Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze (468)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Bezesporu vůbec nejlepší český sci-fi film a to bez legrace. Koprodukce s NSR zajistila solidní rozpočet a na filmu je to znát. Ale pořádná sci-fi není jen o trikových efektech a o námětu. Tato je navíc okořeněna skvělým českým humorem, ruským Land Roverem - Ladou Nivou (do té doby u nás nevídanou) a sexy Dádou, která v té době poutala k obrazovkám i tatínky, kteří díky ní koukali i na její ostatní požady např. s žížalou Julií ve vysílání pro nejmenší prťata... .-). I nasazení herců bylo dokonale vyvážené a co díl to skutečná perla. Navíc tento film velmi okořenil náš jazyk a přidal do něj další slova jako ,,amarouny'', ,,humidování'' atd... Zejména ty amarouny doslova zlidověly! Tohle se prostě podařilo a jsem rád, že se expedici Adam 84 nakonec podařilo cestou časem zpět za geniálním vědcem odvrátit naši zkázu. Tento film budiž jejich hrdým pomníkem !!! * * * * * ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Akademik Filip (na Richarda kašlu) je krásnou ukázkou toho, jak je těžké spojit teorii s praxí. Přišel se svou výpravou z doby, kdy lidé byli uvědomělí, vyspělí, nehodnotili podle bohatství a komunikovali s delfíny. Přestože teoreticky věděl vše, převést teoretické poznatky do praxe se mu v socialisticky vyspělé konzumní společnosti nemohlo podařit. A tak vznikl nejlepší český seriál, který bych si za sci-fi nedovolil označit ani ve snu. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zcela náhodně a naprosto neplánovaně jsem po dlouhých letech narazila na tento seriál a s chutí i značnou nostalgií si dala opáčko.. Báječně jsem se bavila, skvělí herci, parádní hlášky, k tomu centrální mozek lidstva, amarouny a děda Drchlík jsou pro mě jednoduše řečeno nezapomenutelní, plus krásná hudba Karla Svobody..  Hlavně nenápadně! ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Futuristické retro, které už v dnešní době působí spíše úsměvně, přesto dokáže často pobavit a poukázat na proměnlivost doby. Herecká smetánka a celkem oddychový tempo se přičiní o to, že člověk může dokonale vypnout a neřešit blbosti. Prostě umírněná verze českého Startreku, pro generace co byly uvězněni v totalitě. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál stojí na jedné postavě a tou je akademik Richard (původně Filip) v podání usurpátorského Josefa Bláhy. Plus samozřejmě na několika dalších dnes již legendárních scénách a postavách: Laserová pilka, Děda Drchlík - zachránce světa, CML, nahá Dáda Patrasová, krtkování, humidování, pršení, oko 1, pes Fido, spratek Bernau, specialista Karas, v počátku přípravy báječně vypadající amarouny, smolařský kolotočář Eda a analogová hudba Karla Svobody. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (78)

  • Hasičská cisterna, která projíždí Rynáreckou branou, do roku 2018 ještě sloužila hasičskému sboru Nový Rychnov. (B!ker)
  • V seriálové hudbě od skladatele Karla Svobody lze zaslechnou část skladby „Return Of Gemini“, kterou složil dlouho předtím na oslavu amerických astronautů a jejich cesty ke hvězdám. (sator)
  • Seriál má kromě patnáctidílné také sedmidílnou verzi, kterou vysílala například slovenská JOJ. (lexa.k)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama