Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Diskuze

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Štěstí v hajzlu, jo. Tak by se mohl klidně jmenovat celej film. Protože zatímco v klasickým westernu dobro přes všecky peripetie vítězí až ke konečnýmu vítězství (neboť western je pohádka a pohádka musí dobře dopadnout), tady se všecko sere a sere nad všechny očekávání. Spojler, vole! A sere se to i díky nemalýmu přispění zachraňovanejch, takže Tommy i kdyby se rozkrájel, zvítězit nemůže. Tak mu nakonec nezbejvá, než se obětovat a hrdinně chcípnout i s hlavní sviní. Konec brojleru.

Je to taková moralitka ve westernovým kožíšku: Kdo se v mládí vykvajzne na svou ženu a rodinu, protože chce letět trochu dál a trochu vejš, blbě dopadne a už to nenapraví. Nic proti, ono to tak fakt funguje. Ale mezi náma milovníkama westernů, těch násilností v logice plynutí dramatickýho oblouku a zejména jeho finále bylo trochu moc a tý pohádky s dobrým koncem zase trochu málo. Takže já víc jak 3* dát nemůžu. Přestože ústřední dvojice hraje jak o život a snad i Ron ve chvíli natáčení věřil tomu, že točí majstrštyk. Možná to chtělo lepší scénář, já bych z tý polovičatosti rejžu tak úplně nevinil.

sharka.68

sharka.68 (hodnocení, recenze)

Jako Unkase Schweiga miluju, jako čarodějníka Bruja ho nenávidím !!!!! Tohle není šaman, jeho zlé umění nemá s šamanstvím nic společného..to je prostě magie....

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Dobrý western, zvlášť indiánské jméno Štěstí v hajzlu mě dostalo :)

rofy

rofy (hodnocení, recenze)

Westerny mám rád, preto mám rád aj tento film. Neprináša síce nič prevratné, ale kde inde si pozrieť indiána Tommyho Jonesa s dlhými vlasmi? Príjemný film, ku ktorému sa rád vrátim..

Reklama

Reklama