Reklama

Reklama

Rozpaky kuchaře Svatopluka

(seriál)
  • Československo Řekni ano, řekni ne (pracovní název)
Československo, 1984, 13 h 41 min (Minutáž: 52–73 min)

Kamera:

Jiří Lebeda

Hrají:

Josef Dvořák, Kateřina Macháčková, David Matásek, Josef Bláha, Dagmar Havlová, Zuzana Bydžovská, Stella Zázvorková, Jiří Vala, Karel Augusta, Jiří Bruder (více)
(další profese)

Epizody(13)

Populární cyklus televizních komedií z kuchařského prostředí z roku 1984, který byl výjimečný v tom, že diváci měli možnost rozhodovat o dalším ději a jednání hlavních hrdinů. Využití tohoto principu při premiéře bylo novátorské a vzbudilo tehdy velký ohlas. (Česká televize)

Recenze (211)

klúčik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborné herecké obsadenie. Pamätám sa ako sa hlasovalo v Prahe. Ľudia na sídlisku blikali svetlami, to bola sranda!!!!! Musím sa pristaviť pri hereckých postavách. Na začiatku seriálu boli výborný J.Somr a Vl. Brodský, v strednej časti K.Augusta a v záverečných častiach kraľoval P.Haničinec. Tá postava moraváka - námestníka mu sadla fantasticky. No veľký výkon v tomto seriály podal Josef Dvořák Záverom: seriál bol v tej dobe populárny, no nevybočil z priemeru - v tej dobe to bola celkom dobrá zábava. 65%. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Koncept kinoautomatu je moc fajn, ale jakmile víte, že je úplně jedno, pro jakou možnost se zahlasuje, protože po pár minutách se děj stejně ustálí, ztratí to na zajímavosti (pro fajnšmekry: na DVD jsou všechny varianty). Bez téhle narativní hříčky jsou ale Rozpaky obyčejný seriál, který navíc kazí to, že je úplně o ničem. Konflikty tu jsou na úrovni Ženy za pultem - spor o šopák tu nahradil spor o omáčku atd. Sváťa Kuřátko je vesměs sympaťák, Josef Dvořák ve studiu a jeho křečovitý vtípky už méně. Seriál je bohužel díky jeho vstupům zbytečně rozsekaný a vedlejší postavy tu moc nevydrží (i když některé by mě hodně zajímaly). Poslední výhradu mám už jen k určitým "socialistickým" detailům. Dietní strava tu znamená knedle s omáčkou, fláknout ženskou všechny postavy nadšeně obhajují a v pohodě tu prochází katastrofální hygiena v kuchyni. Když ale uznali, že americké rozestavení kuchyně má něco do sebe, tak jsem celkem "čuměla" :)) ()

Reklama

pipapa 

všechny recenze uživatele

Ráda bych hodnotila lépe, ale nejde to, i když herecká elita té doby drží celý seriál bez problémů nad vodou. ČT měla přepsat seriál na dvd bez interaktivních vstupů, které byly určitě ve své době pro diváky zajímavé, ale dnes už spíše zdržují a totálně ruší dynamičnost děje. Seriál má, bohužel, sestupnou tendenci, asi docházely nápady či jiný potenciál. Horská chata a Grandhotel Karlovy Vary mají ještě jakéž takéž kouzlo, ale závěrečných pět "pražských" povídek z Interhotelu to bolí - těžkopádné, zprstuvycucané, nudné - tady to hlavně zachrańovali Petr Haničinec a jeho dokonalé herectví "srdcem" a Luděk Kopřiva a jeho naprosto přirozená a unikátní komika. Role skladnice-frajerky se pro Šafránkovou vůbec nehodí, stejně jako role potrhlé megery pro Hudečkovou...Pan Filip zde opět potvrdil, že je to mistr nad mistry, co se roztahanosti a utahanosti týká. Nikdy se asi nedozvíme, jak to měli Filip a Dietl domluvené, ale na napsaný materiál by stačila určitě poloviční stopáž...Také Dietl se neostýchá použít zcela nelogických momentů, aby se dostal tam, kam potřebuje, nebo aby děj natahoval jako vařenou nudli. Některé povídky se doslova plácají na jednom místě celých ca.60 minut kvůli "problému", který se dá vyřešit za 5 minut...Josefu Dvořákovi nelze nic vytknout, herec velmi dobrý s osobitým stylem. Já osobně jsem mu ale na chut´ nikdy nepřišla...Krátké prostřihy/mezihry přímo na vaření a úpravu jídel se mi moc líbily a sliny se mi jen sbíhaly. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejvíce ideologický seriál z dob normalizace. Ideologie nepočívá v tom, co se říká oficiálně, ale jak se deformuje realita a její deformace se stává přijatelně sdílenou. Seriál stojí na iluzi zdánlivé spoluúčasti na dění (divácké "ano"/"ne" ale nemá žádný vliv na výsledek děje) a tímto cynicky odráží vlastně celou tu dobu. Svoboda volit je mystifikací a divák má jediné vysvobození: při pohledu na jídlo na obrazovce jít do ledničky a odměnit se za svou "věrnou službu". Obraz zadostiučení ve formě uspokojivého životního standardu výměnou za politickou pasivitu se stává přímým naplněním "života ve lži". Možná to při pohledu na tent zdánlivě roztomilý a nevinný seriál působí přemrštěně, ale právě tímto dokázala média nahlodávat lidi nejvíc. ()

baroko 

všechny recenze uživatele

Bohužel jeden z těch seriálů, kde zhruba od poloviny každý další díl sráží celkový dojem. Od zpočátku normálního, sympatického a lidového kuchaře se postupně stává uvědomělý soudruh vedoucí, jehož charakterové klady jsou už značně předimenzované a nevěrohodné. Z prvních pěti hvězdiček jsem tak postupně došel až s bídou ke třem a i to jen kvůli zajímavým záběrům normalizačního pohostinství na "nejvyšší úrovni", které tehdy běžný člověk mohl jen sotva znát. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (40)

  • Dve verzie seriálu nikdy neexistovali. Natočené boli iba dve varianty zlomových okamihov, ale pri najbližšom strihu sa dej zbiehal do zabehaných koľají. Hoci by teda postava rozhodla akokoľvek riskantnejšie, žiadny vplyv na ďalšie dobrodružstvo by to rovnako nemalo. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)
  • Josef Dvořák (Svatopluk Kuřátko) dostal v deň prijatia hlavnej role  úlohu prečítať a naučiť sa trinásť kníh scenára. [Zdroj: iDnes] (Raccoon.city)
  • Hotel Vltava, který se objevuje v závěrečných dílech, je hotel Panorama na Pankráci v Praze 4. Interiéry se však natáčely v bývalém Paláci kultury, tedy v dnešním Kongresovém centru. (Haniczka)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama