Reklama

Reklama

Tvář z hoven

(studentský film)
  • angličtina Shitface
všechny plakáty

Obsahy(1)

Portrét Antonína Doláka, youtubového filozofa-umělce, v němž vyvstávají témata jako strach ze ztráty tváře či touha po slávě. (FamuFest)

Recenze (4)

VictorMartel 

všechny recenze uživatele

Taky jsem upjatý, taky si své osobní zvíře raději nechávám na doma a Dolákova produkce z předcovidového období je mi o tolik bližší, že pohled na jeho současný profil mě vede především k nostalgii. Není to otázka důstojnosti, ale informativně přínosnější náplně tematicky zasvěcených referátů, úvah a rozmluv. Aniž bych zavrhoval jeho performance – ačkoli k performance jako takové jsem vždy byl buď netečný, nebo podezíravý –, záhy nabyla té podoby, kdy už méně sloužila mně osobně a více snad autorovi. Jenomže jak se nyní z dokumentu dovídám, na zcela vyprázdněný žánr nepřestoupil a fakticky tím, jakou smršť odmítavých reakcí vyvolal, nastavil zrcadlo našemu maloměšťáctví. Přestože toto břímě rád přenechám tomu, kdo prokázal odvahu zvednout ho první, a s formálními hranicemi společenského fungování, často až útlocitně konformního, nejsem ve sporu, je nakonec dobré si čas od času připomenout, že jsme z masa, hnisu a sraček, a kolikrát i nejodpornější škleb není s to vypovědět, z jakých prohnilých a neživotaschopných článků byly vystavěny paláce konvenční komunikační kultury. Mnoho nás odžije svůj život ve střídě pohodlí a stresu bez toho, že bychom revolučně vystoupili z té jednotvárnosti konvergující determinace pod bičem vyjednávání o spolupráci. Život se stal, pokud již od začátku nebyl, nekonečnou transakcí vzájemně prospěšných výhod. Jen vzácně někdo vsadí opravdu všechno: rozeběhne se proti palbě nebo vystoupí s kritikou své obce. Tím přestává směňovat s mocí a násilím svou službu, přestává se prodávat a nastoluje se, jako se nastoluje zjevená pravda sebejistoty. „Jsem tady“, říká Antonín, a odmítá své „jsem“ směňovat s naším „jsi“. Mnoho z nás svůj život promrhá, bohatých i chudých, protože jsme mu nedali šanci. Uvízli jsme ve společném „jsi“ a hovíme si v tom, že už – nejsme. Takže k čemu nám bylo všechno naše nadání, když se minulo s odvahou dělat věci po svém? „Talent is luck. The important thing in life is courage.“ (Manhattan/1979) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Autorský dokument, který klade otázku o tom, co je to vlastně autorský dokument. 50% portrétovaného a 50% autora? O Antonínu Dolákovi jsem samozřejmě v životě neslyšel, ale vypadá, že je silnější osobnost než režisér, takže se v podstatě režíroval sám. A hádejte, kdy je performer sám za sebe a kdy hraje pro kameru... ()

Hanka_M 

všechny recenze uživatele

Výpověď žádná, atmosféra umělá, kamera působí strašně amatérsky, pseudododokument o hovnech. Myslím, že si v tomto případě tvůrce velmi naběhl. ()

Reklama

Reklama