Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dům se láme na kousky. Bučící kráva se ve víru zvedá do vzduchu. Traktory padají jako déšť. Těžký benzínový tanker se stává letadlovou bombou. Rozsáhlá ničivá přírodní síla devastuje vše a blíží se rychlostí 300 mil za hodinu. Tornádo udeřilo. Začíná vířící dobrodružství plné vzrušujícího napětí a skvělých speciálních efektů s Helen Huntovou a Billem Paxtonem v roli vědců stíhaných nejničivější silou přírody. Tito lovci bouří doufají, že pomocí elektronických senzorů získají dost informací na vytvořené lepšího varovného systému. Aby to dokázali, musí vražednému tornádu vstoupit do cesty. Honička začíná. (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (328)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Bill Harding se chce nechat rozvést s manželkou Jo, pracovat jako usedlý televizní meteorolog a užívat si poklidný život slušně vydělávajícího Amíka. Není však pouze zmanipulován svou novou přítelkyní psychologičkou Melissou? Setkání s Jo za přítomnosti větrné smrště totiž v Billovi probouzí dlouho potlačované pudy. Zase má duši kluka, který pronásleduje tornádo, z vědeckých důvodů se vrhá do jeho víru a hlavně cítí, že znovu naplno žije. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nevyzpytatelný nepřítel, u kterého chce skupinka meteorologů (spíš bláznů) rozluštit jeho tajemství. Když se spojí scénárista Crichton, producent Spielberg a režisér De Bont, může to být docela divoké. Bill Paxton chce rozvodem uzavřít tak trochu živější kapitolu svého života, jeho skoro exmanželka Helen Hunt ale nelenila a podle jeho návrhu sestrojila mašinu na výzkum tornád. A chce ji vyzkoušet v praxi. Tomu bude těžké odolat. Spielberg šetřil miliony na nejhvězdnějších hercích, aby je narval do speciálních efektů. A vyplatilo se. Berme to tak, že je to bezmála dvacet let, co tenhle hit proletěl kiny, respektive se v nich velmi pevně usadil. A vydělával. Věrohodnost filmového tornáda bylo tehdy a vlastně i dnes mimo chápání běžného diváka. Vzduchem létají domy, kombajny, traktory i krávy. Scénář se držel univerzálního schématu, moc toho nevymýšlel, prostě šel přímočaře kupředu. S emocemi mu to moc nešlo, vztahy mezi postavami nás také zrovna nezaujmou. Ale zato akce je svižná, přehledná a kolikrát docela zábavná. Tři až čtyři hvězdy.. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ve své době špička katastrofického filmu, dnes příjemné upomenutí na to, že v daném žánru jde tvořit i tak, aby se divák necítil podceňován nebo regulérně urážen schématickým patriotickým patosem s průměrnými efekty a přehrávajícími nebo přímo dřevěnými herci. I když jde stále o zábavu bez hlubšího smyslu, v Twisteru všechno funguje tak jak má, a proto stále stojí o třídu výš než Day After Tomorrow (a o straigt-to-DVD a televizních počinech, které máme zejména v okurkové sezóně to "potěšení" vídat o víkendových odpolednách, radši ani nemluvím). Zásluhou sympatické hlavní dvojice je nezpochybnitelná sedmdesátka povýšena na osmdesátku, a je nutné poznamenat, že jde zřejmě o poslední dobrý film Jana De Bonta:) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Inteligentné, plné života a svižné dobrodružstvo s veľmi sympatickou ústrednou dvojicou postáv (a hercov). Akurát je otázne, koho zaň pochváliť. Asi všetkých do rovnakej miery. Produkčná ruka Stevena Spielberga z filmu sála každým pórom. Režisér Jan de Bont zúžitkováva kameramanské schopnosti a team od vizuálnych efektov tvorí krásne tornáda. Práve ony sú predsa hlavnými hrdinami filmu! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Mancina: 1. Humans Being - Van Halen ,2. Virtual Reality - Rusted Root ,3. Talula [BT's Tornado Mix] - Tori Amos ,4. Moments Like This - Alison Krause & Union Station ,5. Darling Pretty - Mark Knopfler ,6. Miss This - Soul Asylum ,7. Broken - Belly ,8. Love Affair - K.D. Lang ,9. How - Lisa Loeb & Nine Stories ,10. Melancholy Mechanics - Red Hot Chili Peppers ,11. Long Way Down [Remix] - Goo Goo Dolls ,12. No One Needs To Know - Shania Twain ,13. Twisted - Stevie Nicks & Lindsey Buckingham ,14. Respect The Wind - Edward And Alex Van Halen, ()

Galerie (103)

Zajímavosti (48)

  • Štáb mal pocit, že de Bont nie je pod kontrolou, často odchádzal, nikdy dopredu nevedel, čo chce natočiť a všetky problémy a chyby zvaľoval na ostatných. (Real Tom Hardy)
  • Michael Crichton dostal na napísanie scenáru 2,5 milióna amerických dolárov, čo bolo v tom čase najviac, čo kedy scenárista dostal zaplatené. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

05.05.2024

Světoznámý spisovatel a mimo jiné i filmový scenárista, režisér a producent Michael Crichton (1942–2008) nám v minulosti přinesl obří divácké hity jako Jurský park, Westworld a Twister, což jsou díla… (více)

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

14.04.2023

Studio Universal v současnosti chystá několik projektů, jimiž by rádo navázalo na své zajeté a osvědčené značky. Jedním z nich je tento týden oznámený a blíže nespecifikovaný příspěvek do světa… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

22.12.2022

Když na jaře roku 1996 dorazil do kin blockbuster režiséra Jana de Bonta s názvem Twister, jeho vír zábavy doslova zbořil kina. Snímek s velmi štědrým rozpočtem 92 milionů dolarů díky svému poutavému… (více)

Reklama

Reklama