trůn) ucházejí. Tatínek pan král ( Jaroslav Marvan ) ukryje dceru do tajné komnaty ve staré věži a nechá vyhlásit, že jejím ženichem se stane ten, kdo ji ve skrýši najde. Veselá pohádka s hvězdným obsazením, natočená na hradě Bouzově. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

U této pohádky se chtě nechtě nabízí srovnání s geniální pohádkou Hrátky s čertem a dalšími z tohoto období. Všechno, co fungovalo tam, tady ale nějak není ono. Příběh není špatný, herecké obsazení povětšinou také skvělé, včetně epizodních rolí, naopak ústřední milostná dvojice je velmi nevýrazná. Není to špatná pohádka, ale, jak píše Karlos80, ze všech klasických pohádek let padesátých snad ta nejméně povedená. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s kolegy pode mnou, že celkově je ta pohádka jednoduchá až moc. Na druhé straně, je přece pro děti a když si vzpomenu na jiné studiové pohádky ČT nebo Teletubbies tak mě přijde celkem svěží alespoň to, že se neodehrává ve studiu celá. Ano, mohla být trochu nápaditější, duchaplnější a napínavější, ale nakonec je to pohádka a děti ve věku, kdy je pohádky ještě zajímají jsou na tom podobně. Pan Werich je jen další plus tohoto filmu. A pár vtipných momentů, ač je jich skutečně poskrovnu, se najde. Zaslouží si přesně takové hodnocení, neboť to není totální průšvih, ale na jednorázové zabavení to stačí. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Pohádka se natáčela na hradě Bouzov. (M.B)
  • Medvěd a Strašidla, dvě středometrážní pohádky byly natáčeny souběžně, ale v distribuci byly nakonec uvedeny zvlášť pod tituly O medvědu Ondřejovi a Jak se Franta naučil bát (1959). (lausik)

Reklama

Reklama