Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Amerického prezidenta, kterému povážlivě klesá popularita přemluví, aby jí zvýšil tím, že začne studenou vojnu proti Kanadě. V reklamní kampani udělá vše pro to, aby poštval Američany proti Kanaďanům. Šerif Bud a skupina místních přívrženců se rozhodnou, že vezmou věci do vlastních rukou a překročí hranici. No a kdo jiný by začal vojnu proti Kanadě lépe, než skupina kanadských herců a hereček? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

Colonist 

všechny recenze uživatele

Studená válka skončila, zbrojní průmysl upadá, a tak si Amerika hledá nového nepřítele. Když odmítne Rusko (už se nechce vzdát mobilních telefonů a MTV), co takhle prohlásit za nepřátele Kanadu? Michael Moore si v této celkem podařené satiře dělá rovným dílem legraci z Kanaďanů i z Američanů. Není to komedie, u které se budete smíchy válet po zemi, ale vtipné momenty se zde najdou. Film si sám o sobě zaslouží hezké tři hvězdičky, ale přihodím i čtvrtou za mé oblíbence v hlavních rolích (slušný Alan Alda jako prezident a výborný John Candy jako buranský šerif), za narážky na jiné filmy ("Černoch vždycky umře jako první") a za skutečně zajímavou a chytře vymyšlenou zápletku. "Koukněte se na tu jejich vlajku. Co to má bejt? Marihuana?" ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Je to skvělá komedie, kde exceluje zejména John Candy (Kanaďan) v roli nehoráznýho americkýho burana, kterej Kanadu nenávidí a Alan Alda v roli poněkud zmatenýho prezidenta USA. Michael Moore si z američanů udělal docela slušnou prdel. Zajímalo by mě, jestli se američani u filmu smáli tak jako já. A nejlepší scéna? Když John Candy na hokeji řekne, že kanaďani maj hnusný pivo, celej stadion utichne, hráči přestanou hrát a strhne se hromadná bitka. Škoda jen toho, že ke konci film trochu ztrácí dech. Ale jinak je to celkově skvělá zábava. Zaráží mě hodnocení jenom 60%. Tenhle film by si zasloužil určitě dostat aspoň do "červených čísel". A jak už tady psal někdo přede mnou, je to poslední film Johna Candyho. Velká škoda, že toho nestihnul natočit víc. 80% ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Někdy mi připadá, že Moore není Amík. Tady se do svých spoluobčanů pustil s takovou vervou až pruhy a hvězdy létaly... Film tvrdě napadá americký militarismus, právo držet zbraň i velkou moc médií. Moore toto téma načal v době ještě před všemi těmi masakry na americkcýh školách, přičemž o jednom z nich pak v roce 2002 natočil dokument Bowling for Columbine a tam už tvrdě kritizuje tu americkou mánii kdy každý má doma alespoň jeden kolťák nejlépe dva. Americkému prezidentovi Alanu Aldovi, klesá popularita. Studená válka skončila, většina nepřátel USA je mrtvá a tak zbrojní fabriky nemají odbyt pro všechny ty sofistikované zbraně od samopalů počínaje po rakety konče. Desetitisíce dělníků jsou propuštěny na dlažbu a reptají. Poradci a armáda radí prezidentovi až začne zase studenou válku s Ruskem. Jenže Ruský prezident je kámoš a nic takového nechce, vždyť jim to zbrojení málem v osmdesátých létech položilo ekonomiku... Amerika však potřebuje nepřítele a silného vůdce, kdo ji povede a kdo zase zajistí chod muničních továren a továren na zbraně. A tak se vymyslí fiktivní válka s Kanadou. Důvodů je opravdu spousta. Maj tam nechutně čistý vzduch, jako přítele člověka uznávají bobry, losy a soby, na všechno dávají majonézu, jejich pivo chutná jako chcanky, cpou se do hokeje a mluví francouzsky... Jenže televizním protikanadským relacím uvěří i parta americkcýh vidláků a ta se vydá na vlastní misi proti Kanadě. Prezidentovi USA se situace vymyká z rukou a tak je nucen povolat speciální jednotku Omega Force :-)))). No, já se bavil a budu si to muset dát ještě jednou, protože mi asi spousta vtípků utekla. A to nejsem Amík ani Kanaďan, ti tam toho jistě najdou více. Tohle byla velmi příjemná satira s humorem mezi řádky, prostě Michael Moore! Dávám 4 kódy pro odpalovač jaderných hlavic. * * * * ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo opravdu nadějně, satiru mám rád a Moore nešetří dost tvrdým humorem.Jenže místo toho aby to byla taková veselá a prdlá komedie plná konfrontace amerických a kanadských herců, děj zakrní, moc se toho neděje a spíš mi to připomínalo parodii na nějaký špionský film, než-li politickou satiru.John Candy by si určitě zasloužil lepší tečku za svou perfektní filmovou kariérou.Režírovat to třeba Reitman, mohlo to být úplně o něčem jiném. 45%. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vtipný námět a pár slušných bonmotů slibují více, než film poskytne. 1) Několikrát jsem se při sledování snímku usmál. 2) Film nabízí různá životní poznání: If life hands you a lemon, you gotta crush it into lemonade. 3) Nakonec rada pro diváky: There's a time to think, and a time to act. And this, gentlemen, is no time to think. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

  • Jedná se o poslední vydaný a dokončený film Johna Candyho. Herec zemřel během natáčení snímku Wagons East (1994). (SaNcHeZ_cz)

Reklama

Reklama