Reklama

Reklama

Chladné léto roku 1953

  • Sovětský svaz Cholodnoe leto pjaťděsjat tretěgo (více)

Obsahy(1)

Eastern zasadený do tragického obdobia politických prehmatov a dogmatických hesiel. Roku 1953 sa po Stalinovej smrti následkom Berijovej amnestie dostali na slobodu kriminálne živly. V odľahlej severskej osade sa dvaja politickí vyhnanci postavia proti šesťčlennej bande hrdlorezov, ktorá ohrozuje obyvateľstvo. Hlavný hrdina, bývalý rozviedčik, ktorého vyhnanstvo priviedlo do stavu hlbokej melanchólie a rezignácie, sa v konfrontácii so zločinnou bandou zbavuje ťaživého bremena poníženia a krivdy, nachádza stratenú ľudskú dôstojnosť, zmysel pre solidaritu a ochotu obetovať sa pre iných. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

JitulkaN 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film mě upozornila před 10 a více lety mamka. Dávali to ve filmovém klubu na dvojce, takže v původním znění (velké plus) jsem si to nahrála na VHS (ještě ji mám :) ). A valila jsem oči. To muselo být šílený, když vyrazila do světa tahle svoloč po amnestii. Parádní obsazení - Šlupka řekl za film pár vět, kriminálníci vypadali dost věrohodně (bez mozku), marnost, drsná Sibiř, napětí... A v odlehlé pustině se pomoci těžko někoho dovoláte...při prvním shlédnutí mě ten film moc mile překvapil. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ten, kto sa nechá (podobne ako ja) zviesť akčným prívlastkom filmu a bude čakať vo filme niečo, čo by ten prívlastok potvrdilo, bude sklamaný. Ja som si tento fakt však uvedomil pomerne rýchlo a tak moje očakávania zaujali úplne iný postoj. Kvalitná sovietska dráma, ktorá s prehľadom a s nasadením kritizuje heslá a činy svojej niekdajšej vlády a politické prešľapy, o ktorých som sa vďaka tomuto filmu vôbec prvýkrát dozvedel. Film plný obyčajných hrdinov a neobyčajných zloduchov, česť súdruhom za takýto film. 80%. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Tady bych si dovolil upozornit, že to je pravděpodobně ve svém žánru jeden z nejlepších ruských filmů té doby natočený ještě před rozpadem Sovětského svazu. Nebývale pravdivě ukazuje na jakési blíže neurčené severně zapadlé osadě, jak bylo Rusko postiženo počátkem léta 1953 amnestovanými zločinci nejhoršího kalibru. A neprávem odsouzení zůstali i nenadále ve špatných podmínkách, kteří zosobňovali ve svém podobenství schopnost tolerance a mravní přesvědčení. Dle mého soudu jde o zcela ojedinělé dílo. Neboť neběží jen o samotný film, ale i v hlubší rovině možná i částečně předurčilo liberalizaci poměru v ruském filmu. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Plný počet dávám hlavně za konec. Tak bezútěšný a smutný. Ztracené roky, ztracené životy ... Tento film se dá opravdu nazvat eastern. Berija po Stalinově smrti propustil na svobodu všechny vrahy a celé podsvětí. Ti pak bezprizorně putovali zemí, loupili, znásilňovali, kradli, vraždili. Politických vězňů, mezi něž patřili např. i vojáci zajatí Němci ve druhé světové válce, se však amnestie netýkala. A mnohdy byli jediní, kdo vesničany bránil ... Ráda bych také upozornila na Valerije Prijomychova, který už bohužel zemřel. Svou roli ztvárnil skvěle. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo velmi silné! Šíleně smutný a depresívní film. S údivem zjišťuji co vše mohlo vzniknout v roce 1988 v Sojuzu. Ač se vše odehrává v odlehlé osadě s přístavištěm kdesi daleko mimo civilizaci, film skvěle pojmul tragiku novodobých dějin Ruska, tu přemíru bezpráví, ty miliony zavražděných , uvězněných v nespravedlivých procesech během všelikých politických čistek.... V osadě si odpykávají zbytek trestu (ztráta občanských práv a 10 let vyhnanství) dvě lidské trosky. V již tak ubohé a chudé vesničce se na ně pohlíží jako na kriminálníky co jsou nic (což samo o sobě vypovídá vše). Vyhnanci jsou rezignovaní a smíření s osudem, kdesi v hloubi srdce si schovali střípky svých bývalých životů, tady jsou to jen flegmatické postavy plnící příkazy. Co provedli? Jeden byl inženýrem v Anglii ve třicátých letech, po návratu do Ruska odsouzen za špionáž. Druhý byl kapitánem, který za války na půl dne padl Němcům do zajetí. Sice se mu podařilo utéct, ale soudu za špionáž neutekl... Nikdo z ostatních o jejich vině nepochyboval, dokonce ani rodina jednoho z nich... A do této opuštěné vesničky přichází amnestijí udělenou Berijou banda propuštěných vězňů z nedalekého lágru. Ti si hodlají dopřát vše co měli roky odpírané a neštítí se vražd, znásilnění, krádeží... Rezignovaní vyhnanci jsou náhle s novou situací ostře konfrontováni. Nemají vůči nikomu z vesnice žádný dluh, mají se po tom všem - když mají příležitost kriminální bandě postavit ? ----- Tenhle film doporučuji viddět. Jě skvělý a kus z něj ve vás zůstane. Všichni ti co zlehčují zločiny komunismu, nemají šanci se svými kecy obstát. Filmů jako je Chladné léto roku 1953 by mělo být točeno mnohem více!!! Viděno v původním znění. * * * * * ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama