Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Planetu Pluk v galaxii KIN-DZA-DZA pokrývá písečná poušť a jen tu a tam z ní trčí jakési poničené konstrukce. Světélkem na ručním snímači si každý může ověřit, kdo z lidí je "chatlan", a kdo pouhý "patsak", co musí nosit zvonek na nose, zdravit chatlany v podřepu a mít připravenou klec, aby jim z ní mohl pro obveselení zazpívat - neposlušný patsak může být vsazen do "etsih" s hřebíky nebo být rovnou "tranglukován". Dva Rusové z osmdesátých let 20. století se na ní ocitají nešťastnou náhodou, když se jich podivný bosý tulák na ulici v zimě vyptává na souřadnice Země aby se mohl vrátit, a oni stisknou tlačítko jeho transportního "gizma". Na poušti potkávají jiné dva trosečníky toužící po návratu na svou planetu a shánějící prostředky na "gravicap", pomocí něhož se jejich rezavějící rozskřípaný "pepelats" může přemístit na libovolné místo ve vesmíru a ne jen poletovat nad pískem. Ukazuje se, že kuřák Vladimír Nikolajevič je boháč, protože vlastní "ketse" - zápalky, jenomže z neznalosti místních "výměnných" praktik brzy o všechno přichází. A není jednoduché přežít na Pluku, kde není rozdíl mezi strážci zákona a bandity, soudce po úplném stažení obžaloby odsoudí k polovičním trestům a "ketse" obžalovaných si strčí do kapsy, a všichni chatlani s tranglukátory za pasem si s vámi dělají co chtějí. (Kubiik)

(více)

Recenze (57)

easaque 

všechny recenze uživatele

3* s chutí a v dobrém rozmaru jsem si pustil tuhle starší ruskou sci-fi "komedii" s nadějí, že jsem našel nějaký ztracený poklad. A po jejím shlédnutí jsem v rozpacích a zklamaný. Teď nemyslím zklamaný z filmu, ale ze sebe ... protože jsem doufal, že bych měl její "skryté významy" pochopit a užít si tu absurdnost příběhu. Bohužel mi souvislosti a alegorie unikaly a o to větší absurditu a zmatek jsem pociťoval. Přesto své kouzlo má a hraje tu svou roli i minimalistická výprava, ale o to více působily zejména ve druhé části některé scény majestátně skoro jako v Gilliamově filmu Brazil. Možná dám Kin-dza-dza ještě šanci za pár let a uvidíme. Zatím teda za 3 hvězdy a někdy naviděnou ... [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 3 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Příběh odehrávající se na jisté, Rusy kolonizované planetě, se zas až tak moc neliší od života, který známe z té naší. Jiný žebříček hodnot, který tam vládne, je pouze důsledkem potřeb, ostatně tak jako zde. Ani "kreolská ruština", kterou se tam mluví, nepředstavuje žádný komunikační ani asimilační problém. Prostě jiný kraj, jiný mrav. Druhý díl filmu si nechám někdy na příště, pokud vůbec. ()

Reklama

Jim_Beam

všechny recenze uživatele

Nehodnotím hvězdičkami, neboť jsem z filmu kvůli velkému vedru v promítacím sálu, které mi bylo nepříjemné (a ještě více nepříjemné bylo jisté osobě:)) odešel předčasně a viděl jsem pouze 2/3 filmu... Není to nijak převratné dílo, ale místama velmi pěkně pobaví a neurazí, takže pokud by se nic "podstatného" v závěrečné třetině filmu neudálo, asi bych hodnotil 3*... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Absurdní fantasmagorie, která vznikla v době perestrojky, takže ani tu satiru na hierarchii společnosti jí moc nežeru. Spíše než film to připomíná pozdější bláznivé adventury, kde jste měli na co nejpodivnější planetě plnit scénu od scény nejpodivnější úkoly s podivnými předměty. Hodně se mi líbila planeta Alfa, takhle kdyby celá ta satira byla pojatá celkově, bylo by to jiné kafe. Ale takhle z toho mám jen pocit pachuti, kdy ta směšnost a otrhanost už je umělá a často k ničemu. ()

kombajn 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo tak ruské = dejove trosku pomalejší, tak by to mohl vytahnout i na 4 hvezdicky, tento film. Byl to asi velmi levny film, vyprava je opravdu desiva, jedinym efektem ve filmu je let lodi, ktera je asi 5x mensi nez kdyz se odehrava dej uvnitr. Jinak to ale ma vcelku pouzitelny scenar a bohuzel i budovatelske sklony diváka naucit, ze je dulezite byt jeden druhemu dobrym clovekem. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama