Reklama

Reklama

Chladné léto roku 1953

  • Sovětský svaz Cholodnoe leto pjaťděsjat tretěgo (více)

Obsahy(1)

Eastern zasadený do tragického obdobia politických prehmatov a dogmatických hesiel. Roku 1953 sa po Stalinovej smrti následkom Berijovej amnestie dostali na slobodu kriminálne živly. V odľahlej severskej osade sa dvaja politickí vyhnanci postavia proti šesťčlennej bande hrdlorezov, ktorá ohrozuje obyvateľstvo. Hlavný hrdina, bývalý rozviedčik, ktorého vyhnanstvo priviedlo do stavu hlbokej melanchólie a rezignácie, sa v konfrontácii so zločinnou bandou zbavuje ťaživého bremena poníženia a krivdy, nachádza stratenú ľudskú dôstojnosť, zmysel pre solidaritu a ochotu obetovať sa pre iných. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sovietsky eastern, čo v preklade znamená western zasadený do východnej polovice zemegule s jasnými žánrovými pravidlami. Pre Proškina to znamenalo ale skôr vyjadrenie sa k dejinným udalostiam svojej krajiny, o ktorých niečo možno tušíte, ale nie je vôbec od veci si dopĺňať vzdelanie aj formou hranej kinematografie. Ak je úprimná a historické fakty nepodliehajú výrazne žánrovým pravidlám. Leto viac pripomína špagetti western, ktorý ešte nevznikol, pretože miera mŕtvol počas prestreliek a spôsob ich prevedenia vyvoláva občas cynický smiech. Každopádne o niečo drsnejšie, ako americkí bratia a najmä menej romantizujúce (vlastne vôbec), ako drvivá väčšina westernov. Ale to je dané aj obdobím, v ktorom sa príbeh odohráva, pretože sovietsky národ ho mal ešte živo v pamäti a prekrúcanie skutočnosti by sa Proškinovi rozhodne nevyplatilo. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Plný počet dávám hlavně za konec. Tak bezútěšný a smutný. Ztracené roky, ztracené životy ... Tento film se dá opravdu nazvat eastern. Berija po Stalinově smrti propustil na svobodu všechny vrahy a celé podsvětí. Ti pak bezprizorně putovali zemí, loupili, znásilňovali, kradli, vraždili. Politických vězňů, mezi něž patřili např. i vojáci zajatí Němci ve druhé světové válce, se však amnestie netýkala. A mnohdy byli jediní, kdo vesničany bránil ... Ráda bych také upozornila na Valerije Prijomychova, který už bohužel zemřel. Svou roli ztvárnil skvěle. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vida, co mohlo vzniknout v perestrojce. Atraktivní prostředí mi moc připomínalo sérii švédských filmů z ostrovů. Jenomže taky ukázka toho, jak blbě se dá zatočit s výborným námětem - porovnejte si s filmem Stíny horkého léta, zápletka s přimhouřením očí podobná, atmosféra a zpracování naprosto odlišné. Tenhle film zkrátka plyne, a spíš uspává než bouří krev v žilách. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Film odvážný vzhledem k místu a času, kdy vznikl, nicméně v době Gorbačovovi Perestrojky to prošlo. Je to takový rádoby western, který se odehrává v jiné době a na Sibiři. Když vězeň-vyhnanec a bývalý rozvědčík Sergei Basargin prohlásí, že v létě neumře a snímek nicméně má v názvu chladné léto, tak větříte smrt a popravdě předpokládal jsem konec ve stylu Je třeba zabít Sekala. Byl? Musíte se podívat sami na tento film s jistou stránkou ruské duše. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů, který se snaží ukázat problematiku politických vězňů v Rusku. Po Stalinově smrti je snaha zrušit Gulag, ale bachaři nejdříve propustí kriminálníky a přesvědčí tak veřejnost o vině politických. A ti se pak mnohem obtížněji mohou zařadit zpět do společnosti. Děj filmu se odehrává na Sibiři, kde 2 političtí vězni s nuceným pobytem brání vesnici proti bandě kriminálníků. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama