Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 15
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 15

Recenze (355)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Ne všechny díly jsou na sto procent, ale to ani vlastně nejde, když každá část je v podstatě samostatný příběh. Většina je ale naprosto výtečná. Jediná nevýhoda je, že člověk se nestihne ztotožnit s hrdiny, další díl je o zase něčem jiném. V tom spatřuji hlavní klad Četnických humoresek, které následovaly, přesto pěkných.....90% ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

SPOILEROIDNÍ HLÁŠKY Z EPIZODY VLAS: "Jestli mě policie bude potřebovat najde mě v kuchyni." // "Láska je hezká věc, dokud nedojde na peníze." // "Klamat úřady se nevyplácí a dělat z nás blbce už vůbec ne." // "Vlasy nejsou u soudu nezvratným důkazem." "Tak se jím musejí stát." // "Ale jestli je to vaše další hovadina, tak si mě nepřejte." // "Vám se přirozeně omlouvám, což nadřízení nedělají často." // "Nechtěl jsem jí zabít, ale ona byla mrcha!" ()

Reklama

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Výbornej detektivní cyklus, kterej ani s množstvím dílů neztrácí dech a nápady. Je to samozřejmě pojatý trochu jinak než ostatní krimi seriály (Dobrodružství kriminalistiky vychází ze skutečnejch událostí, který byly nějakym způsobem průlomový - metodikou, činem, motivem atd., přitom ale nepostupuje chronologicky ani se nedrží jedný oblasti, takže se střídá Evropa s Amerikou, 19. století s novodobejma případama atp.), ale takhle nějak bych si představoval úctyhodnýho a seriózního nástupce třeba Hříšnejch lidí města Pražskýho. Je to samozřejmě něco jinýho, v DK není oprti HLMP stálý herecký obsazení (tady je to co případ, to nový postavy) atd. atd., ale významen v rámci žánru nebo kvalitou natočení/obsazení mi to k sobě prostě jde. To množství lidí/herců, který se na tom podílelo nebo si tam zahrálo, je nic než úctyhodný - vyjmenovávat by se tu mohlo opravdu dlouho, pro mě nezapomenutelnej byl ale třeba hned Rösner v roli Vidocqua v prvním díle. Atmosféra dílů je taky výborná, skvělej prvek je i ten častej závěrečnej titulek dosvětlující to, co se v dílu řešilo... Výhradu mám akorát ke komparzním davovejm scénám (typu publikum u soudu, demostrace atd.) - to je často prostě tragédie a trapnost, a taky k místy moc přiznaný nebo návodný televizní hudbě (ta "televiznost" je v tom slyšet docela dost), byť je to dílo Karla Svobody. Za mě silný 4*. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vedle BABIČKY představuje DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY další špičkové Moskalykovo dílo. Sloučení populárně vědného dokumentu, detektivky a průřezu různými historickými epochami od XVII. po XX. století, které vychází ze stejnojmenné literární předlohy německého spisovatele literatury faktu Franka Arnaua, je jedinečné. Fakt, že u tak náročného seriálu nebylo možné zachovat lékárnicky vyváženou úroveň všech dílů, je zřejmý; v případě koprodukce i tak jde o zázrak. Galerie vesměs kvalitních hereckých výkonů, adekvátní, nikoliv šizená nebo naopak hýřivá a rozhazovačná výprava, jasný režisérský i scénáristický rukopis naznačují až příliš jednoznačně, proč kvalitativní odstup před- a polistopadové tvorby bývá někdy až propastný. Otazník na místě plakátu je i otazníkem po otázce, jak je možné, že dílo tak kvalitní a divácky vděčné není dostupné na DVD nosičích? Řečnická otázka je nejen v tomto případě současně i řečnickou odpovědí. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších českých seriálov, mapujúci históriu vývoja svetovej kriminalistiky ma v detstve fascinoval a inšpiroval aj k čítaniu kníh z tejto oblasti, rovnako ako príbuzných k výberu vhodných darčekov k Vianociam. Aj po opakovanom pozeraní s odstupom času mal stále svoje čaro a patrí k svetlejším bodom československej kinematogriafie. ()

Galerie (409)

Zajímavosti (120)

  • Natáčení 9. epizody s názvem "Písmo" probíhalo zčásti v Olomouci u Katedrály svatého Václava, na hradě Pernštejn, v klášteře Doksany nebo na zámku Dobříši. (pávek)
  • V 17. díle s názvem "Pinkertonova detektivní agentůra", který se odehrává v roce 1850, je  na dostihovém závodišti vidět moderní pouliční lampa. (M.B)
  • Seriál se nikdy nenatáčel v ateliérech. (M.B)

Reklama

Reklama