Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dokumentarne pojatý film o vylodeni v Normandii, ktory sleduje dianie na obidvoch stranach. Vidime jak pripravy tak boje. A nielen na pláži ale aj vo vnutrozemi, kde bojovali jednotky parasutistov a zaroven domaci odboj. Proste je to po kazdej stranke komplexnejsie ako to co sme videli vo Vojakovi Ryanovi. Vdaka tomu, ze je film pojaty dokumentarne, tak zaroven pôsobi dost chladne. Na postavach nie je vôbec zalozeny. Mihne sa tu kopa znamych xichtov, ale väcsinou to su len cameo vystupy. Ziadne emocie film nevyvola aj ked zomiera mnozstvo ludi na obidvoch stranach. Bojove sceny su velkolepe, ale natocene v jednoduchom style v ktorom Nemci strielaju a spojenci, ktori to akoze schytaju si len tak lahnu na zem. Na intenzitu vylodovacej sceny z Ryana sa to absolutne nechyta. Lepsie su na tom sceny bojov z vnutrozemia v ktorych su pri prestrelkach obcas pouzite aspon kapsulky. Takze celkovo film funguje skôr poucne ako nejaky strhujuci alebo dychvyrazajuci vojnovy film. 5/10. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Nejdelší den jeden z nejlepších válečných filmů vůbec. Na to, že se jedná o snímek z roku 1962, je i v dnešním digitálním světě vizuálně úžasný. Viděl jsem ho už několikrát, ale až teď jsem se dokopal ke komentáři. Shodou okolností jsem byl před pár dny v Normandii, je to krásné místo, kde historie sálá na kažném rohu. Pak, když jsem viděl tento film, říkal jsem si: tam jsem byl, a tam taky. Nejdelší den se totiž nátáčel na autentických místech skutečného vylodění. Třeba kostel v Ste. Mere Eglise, nebo pozorovatelna baterie Longues mezi Omahou a Goldem, kde major Pluskat uvidí invazní flotilu, ale spousta dalších. Tak to jen ohledně místa, teď ale k filmu. Děj se odehrává jak už je naznačeno, v den před invazí a v samotný D-Day. Ve třech hodinách nám tvurci naservírovali vše podstatné, co se událo v tento den. Možná jen chybí výsádek u baterie Merville, jinak je to ale radost pohledět na všechny ty dlouhé záběry, jako vylodění na Goldu z ptačí perspektivy, záběry na jeden zátah v bitvě o Casino v Ouistrehamu, bitva na pláži Omaha a mnohé další. Krom toho všeho vše umocňuje celá řada filmových hvězd, protože v tomto velkém konceptu se jich sešlo až neuvěřitelně mnoho. To vše dělá z Nejdelšího dne opravdový unikát válečné kinematografie, který je a bude nesmrtelný. 100%. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Komplexní pohled na Den D se vším všudy. Zakomponované jsou všechny stěžejní body této významné válečené události, což považuju za velký klad. Pořeší také spousta (tehdy ještě málo) známých tváří. Malým mínusem budiž tradiční dělání hňupů z Němců, ale v tomto případě to není tak markantní. Poctivý velkofilm. 85% je akurátních. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

6.6.1944. Troufám si rozhodně tvrdit (doufat :-), že není na světě moc „dříve narozených“, kterým by toto datum alespoň něco málo neříkalo. Snímek Nejdelší den přináší velmi věrnou rekonstrukci událostí právě tohoto dne, tj. dne, kdy se spojenci vylodili ve Francii (Normandii) a obrátili tím nadobro kormidlo dějin (2. sv. války) na stranu spojenců. Příběh vyprávěný z perspektivy obou znepřátelených stran a hvězdné herecké obsazení, to jsou hlavní devíza (resp.lákadla) tohoto snímku. Popravdě přiznávám, mám s tímto snímkem pouze jeden (za to zásadní problém) spojený právě s tím hvězdným obsazením. Je to právě ono, které mi paradoxně bránilo si jej nerušeně užít a vždy mě v určitých scénách (příklad za všechny: voják při vylodění ztrácí svou zbraň, nechce se mu (pod neustálou palbou) zpět pro ni a R. Mitchum resp. generál Norman Cota s doutníkem v ústech pronáší do kamery „je skoro jisté, že ji dneš budeš potřebovat hochu“…). Podobné je to i v případě (cíleně?) přehrávajícího J. Waynea, S. Conneryho apod... ANO, chápu, co tím tvůrci chtěli (nám divákům) sdělit (ukázat (vypíchnout) typické vlastnosti jednotlivých národů, přes hrdost, jistý sklon k patetismu, vlastenectví…) ale troufám si jednoznačně tvrdit, že o poznání více bych si jej užíval v případě „bezejmennosti“, kdy by to dotyčné nesvádělo k hrdinským pózám, kdy je navíc divák má přiřazeny do určitých „škatulek“ (charakterových rolí) a tudíž to několikrát vypadá jako (ne)chtěná (sebe)parodie. Teď nemám na mysli Bourvila, ten skutečně pobavil :-) Na druhou stranu chápu, že „u toho“ chtěli dotyční být, stejně jako mám pochopení pro samotné režiséry. Odmítněte takovým personám, když vám přislíbí účast. I přes výše zmíněné výtky (mi) nezbývá než souhlasit s přirovnáním resp. závěrečným konstatováním uživ. DaViD´82 už pouze za takovou „maličkost“, kdy je skutečně příjemným zjištěním, že tu neochvějně nevládne jeden jazyk (ryzí angličtina), ale všichni (frantíci, náckové, britové, amíci, irové, skoti..) mluví „jak jim zobák narost“. Stejné slova chvály a uznání mám i pro samotné válečné scény, kdy se „mluví pouze obrazem“. Takové vylodění na Omaha beach je bez jakýchkoliv výhrad a takhle bych mohl pokračovat celý (nejdelší) den…..takže musím nakonec konstatovat, že pro ty místní veskrze pozitivní ohlasy mám pochopení. V neposlední řadě je třeba vzít v potaz i přidanou hodnotu snímku v podobě samotné historické důležitosti 80% ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Reálny deň: Keď si chcete naštudovať tému vylodenia v Normandii, nemusíte siahať po knihách, stačí vidieť tento film. Nevyznám sa v tom, možno ma tvorcovia zavádzali, ale neverím, že by to tak mohlo byť. Natoľko detailne spracovaná rekonštrukcia nejakej udalosti sa vo filme nevidí často a keď už hej, treba mu za to priznať istú dávku edukatívnej hodnoty. Navyše to musela byť pre celý štáb neskutočná fuška. Kvantá bojových scén, nevynechávajúcich ani demoláciu okolia, museli v tej dobe znamenať nevídané množstvo vynaloženého úsilia (oscar za efekty bol teda celkom na mieste). Hviezdny deň: Film mal toľko postáv, že osobnosti ako Richard Burton alebo Henry Fonda vôbec nemali mnou očakávaný dostatok priestoru. Na druhej strane by sa dal rozdeliť najskôr na pasáže kedy hrá prím John Wayne, kedy Robert Mitchum a na prestrihy medzi taktizujúcich nacistov a francúzskych civilistov čakajúcich v tichu pred búrkou. Ľudský deň: Dialógy postáv medzi streľbou a inými ničivými zvukmi zrejme tvorili "len" vyjadrenie ľudskej roviny, v ktorej sa malo ukázať, že pod uniformou sú to všetko zraniteľní jedinci, snažiaci sa prežiť navzdory okolitému dianiu ("chcel by som vedieť, čo znamená bitte, bitte"). Čo síce bolo vidieť, ale nemám to filmu za zlé. Rušivá mi prišla skôr trochu zbytočná postava Seana Conneryho, ktorá pôsobila až komicky a mala asi pre zmenu zobrazovať charakterovú rôznorodosť vojakov. Najdlhší deň: Vskutku náročný film. Občas som si vravel, že môže držať v napätí počas celej stopáže iba zarytých fanúšikov vojnových filmov. A občas strhol aj mňa. Za odvedenú prácu si určite zaslúži plné hodnotenie, ale ja som len obyčajný civil z inej doby, ktorý nepíše históriu, ale čsfd komentár a hovno o tom vie. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (49)

  • Průměrná délka záběru – 8 sekund. (HellFire)
  • I když všichni herci souhlasili s platem 10 tisíc amerických dolarů, John Wayne (podplukovník Benjamin Vandervoort) požadoval 250 tisíc. Darryl F. Zanuck nesouhlasil a připomněl mu jeho neúspěchy s filmem Alamo (1960). (SeanBean)
  • Richard Todd, který hraje majora Johna Howarda, velitele jednotky parašutistů v operaci Pegasus Bridge, sehrál roli ve skutečné operaci ve Dni D. Todd byl požádán, aby zahrál sám sebe, ale odmítl to s tím, že tato role je pro něj moc malá, raději požádal, zda by místo toho nemohl hrát majora Johna Howarda. Krátce poté, co Britové obsadili most Orne ve filmu, jeden z vojáků řekl Toddovi, že všichni musí sedět těsně u sebe a čekat na 7. paradesantní prapor, který jim přijde na pomoc. Voják řekl, že to nemá cenu, že ze 7. oddílu chodí vždycky pozdě. Toto byl osobní vojákův vtip, protože Todd za války sloužil u 7. oddílu a pomáhal osvobodit most. Během scény Todda jako Howarda, který čeká na pláži, je herec vedle něj v baretu ten, který hraje právě Todda. (SeanBean)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama