Reklama

Reklama

Rozpaky kuchaře Svatopluka

(seriál)
  • Československo Řekni ano, řekni ne (pracovní název)
Československo, 1984, 13 h 41 min (Minutáž: 52–73 min)

Kamera:

Jiří Lebeda

Hrají:

Josef Dvořák, Kateřina Macháčková, David Matásek, Josef Bláha, Dagmar Havlová, Zuzana Bydžovská, Stella Zázvorková, Jiří Vala, Karel Augusta, Jiří Bruder (více)
(další profese)

Epizody(13)

Populární cyklus televizních komedií z kuchařského prostředí z roku 1984, který byl výjimečný v tom, že diváci měli možnost rozhodovat o dalším ději a jednání hlavních hrdinů. Využití tohoto principu při premiéře bylo novátorské a vzbudilo tehdy velký ohlas. (Česká televize)

Recenze (211)

phoenixer 

všechny recenze uživatele

Jak je to trapný, tak jsem se docela i zasmál. Soudruh Kuřátko a ty jeho trable. Ty bych teda nechtěl mít. Jít za soudruhem ředitelem si stěžovat nebo nejít? V publiku vždycky hlasují pouze slušní a čestní lidí, většinou dojičky, učitelky nebo zubaté studentky. Jelikož je to ale živé vysílání, tak se od druhého dílu, zůčastní celá Československá republika a to tak, že bude zapínat a vypínat žárovku. Tohle je opravdu jedinečnej unikát či jak řiká můj děda, skvost naší socialistické kinematografie... ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

Kuuuchař je umělec a psychológ a stratég....kinoautomat na který jsem moc rád koukal...Sváťa Kuřátko maká po kuchyních a dějou se mu blbosti....a my mu musíme poradit třebas jestli kopnout do hrnce nebo z něj vylejt vodu na ředitele cirkusu co stojí vo pár čísel dál..nebo jestli má spíš se na to vykvajznout a jít radši nosit dříví do lesa..kuuuchař je umělec a psychológ a koumes,u stolu každá naše trampota má svou mez... ()

Reklama

ondrula 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem na to koukal s despektem, ale již během prvního dílu si mě tenhle seriál získal kouzlem normalizační gastronomie. Pro mě, zapáleného kuchaře amatéra, to je prostě radost sledovat, jak se peče svíčková a dělá se základ na vývar. Hodně mě v tý kuchyni baví ty omlácený hrnce, a pomačkaný pánvičky, na kterých se tam jede :-) No a taky se na to nemůžu přestat dívat, protože v tom hrajou takoví moji oblíbenci, jakými jsou Bláha, Zázvorková, Augusta, Vlach, Somr, Moučka, Nárožný a další. Vlastně mě tak napadá, že si poslední dobou dělám rekonstrukci filmografie 80. let, kterou jsem tehdá nemohl sledovat, protože jsem byl moc malej. Jinak mě ale na celým seriálu celkem sere Dvořák v tandemu s Bydžovskou, protože jsem tyhle dva nikdy moc nemusel. A pro mě je taky poměrně dost otravný to šaškování s kinoautomatem, který pak ze studia vyhodnocuje přitroublý "pan inženýr" (ačkoliv by na to stačila cvičená opice). Pořád je to ale paráda oproti současným českým seriálům. Update: Pozdější díly jsou o tom, jak se Dvořák stane nějakým papalášem v obrovským hotelu a řeší tam nesmysly; to je už dost otrava. Zvlášť když mu tam sekunduje náměstek Haničinec, kterej neúspěšně předstírá, že je bodrej Moravák. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá záležitost, která i po letech neztrácí nic na své zábavnosti. Dnes by se sice hlasovalo asi přes smsky nebo před internet, ale tehdy prakticky jeden z nejúčinějších nástrojů zjištění vůle diváků. Navíc Pepa Dvořák jako Kuřátko - kuchař, který si nakonec se všemi nástrahami velmi hravě poradí. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný a dramaturgicky poměrně nevyvážený Dietlovský seriál. Prvních 8 dílů je vcelku koukatelných a v rámci prostředí, v němž se děj odehrává i zajímavých, titulní píseň je chytlavá. Ovšem díly 9 - 12 jsou neskutečná nuda, takřka nic se v nich neděje a s kuchařinou mají pramálo společného. Ono skoro hodinu sledovat úvahy o tom, jestli umístit sporák doprostřed místnosti nebo do rohu, jak jezdit s vozíkem do zatáčky a nebo kam se zašantročil špalek není zrovna dvakrát poutavé. A nezachrání to ani poslední díl, který se opět více věnuje kuchařskému řemeslu. Navíc považuji za velkou chybu, že Sváťa Kuřátko dost často střídal své působiště. Divák si pak musí co chvíli zvykat na jeho nové kolegy a za těch pár dílů si nedokáže k vedlejším postavám vybudovat nějaké sympatie či antipatie. V době, kdy měl seriál premiéru jsem ho nesledoval, tudíž atmosféru diváckého hlasování nemohu do hodnocení zahrnout. Celkově hodnotím jako mírný podprůměr, kdyby se i zbylá třetina seriálu nesla v podobném duchu jako prvních 8 dílů, dal bych 3 *, takhle jsou to pouze 2. 45% ()

Galerie (68)

Zajímavosti (40)

  • Pani Kolášková, ktorú hrá Stella Zázvorková, nepríde do práce, pretože si zlomí nohu. Napriek tomu ju v 45. minúte môžeme vidieť prechádzať v pozadí scény z kuchyne. (javlapippi)
  • Do deja sa zapájalo v priemere okolo dvoch až troch miliónov ľudí a veľa z nich spočiatku neverilo, že sa skutočne jedná o priamy prenos. Vďaka tomu potom Josef Dvořák naživo upozorňoval na prebiehajúcu spartakiádu. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)
  • V čase 37:47, když Bronislav Rubáš (Pavel Zedníček) odchází z kuchyně a zavírají se za ním dveře, je ve skle vidět odraz kameramana. (fisus)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama