Reklama

Reklama

Muž, který spadl na Zemi

  • Velká Británie The Man Who Fell to Earth (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh výjimečnými schopnostmi nadaného mimozemšťana, jenž v lidské podobě zkoumá možnosti, jak lze naši planetu kolonizovat. Má totiž jednu velkou přednost z větší části ji pokrývá voda; na mimozemšťanově domovské planetě se totiž potýkají se zničujícím suchem a vedrem. Kromě toto, že se po celý film nikdy neusměje, není na něm nic podezřelého, dokonce se zamiluje, ale přesto je od počátku kýmsi sledován. Svou misi však nedokončí, po sérii drastických zážitků končí jako zničený alkoholik bez vlastní vůle... Ač tento snímek spadá žánrově mezi sci-fi, výrazně omezuje jakékoli spektakulární prvky a soustřeďuje se na pobyt záhadného cizince na Zemi, na jeho přítomnost mezi lidskou populací. Hrdina rezignovaně říká, že se jednání lidí nediví; ani na jeho planetě by se k cizinci odjinud nechovali jinak, natož lépe. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (101)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film o touze po domově, o zlikvidování bytosti, která mohla být přínosem a ne nebezpečím. Thomas Jerome Newton (David Bowie) je mimozemšťan, který díky svým znalostem vydělá hromadu peněz, aby se mohl vrátit domů. Ale svým kosmickým výzkumem si už ukousl příliš velké sousto. Je odstaven, pitván a zkoumán. A tak jediný jeho sen a touha mu zůstává nedosažitelným cílem, a to doslova před jeho úspěšným dokončením. Z dalších rolí stojí za zmínění Oliver Farnsworth (Buck Henry), který dlouhodobě vede Thomasovo impérium, aby pak skončil zavražděn před odchytem mimozemce, doktor Nathan Bryce (Rip Torn), sukničkář, který se plně realizoval při práci pro Thomase, a Mary-Lou (Candy Clark), která tak moc stála o to být s Thomasem, ale jeho pravý původ a podobu nedokázala překousnout. Upřímné je jeho přiznání, že by pozemšťan na jeho planetě dopadl stejně jako on na Zemi. Za vše může strach, někdy až panický, z neznáma, z možného nebezpečí. I když v realitě hrozí větší nebezpečí od nich samotných, než od něj. Film by se dal také brát jako metafora, že když se ukousne příliš velké sousto a staneme se trnem v oku těch, kteří ve skutečnosti rozhodují, tak nevybíravé prostředky nás mohou srazit dolů, do absolutní beznaděje, ze které je úniku pouze za pomoci omaných látek. Stav totalní deziluze, krutá realita, která způsobuje největší škody svým chamtivým sobectvím a strachem. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom jak se mírumilovný ufoun vydá na Zemi, aby pomohl své domovské planetě, ale dopadne tak, že mu vyčtou, že prý neumí hrát a jeho příběh je nuda, tak se s brekem vrátí domů a od té doby hraje jen štěky. Nevím jak moc pozorně se dívali lidé, co tohleto tvrdí, ale herecká kreace Davida Bowieho je úplně přesná pro to jakou postavu hraje bez ohledu na to jestli je to tím, že neuměl pořádně zahrát nebo tím, že to naopak zahrál schválně takhle, protože postava mimozemšťana je tu výborně odlidštěná a bez schopnosti se vcítit do lidského chování a emocí a tak se většinou chová podivně chladně nebo se pokouší předstírat lidskost. A to je jedna z těch nejlepších věcí na tomto filmu s Davidem Bowiem. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Myslela jsem si, že nic nezní jako potenciálně nejlepší film v dějinách než "psychedelický dokument o příchodu velebného Davida Bowieho mezi pozemšťany a popis požehnání a kleteb, které s sebou Nejvyšší přináší". Bohužel jsem si o filmu dělala přehnané naděje. Co vypadalo v první čtvrthodině jako dechberoucí použití surrealismu ve službách existenciální sci-fi se postupně proměnilo v nesouvislé, nezajímavé a neumělé klopýtání, které by mohlo skončit v jakémkoliv místě a nebo pokračovat navždy, tzn. moje touha po smyslu a myšlenkovém přesahu zůstala neukojena. Z filmu mám podobný pocit jako z Bezstarostné jízdy, ergo zdá se mi tak přeplněn drogovým spoléháním, že "to podstatné" se vyjeví samo bez cílené snahy filmařů, a spojen s dobou vzniku, že je pro mě, střízlivou a vymaněnou z toku času, z velké části nesrozumitelný. Jako nejzásadnější zjištění jsem si tedy odnesla fakt, že už vím, odkud si Snyderovi Watchmeni vypůjčili tu brilantně opulentní místnost se stromovými tapetami (včetně suchého listí na umělém tráva koberci), tenisovým stolem a křišťálovým lustrem. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Hypnoticky film o tom, ako sa mimozemstan stal clovekom. David Bowie predviedol jeden z tych vykonov, ktore sa daju oznacit ako "totalne sa vzitie do filmovej roly" a z velkej casti prave on spravil tento film tym cim je. FIlm som priam prezival jeho ocami. Cely dej se nesie v mlznom opare jeho myslienok a spomienok, a to ma, ako som uz spomenul, naozaj hypnoticky ucinok. Necakajte sci-fi, ktore vas zasiti utopickymi myslienkami. Viiac ako o hotcicom inom je tento film o nas, o ludoch. O svete v ktorom zijeme, o ludskej povahe, o nasom spravani. Koniec koncov...Thomasom Newtonom by mohol byt ktokolvek z nas. (10/10) ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Intelektuálna hippie sci-fi karma so soft porno transcendentnou úchylkou v mimozemskom kabáte ktorého nedostatky a sračkovitosť odhaľujú akurát tak holý zadok Bowieho. Jediná scéna ktorá stála za to bola odhalenie mimozemšťana v role Davida ktorého aj tak dokafrala močová prietrž hlavnej hrdinky... Strašná haluz. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • V jednom momentě křičí Mary-Lou na Tommyho: "Tommy Can You Hear Me?" Jde o odkaz na rockovou operu skupiny The Who s názvem Tommy (1975) a píseň stejného jména. (džanik)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Waltera Tevise. (Hans.)
  • V jedné scéně má Thomas Jerome Newton do tváře stažen velký černý klobouk. David Bowie totiž onemocněl, nemohl ten den točit a zaskočila za něj herečka Candy Clarková. (džanik)

Související novinky

Muž, který spadl na Zem má představitele

Muž, který spadl na Zem má představitele

08.02.2021

Herec Chiwetel Ejiofor (Potomci lidí, 12 let v řetězech) si zahraje hlavní roli v seriálové verzi Muže, který spadl na Zem. V originálu z roku 1976 si zahrál zpěvák David Bowie, který za roli získal… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama