Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 104)

tron 

všechny recenze uživatele

„Naozaj viete cestovať rýchlosťou sveta?“ – „Samozrejme. Ukážem vám to.“ – „Kedy?“ – „Práve som sa vrátil.“ SVET PODĽA PROTA je ukážkovo zvláštny film, ktorý publikum rozdelí na tábor rojkov, donquijoteov, ktorí chcú útočiť na veterné mlyny a veria na dvadsaťmetrových aligátorov pod mestami. Druhí budú v snímke vidieť smutnú psychologickú drámu o nevyliečiteľnom pacientovi s trocha čudným koncom. Prví mávnu rukou nad desivou scénou retrospektívy, ozrejmujúcou pacientov ťažký psychický stav a na otázku, ako sa film skončil, budú mať jasnú odpoveď a budú sa pri nej tajnostkársky usmievať. Čudný pavúk, tento film! Napriek tomu, práve preto, skvelý. Už to, čo predvádzajú strihač, kameraman a hudobný skladateľ, je miestami až pozoruhodne poetická. Najväčším kladom snímky však nie je ani tak kvalitný scenár, skúsené ruka režisérova alebo dobré herecké výkony (Spacey, Bridges, McCormack), ale posledné minúty, ktoré vám umožnia spoľahnúť sa na váš úsudok a rozhodnúť sa, ako sa film skončil. Dva palce hore o to viac, o čo viac je SVET PODĽA PROTA na pohľad nenápadný, až zakríknutý. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Když potká sob soba, mají radost oba. A když mimozemšťan Spacey potká psychologa Bridgese, mají radost úplně všichni. Krásný příběh trochu kazí poslední čtvrtina, které se nese v jiném duchu než zbytek snímku, všechno to ale kompenzují herecké výkony drtivé většiny zúčastněných. Nenáročná věc, která vyvolává blažený úsměv na rtech a zanechává dlouhotrvající zážitek. A nakonec je i dobře, že se nedozvíte, jestli Spacey je nebo není ufon ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Celej film je v podstatě založenej převážně na dialozích a na perfektním scénaři, kterej fakt nemá chybu a po celou dobu filmu diváka přinutí se neustále dívat, ale pořád by to nebylo úplně doladěný. To se povedlo až angažováním Kevina Spaceyho a Jeffa Bridgese, oba dokázali že to jsou páni herci a že dokážou zahrát prakticky cokoliv, hlavně Spacey předved bezchybný výkon, kterej si může zařadit mezi svoje nejlepší.Já jsem byl naprosto spokojenej a ani na chvilku jsem se nenudi, dokonce jsem na to se zaujetím čuměl a to bych od takovýho filmu nečekal. Je to jeden z nejzajímavějších filmů, co jsem poslední dobou viděl. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pro mne osobně milé překvapení, počítal jsem s něčím průměrným, ale minimálně Spaceyho a Bridgesův výkon si zaslouží označení "výborný". Scénář nebyl úplně dokonalý, uznávám, ale jinak byl film zvládnutý docela slušně, na divákovy emoce netlačil moc okatě, ani přehnaně často, prostě taková milá podívaná na víkendový večer. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Občas je dobré nechat se opít rohlíkem. Svět podle Prota si to může dovolit. Je to jasný čtyhvězdičkový film, který se tváří mnohem důležitěji, než jaký je, očividně se snaží moralizovat a očividně je velmi prvoplánový. Přestože tohle všechno vím, nebojím se mu napálit vysoké hodnocení. Ať je to kvůli skvělým hercům nebo zajímavému námětu a velké "dobrosrdečnosti", která z toho čiší - to je jedno. Není to perfektní film, ale podlehnout se mu dá. A to je přece hlavní. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (19)

  • Po svém zmizení se Prot (Kevin Spacey) objevuje na stromě. Na otázku dr. Powella (Jeff Bridges) kde byl, mimozemšťan odpoví, že cestoval na severu "Newfoundlandu a Labradoru". V Newfoundlandu Spacey shodou okolností v roce 2001 natáčel film Ostrovní zprávy. (don corleone)
  • Okrem známej scény konzumácie banánu aj so šupkou zjedol menej nápadne Prot (Kevin Spacey) aj jahodu s listom. (Autogram)
  • V jedné ze scén nejmladší dcera ukazuje, že jí vypadl zub. V dalších scénách je však zub zpět. (Dalfor)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama