Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1928 ztroskotala vzducholoď Italia na ledové kře. Přeživší členy posádky by čekala jistá smrt, kdyby se z velitelské gondoly nepodařilo zachránit vysílačku, kterou si přivolali pomoc. Poté musí mnoho dní čekat na záchranu v červeném stanu, obklopeném ledovou tundrou, než se objeví ledoborec Krasin. V hlavních rolích tohoto nákladného velkofilmu se objevili Peter Firth (velitel výpravy Umberto Nobile), Claudia Cardinale a Sean Connery jako Roald Amundsen. (mahler)

(více)

Recenze (47)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Hluboký snímek o hrdinství střetávajícím se s odpovědností, o riskování, touze po úspěchu a drtivé konfrontaci s realitou. Generál Nobile a jeho odpovědnost za osud, jenž potkal jeho muže, výčitky a nezodpověditelné otázky, které ho pronásledují desítky let po prožitých událostech. Scény z pohodlného Nobileho bytu, kde on a jím vyvolané přízraky řeší abstraktní, ale samozřejmě velmi důležité, otázky viny, ostře konstrastují s krutou arktickou realitou, kde se snaží vzdušní trosečníci přežít, jak se jen dá, v těch nejhorších podmínkách. Dramatická místa jsou velmi funkční a zdařilá, ovšem hlavní síla snímku spočívá ve výborné typologii postav, jejichž pohnutky jsou podrobně rozebrány a jejichž charaktery jsou víc než načrtnuty. Peter Finch jako generál Umberto Nobile je pochopitelně postavou nejrozporuplnější, on je tu taky souzen, on představuje ztělesnění problému, kam lze zajít v riskování cizích životů a co to znamená být za někoho zodpovědný. Sean Connery si zahrál "vysloužilého" Amundsena, odvedl perfektní práci a jeho ztělesnění skutečného charakteru a moudrosti, pomáhá při hodnocení Nobileho postavy. Claudia Cardinale představuje společně s Eduardem Martsevichem zdravě živou, obětavou a nesmírně silnou postavu - ovšem realita neříká, že tyto vlastnosti zajišťují přežití. A Hardy Krüger jako letec Lundborg ukazuje, že jeho nehraná elegance - která byla Hardymu vždycky vlastní - zrovna to nejdůležitější není, když se ukáže, že pokud je jenom obalem člověka, nemusí znamenat vůbec nic - k takovému obnažení dochází ve scéně s Claudií Cardinal i při závěrečném přiznání motivu Lundborgovy snahy vzít do letadla právě toho, koho vzal. Působivý Morriconeho hudební doprovod pak je také velmi podstanou součástí snímku. Existují patrně dvě verze filmu - delší ruská, a kratší mezinárodní - namluvená anglicky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Videná dvojdielna verzia, čiže nezostrihaná a predpokladám, že pri dvojhodinovej by som s hodnotením išiel nižšie. Na snímke už cítiť nahlodanie zubom času, avšak kvalitní herci, umné rytmizovanie a príťažlivý námet dokázali svoje. Skôr je otázkou, prečo tento historický film nie je bezchybný, za istých okolností sa mohol stať nehynúcou klasikou. Popravde by som radšej v zamrznutej krajine strávil viac času, než sa neustále premiestňoval medzi postavy riešiace záchranu z bezpečia domova. Ale to nie je chyba scenára, to sú moje osobné preferencie. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Arktida není pro člověka... Silný záchraný velkofilm, který díky snovému halucinoidnímu rámu získává mnohem temnější rozměr. První polovina se trošičku táhne, ale pak atmosféra začne houstnout. Nejpůsobivější scénou je bezpochyby Amundsenův nález pustých trosek Italie. Působivé záběry na ledovou pustinu a Morriconeho hudba dávají snímku tolik potřebnou krásu obklopenou beznadějí. Herecké výkony jsou výborné. Závěrečný verdikt, přináší rýpnutí do lidskosti, které je více než na místě. /// Viděna původní ruská verze. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Povodne som chcel dat 5 hviezd, je v strede je to starsne roztahane, ma slabe tempo a nic sa nedeje. Dost dlho trva, kym ta vzducholod spadla do nehostinnej arktickej puste s vecnym snehom a ladom. potom nam reziser zobrazil miestnu faunu /polarny medved/, Conneryho som hodne dlho spoznaval, znamych ludi je tu ale viac - Mario Adorf, Nikita Michalkov a skvela Claudia Cardinale. Ruska verzia je dlhsia, medzinarodna - anglicky hovorena - je kratsia : 85 % ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Mezinárodní film se známými herci natočený podle skutečné události (roku 1928 havarovala italská vzducholoď při návratu z výpravy k severnímu pólu). Italská posádka neměla v obsazení pouze Italy, ale i Švéda a Čecha (František Běhounek - ve filmu bývá nejčastěji oslovován jako doktor). V hlavní roli podává velmi dobrý výkon Peter Finch a ve vedlejších postavách září Claudia Cardinale a Sean Connery (opravdu malá role, ale velmi důležitá pro děj). Zkrátit délku filmu (vyhodit zbytečné scény), zlepšit úvod snímku a mohlo to být za maximum. Takhle jen slabší 4. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Film měl premiéru dne 24. prosince 1969 v Římě. (Cucina_Rc)
  • Skutečné výpravy se zúčastnil i náš věděc a spisovatel František Běhounek. Ve filmu ho hraje Juri Vizbor. (karel46)
  • Film měl premiéru 24. dubna 1970 v Moskvě. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama