Reklama

Reklama

Hra o smrti

  • Velká Británie The Reckoning (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1380 a Anglií zmítají mocenské boje mezi církví a světskou vrchností. Mladý kněz Niccolas de Valans je nucen uprchnout poté, co se dopustil cizoložství. Na své cestě narazí na potulnou hereckou společnost, v čele s Martinem (WILLEM DAFOE), a protože je schopný, přidá se k nim. Putují do města Daremu, kde mají hrát místnímu lennímu pánovi k narozeninám. Stržený most přes řeku je však donutí, aby prošli panstvím lorda de Guse a zastavili se u jeho hradu. Přicházejí zrovna ve chvíli, kdy je město vzrušeno vraždou malého chlapce, z níž byla obviněna hluchoněmá žena. Niccolas brzy pozná, že něco zde není v pořádku. Společně s Martinem se zapletou de temné sítě zločinu a nenávisti (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Herci jsou protagonisté reality, odkrývají spletité nitky příběhu a hrají hru o smrti, která sama o sobě je soudem, soudem zločinu zahaleným maskou, který de facto sám je divadlem. Složité? Ale pravdivé. Nikdy bych nevěřil, jak absolutně strhující může být návštěva u hluchoněmé vězenkyně, která vám vypráví svůj příběh...mistrovský výkon Willema Dafoa zastínil i samotného, i když opět vynikajícího, Paula Bettanyho. Ale vynikající jsou i vedlejší role, takový Matthew MacFadyen každou scénu, v níž se objevil, prosytil charismatem a hlubokým hlasem. Můj oblíbený herec Vincent Cassel předvedl naopak odporného a slizkého záporáka, k čemuž jeho přirozeně drzý vzhled ostatně sám vybízí. Jediné, co bych vytknul, je lehce upovídaný a slzopudný závěr, jinak jsem byl naprosto stržen věrnými středověkými reáliemi a atmosférou života před mnoha sty lety. Všude kolem smutné oči, smutné a vyděšené oči, strach, podezřívavost, lidé mlčí, ale z jejich očí jasně čtete, co si myslí...síla očí Elviry Mínguez (odsouzené Marty) je highlightem tohoto filmu. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Mám takový zvláštní pocit, že kdyby nebylo tak skvělého hereckého obsazení, tak by se toto středověké drama ztratilo mezi ostatními málo sledovanými filmy. Bettany a Dafoe to jednoznačně táhli a Vincent se tam jen mihnul. Jinak byla velmi dobře vystižená atmosféra a syrovost tehdejší doby, ve které bych rozhodně nechtěla žít. Prostě to byla "hra o smrti" ve 14 století. Horší čtyřka za pár momentů, které mně přišly trochu nereálné. ()

Reklama

Lanark 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět s dobrými postavami, nicméně zvláštně poskládanou dějovou linkou. Expozice se žene zběsilým tempem, aby se pak zastavila těsně před kolizí, která se zas klikatě vleče až v mžiku přepadne přes okraj krize a cestou smete peripetii, která ale v nekončícím pádem uspí diváka natolik, že když tedy přijde závěrečná katastrofa, člověk zvládne si tak akorát zívnout a jít spát s myšlenkou, že by si zašel na nějaké parádní divadlo. ()

made1 

všechny recenze uživatele

Čas od času objeví se film, se kterým jste nějak nepočítali. Nijak nezapadá do všeho ostatního, co se na nás valí ze všech stran. Potom si dáte ty dvě hodinky stranou, mrknete na něj a ten pocit výjimečnosti ještě naroste. Musím říct, že dvojice Paul Bettany a Willem Dafoe fungovala jako nejdokonalejší hodinový strojek. Další bod pro evropský film. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zběhlý kněz se dá do služeb kočovné divadelní společnosti a mimoděk se stává spoluzakladatelem realistického divadla, investigativní žurnalistiky a forenzních věd poté, co začne pátrat po skutečném vrahovi uškrceného mladíka. Snímek s originálním střihem (jakoby rozfázovaným pohledem na jednu a tu samou akci), dokonalými hereckými výkony, atmosférou stísněnosti, dramatickými zvraty a naprosto démonickou postavou Vincenta Cassela, který promluví až v samém závěru filmu, když před tím jen přecházel v hradní věži jako tygr v kleci. ____ S lítostí dávám filmu jen dvě hvězdy a to za otřesný scénář, který se kolem středověku jen lehce otřel a předložil spíš nějakou jeho fantazy verzi než realistickou historii. Vzájemné vztahy mezi poddanými a pány jsou nesmyslně rovnostářské jakoby se příběh odehrával dnes. Pominu takovou drobnost, že ve 14. století se nepsalo na papír a zdobným středověkým písmem se nezanechávaly vzkazy naškrábané v rychlosti. ____ KOUSEK DĚJE Historické nepřesnosti by nebyly tolik na překážku, kdyby samotný příběh (dejme tomu odehrávající se v alternativním středověku) neobsahoval nesmyslnosti jako deus ex machina v podobě králových vyšetřovatelů, kterých si v podhradí čítajícím max. sto obyvatel nikdo nevšímá, vykopávání mrtvol na hřbitově v centru vesnice, prudkých hnutí mysli, které nenadále přimějí kočovníky pomoc knězi, zatímco rychlý úprk z nebezpečných míst by byl pro jejich racionální povahu jediné možné řešení. Dorozumívání se s dívkou, která je hluchoněmá, nedělá nikomu žádné potíže a všichni pochopí i abstraktní pojmy, které posunkuje. Celá vesnice léta ví, kdo je vrahem, ale náhle se vzchopí a zakročí až po divadelním představení ... atd. Scénář je špatný a můj obdiv má režisér, herci i kameraman, kterým se dlouho daří zakrývat jeho chatrnost svoji dovedností. Vyplýtvat talent na tak mizernou osnovu je až nešťastné. ____ Ještě by mě zajímalo, jestli kněz Niccolas (sexy Paul Bettany) svým pátráním nerozpoutal další vlnu morové nákazy - to by filmu dodalo další rozměr. /28. 1. 15./ ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Skupinka hercov sa pri táborovom ohni chce ísť na sever, ale po páde mosta sa rozhodujú, či ísť na východ, alebo západ. Ale smery svetových strán ukazujú naopak. (vander19)
  • V závěrečné scény zúčtování, jsou scény, kde Lord De Guise mluví, i když ústa má zavřená, to kvůli vytvoření efektu dezorientace. (akisha)

Související novinky

Bond má prvního kandidáta na režii?

Bond má prvního kandidáta na režii?

03.05.2017

Po miliardovém Skyfallu nám bondovská série nabídla Spectre, které se dočkalo horšího přijetí a nevydělalo ani 900 milionů dolarů. Filmová logika v takových případech velí zastavit stroje a zvážit… (více)

Reklama

Reklama