Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román známého amerického autora Johna Irvinga Modlitba za Owena Meanyho (1989, česky 1994) vypráví neobyčejný příběh mladíka, který přes výrazný tělesný handicap (porucha růstu) nepřestává hledat duchovní rozměr svého bytí a ve jménu nalezené víry dokáže obětovat vlastní život. Americký scenárista a režisér Mark Steven Johnson (nar. 1964), který se uvedl scénářem k úspěšné komedii Dej si pohov, kámoši (1993), v níž navzdory svému mládí projevil vzácné pochopení pro soupeření dvou staříků v podání Jacka Lemmona a Waltera Matthaua, však objemnou knihu natolik redukoval a pozměnil, že byl nucen vyhovět přání autora a změnit jméno hlavního hrdiny a tedy i název filmu. Příběh malého Simona Birche (Ian Michael Smith, trpící vzácným Morquiovým syndromem) je vyprávěn z pohledu jeho nejlepšího kamaráda Joea (Joseph Mazzello), který žije s milující matkou a nejvíc trpí tím, že je mu zatajováno jméno jeho skutečného otce. Pátrání po otcově identitě tvoří páteř snímku, zvláště po tom, když Joeova matka přijde při bizarní nehodě o život. Johnson vytvořil pozoruhodné dílo, jež vedle sugestivního portrétu maloměstského života v 60. letech vykresluje i dětský svět plný tužeb a fantazie. Oba chlapci podávají přesvědčivé výkony a v rolích dospělých bodují zejména Ashley Juddová (Joeova matka Rebecca), Oliver Platt (její nápadník Ben) a David Strathairn (reverend Russell). V úloze dospělého Joea-vypravěče se překvapivě objevuje známý komik Jim Carrey. Přes svoji „nevěrnost“ předloze se Simon Birch řadí vedle Pravidel moštárny režiséra Lasseho Hallströma k nejlepším irvingovským adaptacím. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

animario 

všechny recenze uživatele

Velkej příběh o malým človíčkovi, kterej naplnil svoje poslání. Nevím do jaký míry tvůrci pozměnili Irvingovu předlohu, ale ať už to bylo jakkoli, udělali to perfektně. Dojemný scény střídají na odlehčenou ty komediální a tak to plyne až k očekávanýmu závěru (kdy nevíte jak, ale víte, že to přijde). Ale přijde to hezky a důstojně. Navíc jedno z nejhezčích přátelství jaký kdy ve filmu byli spolu s perfektními výkony obou dětských herců. Krásnej, čistej film. Kdo nemá srdce z kamene nebo zaražený prdy, musí hodnotit víc než jen průměrně. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Nelákal ma tento film a ani obsah ma nezaujal, ale nebola to taká tragédia, ako som si predstavoval. Príbeh bol veselý i smutný a takto sa to striedalo ako na hojdačke aj keď tých smutných scén tu nieje až tak veľa. Vela vecí tu bolo brané na srandu, keď nad tým uvažujem celé to na vtipu bolo postavené a tak je tu máličko dramatu, bola tu snaha ako tá, keď Baseballová lopta zabila matku, to mohlo byť chápané ako irónia života, lebo to bola jediná lopta, ktorú Simon odpálil v živote a hneď aj niekoho zabil. Film má vtip, pár dialogov bolo dosť zábavných a inteligentných, len je tu veľa nudných pasáži. Ako komédia to beriem, ale ako drámu nie. Lebo jediná silná scéna bola tá, kde autobus plný detí spadol do jazera a dospelí boli v koncoch a tak deti museli prevziať iniciatívu. ()

Reklama

Lapacka 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí tady píše, že má silný vztah ke knižní předloze tohoto filmu. Je možné, že je to vynikající knížka. Film dává znát, že je knižní předloha asi docela výjimečná, ale nepodařilo se to tak úplně přenést na plátno. Dvanáctiletí kluci tam vedou řeči o pár let starších puberťáků, chybí jakási podstatnější akce, myslím vývoj těch postav. Svět, který zřejmě dokázal vytvořit autor knižní předlohy, se v tomto filmovém zpracování docela rozmělnil. Na druhou stranu je zde obdivuhodně předvedeno, že pro lidi v USA je zcela běžné chodit do kostela a uvažovat o Bohu. V tomto směru je film docela zajímavý a poučný. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

"... Billy překonal ji sám, Billy překonal ji sám, jednou i on překonal svoji malou výšku sám. ..." Z větší části dramatický, z té menší humorný příběh mi připomněl slova písničky kterou nazpívali Rangers - Plavci. Akorát tady se hlavní hrdina jmenuje Simon, v písni se mu říká Billy. Dojalo mě krásné přátelství dvou chlapců, které ani nešťastná smrt nedokázala rozdělit. Ty darované kartičky po pohřbu mi zamlžily zrak ... Čekala jsem, že to tak nějak dopadne, protože se to až moc podobalo zmíněné skladbě a jsem si jistá, že autoři čerpali právě z Irvingovy knihy. Opravdu moc milý a ve své podstatě smutný film, jehož Shaimanova hudba dokázala mimořádně skvěle podbarvit. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Co má káva a koblihy společného s Bohem?" - "Není mi známo, jak můžou řízky vízt k souloži..."- "Rád bych věděl, že vše má své opodstatnění!" Byl předurčen stát se hrdinou... Dojemné komediální drama o přátelství a víře, které dokáží překonat strasti při hledání vlastního otce i sama sebe. Velikost těla rozhodně neznačí velikost duše! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

  • Předlohou snímku byl román Johna Irwinga Modlitba za Owena Meanyho. Kniha však byla tvůrci natolik zredukována, že bylo na přání jejího autora změněno jméno hlavního hrdiny a tím i celého filmu. (Olík)

Reklama

Reklama