Reklama

Reklama

Stateční strážci

  • Hongkong Fei du juan yun shan (více)

Obsahy(1)

Bohatá mladá dívka zaplatí statečnému a neporazitelnému bojovníkovi Wei (Chan), aby ji doprovázel na nebezpečné cestě přes hory, kam potřebuje dopravit smrtelně nemocného strýce. Společně s dalšími bojovníky, které si Wei sám vybere, se vydávají na dlouhou výpravu přes nebezpečné pahorky, kde číhá plno zabijáků a intrik... (matestlust)

(více)

Recenze (22)

Vonter 

všechny recenze uživatele

Žánr tohoto filmu je uveden jako "akční", ale je to především naučný film a to z vícero důvodů. Pojďme si je společně probrat. Nuže, asi nejdůležitější informace a faktický poznatek plynoucí z děje je ten, že číňané se nepohybují tak jako my, ale pouze letecky, nebo zvláštními žabími přískoky. Pokud skákajícího prchajícího padoucha pronásledují taktéž dva skokani, tedy skokani rodu Homo Sapiens, působí to velice dramaticky. Číňané taktéž mistrně ovládají převleky a imitaci, a proto se zvládnou zamaskovat do kteréhokoliv člověka, či zvířete a pouze zdatný kungfista dokáže odhalit jejich pravou identitu. Z filmu je taktéž patrné zcela odlišné chování hadů. Čínští hadi se neplazí tak, jak by se na slušně vychovaného hada slušelo, ale drze poletují vzduchem, nebo obratně vyskakují na nic netušící čínské občany, zasypávají je svými kluzkými těly a cení na ně zažloutlé jedovaté stoličky. Dále, každý kopec v Číně má svého krále, jehož poddané tvoří zčásti mnichové a zčásti indiáni. Velice kladné je, že v každé, byť i v té nejodlehlejší čínské pustině, stojí výčep. A nakonec jedna rada: Ocitneš-li se v čínské rvačce a kolem se míhají rozličné zbraně, neboj se. Vše je gumové. ()

haj 

všechny recenze uživatele

Všichni se neustále řežou, pak prohodí pár dialogů, které přiliš nedávají smysl a pak se řežou dál. Souboje přitom nejsou špatné, ale málokdo má asi tak silnou vůli, aby to dokoukal, protože přece jenom vyžaduje aspoň nějaký smysl filmu a záminku k bojům. Kámoš to ale bral jako komedii a náramně se mu to líbilo, prej už se hodně dlouho tak nenasmál. ()

Reklama

krvavamera 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to jako skvělá klasická kung-fárna, pak se ale najednou něco zlomilo. Začalo to hudbou ze Star Wars, začalo se o dost víc "lítat", zrychlený záběry, kung-fu proti hadům, následoval naprosto nečekaný zvrat... a konec, u kterého jsem se (já trubka navyklá na evropské konvence) musela smát. Roztomilá podívaná, která stojí za to už pro tu hravost. Lepší než ruské pohádky. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Klasická hongkongská sprostosť, ktorá sa berie príliš vážne a je plná debilov s nadľudskými schopnosťami, čo skáču po lese ako lietajúce veveričky. Tento snímok trpí väčšinou neduhov typických pre tieto filmy, vrátane veľkého množstva postáv ktoré šantia pred kamerou, vďaka čomu divák čoskoro dostane závrat, a nevie kto je kto a prečo robí to čo robí. Všetci vypúšťajú stupídne repliky a aj Jackie je tu za supermana, ktorý si rýchlosťou svetla urobí dierku do šatky cez oči, vyskočí päť metrov do vzduchu a v letku si vytrie riť netopierom. Najviac ma ale dostala hudba zo Star Wars, to som skoro odpadol. No a ináč je to taká vyhonená akčná nuda, kde spoza každého stromu vyskakujú číňania s nutkavou potrebou preniesť nejaký zásadný monológ predtým než sa začnú kopať do zadku. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Este pred Armour of God a dokonca aj pred Indiana Jonesom si Jackie natocil svoju kung-fu dobrodruznu Indiana Jonesovku. Hra tu bojovnika, ktory sa so svojou skupinou vydava na dobrodruznu cestu z bodu A do bodu B, aby dopravil smtelne choreho k nejakemu zazracnemu lieku. Bohuzial Jackieho postava je strasne nevyrazna a aj ked je hlavnym hrdinom, tak nepôsobi ako lider skupiny, ale len jej radovym clenom. Za lidra je tu skôr charizmaticky James Tien. Film je pojaty celkom vazne, takze sa nedokcame ziadnych tradicnych Chanovskych komedialnych scen, ani v bitkach ani mimo nich. Asponze bitky v ramci doby vzniku filmu patria k tym lepsim. Sice sa tu casto najdu aj klasicke absurdne skoky do stratena, ale choreografia je solidna a väcsinou netypicky dynamicka. Kedze bol film natoceny v 3D, tak bitky pravidelne zhadzuju zabery v ktorych akteri udieraju priamo do kamery, alebo neustale proti kamere nieco vyskakuje, co väcsinou pôsobi trapne. Dalsim komickym prvkom je hudba vykradnuta zo Star Wars, takze som cely film cakal, kedy sa objavi Darth Vader. Zapletka je sice jednoducha, ale je na nu nabalenych mnoho zbytocnych linii, ktore prilis zmysel nedavaju a finale je neskutocne prekombinovane v style vrahom je zahradnik, ktory je v skutocnosti zahradnikova vnucka z tretieho kolena. Proste dejova omacka je strasne nezazivna, ale vdaka solidnym bitkam tento film patri k tym pozeratelnejsim ak chcete vidiet nieco starsie od Jackieho. Packal Lo Wei malokedy natocil nieco lepsie. 5/10. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Prvý film v Hong Kongu natočený v 3D. (Peter-1307)
  • V původní verzi filmu byla použita hudba z filmů série Hvězdné války, v pozdějších verzích určených pro západní trhy však byla nahrazena. (Raztubyl)
  • Jackie Chan okrem hlavnej úlohy pôsobil aj ako kordinátor kaskadérov. (Peter-1307)

Reklama

Reklama