Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Vážný psychologický, lehce mystický western o matce s dcerou, které hledají cestu ke svému odcizenému "indiánskému" otci / dědovi, zatímco pronásledují únosce její druhé dcery. K onomu stopování (a dohánění) sice dochází tak nějak bez většího přičinění až automaticky, nicméně poutavé výkony Cate Blanchett a Tommyho Lee Jonese, jakožto i dostatečně prokreslené charaktery a nesentimentální vztahy [viděn rozšířený director's cut], z něho dělají kvalitní dramatickou, nikoliv čistě žánrovou podívanou. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Pohříchu nepříliš známý snímek, který se úspěšně vyhýbá vžitým žánrovým stereotypům a černobílému vidění světa a naopak disponuje silným příběhem, výbornou kamerou, skvělou atmosférou, značnou dávkou napětí a především nadprůměrnými hereckými výkony - a to i na obvykle vysoký standart obou hlavních protagonistů. "Ztracené" jsou zkrátka dalším důkazem, že western - navzdory po celá desetiletí omílaným tvrzením škarohlídů - ještě zdaleka není mrtvý žánr. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

T.L. Jones nesklame nikdy a potvrdilo sa to aj v tomto snímku. Stopovacia (rodinná) výprava v pätách nemilosrdných indiánskych únoscov. Skvelá réžia, vynikajúca hudba a záporáci, ako sa patrí. Hlavne svojim spracovaním ma film dostával. Jonesovi (mimochodom, jeho filmová rola sa volá tiež Jones) veľmi dobre sekundovala Blanchet - tú si začínam všímať čoraz viac. A takéto role jej sedia. Okrem dlhšej stopáži mi prakticky nič nevadilo. Možno to mohlo byt krvilačnejšie a naturálnejšie. Ale kedže išlo o rodinu, tak do toho tak autori netlačili. Hodnotenie: 90% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Na začátek by bylo radno říct, že film má opravdu velký potenciál, skvělý nápad a nakročeno bylo skvěle. Ale pouze u nakročeno zůstaneme. Skvěle to začíná, slibně se to rozjíždí, ale čím film trvá déle, tím je to horší. Závěr pak už nemohl být provařenější a více předvídatelný. Proti hercům se nedá říct ani popel, ale na druhou stranu jak Tommy Lee Jones, tak Cate Blanchett odvedli jen svůj standart. Jinak je dobře, že western má stále co říct, jeho studnice zatím vyčerpána není, ovšem chtělo by to udržet počáteční nasazení nejen do poloviny, ale po celý film. 60%. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem to viděl, protože jsem se u toho nějak extrémně nenudil, ale bylo to asi moc dlouhé. Vůbec mi tam nezapadla scéna s šamanem, kterej kouzlama onemocněl tu Maggie, protože to zavánělo mysterióznem. A to se mi do westernu moc nehodilo. Ale budiž. Zajímavě provedené byly některá umrtí. Příroda taky pěkná, i když na to nebyl dáván velký důraz. Tommy Lee Jones měl roli přímo na tělo. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu se sešli dva představitelé postavy Harvey Two-Face (Tommy Lee Jones a Aaron Eckhart) a jeden představitel Batmana (Val Kilmer). (viperblade)
  • Herec Val Kilmer, ktorý žije na neďalekom ranči v Novom Mexiku, súhlasil s malou cameo rolou, hoci sa v tej dobe venoval lokálnemu Filmovému investičnému programu. (MikaelSVK)
  • Natáčení probíhalo v Novém Mexiku. [Zdroj: Týdeník televize] (M.B)

Reklama

Reklama