Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film zachytáva skutočnú udalosť zo septembra 1941, kedy v Babinom Jari došlo k najväčšej masovej vražde na sovietskom území v priebehu 2. svetovej vojny. Na fiktívnom osude dvoch rodín sa rozvíja dej celého príbehu. Ani dvadsaťročné priateľstvo židovskej rodiny Lernera a Onufrenka, ktorí žili v spoločnom dvojdome v skromných podmienkach, nie je zárukou istoty pre ich prežitie. Kvôli zrade sa ich Nemcom podarí chytiť a priradiť do transportu v Babinom Jari. Sem sa neskôr dostáva aj osoba, ktorá ich udala... (Volodimir2)

(více)

Zajímavosti (3)

  • Babij Jar či Babí Jar, což lze přeložit jako „Babiččina rokle“, je jedna a půl kilometrová hluboká strž, jež se na severozápadě Kyjeva za židovským hřbitovem začíná svažovat směrem k Dněpru. [Zdroj: Páni nad smrtí] (divisak)
  • V hlášení skupin zvláštního nasazení z 2. října 1941 stálo „Sonderkommndo 4a ve spolupráci se štábní skupinou a dvěma oddíly policejního praporu Jih popravily ve dnech 29. a 30. září 1941 v Kyjevě 33 771 Židů.“ Popravy pokračovaly v Babím Jaru i nadále po celý rok každé úterý a pátek, než německá správa zřídila koncentrační tábor, který Babí Jar nahradil. [Zdroj: Páni nad smrtí] (divisak)
  • Německé dokumentární drama Babij Jar zachycuje jeden z největších masakrů Židů na sovětském území, který provedly zvláštní jednotky SS zvané Einsatzgruppen. K dalším velkým masakrům došlo v Drobnickém údolí poblíž Charkova, dále pak na různých místech např. v Pobaltí, v Pevnosti IX u Kaunasu nebo Ponaru u Vilniusu v Litvě. [Zdroj: Páni nad smrtí] (divisak)

Reklama

Reklama