Reklama

Reklama

The Telltale Heart

Krátkometrážní / Drama
USA, 1928, 24 min

Režie:

Leon Shamroy

Předloha:

Edgar Allan Poe (povídka)

Kamera:

Leon Shamroy

Hrají:

Otto Matieson

Obsahy(1)

Expresionistický film podle příběhu Edgara Allana Poe. Vrah ukryje mrtvolu příbuzného ve svém domě. Domnělý tlukot zrádného srdce zavražděného dohání vraha k šílenství... (wero1000)

Recenze (4)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

The Tell-Tale Heart zaujímá v knize Sebraných povídek Edgara Allana Poea (955 stran) necelých pět stránek, a přesto, nebo právě proto je pro filmaře velkou výzvou. O žádné z pěti postav (ve filmu jen čtyři) nevíme a nedozvíme se zhola nic. Příběh neexistuje; existuje jen "supí" oko a srdce "se svým příběhem" (tell-tale), mezi nimiž je zřejmě nějaký latentní vztah, který je ovšem znám jen chorobné mysli. Režisér má zde možnost co nejvíce se přiblížit abstrakci originálu nebo ji obalit nějakým příběhem. Dávám přednost první variantě, kterou tato us-expresionistická verze zcela naplňuje. A tak je možná škoda, že Leon Shamroy sotva přičichl režisérskému řemeslu, dal se dráhu kameramana převážně komerčních filmů. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Naprosto parádní Poeovka o vraždě které mu neprošla. Chvílema jsem si myslel že se jedná o moderní film protože kamera a způsob textu je hodně na svojí dobu napřed. Kameraman si dal záležet a každá scéna je parádní. Scény kdy všechno vypadalo jako ve snu díky tomu že nic nevypadlo jak má. Kdo viděl film Kabinet doktora Kaligraiho pochopí. Paráda. Srdce tluče dál! ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Moje druhé stretnutie so sfilmovanou poviedkou slávneho spisovateľa dopadlo na výbornú. Expresionistické ladenie len dotvorilo hlbší zážitok. Tretí komentár. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ako by natočil svoju poviedku sám tvorca E. A. Poe? Áno, presne takto. Po fľaške absintu, by sa jeho dielo stalo v pohyblivých obrázkoch, rovnakou expresionistickou hrátkou, ako tento krátkometrážny, mysteriózny spektákel. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama