Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller Výkupné (1974) zavádí diváky do blíže neurčené skandinávské země, kde skupina teroristů obsadila rezidenci britského velvyslance, aby dosáhla propuštění svých druhů z britských vězení. V dramatickém a komplikovaném ději se překvapivě zkříží zájmy britské a místní bezpečnosti… Hlavní roli místního šéfa bezpečnosti Tahlvika ztělesnil známý skotský herec Sean Connery, který se v té době snažil zbavit nálepky své nejslavnější postavy – neohroženého agenta 007 Jamese Bonda. Jeho protihráčem v úloze teroristy Petrieho byl tehdy populární anglický herec Ian McShane. Režíroval málo známý finský tvůrce německého aristokratického původu Casper Wrede (1929–1998), který na sebe předtím upozornil filmovou adaptací Solženicynova románu Jeden den Ivana Děnisoviče (1970), a za kamerou stál slavný Bergmanův spolupracovník Sven Nykvist. Snímek vznikl v norských exteriérech a hrál se v druhé polovině sedmdesátých let i v našich kinech. Tehdy také vznikla česká verze, v níž postavu Petrieho namluvil těsně před svou emigrací Jan Tříska, jehož jméno bylo z filmu odstraněno. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

honajz 

všechny recenze uživatele

Takový obyčejný thriller, co se rozpadá na několik nestejně kvalitních část, které pohromadě nedrží a nudí a nezachrání je ani charismatický Sean Connery, protože v podstatě nemá co hrát. --- EDIT: Viděno znovu 2/2019. Docela to drží v napětí a závěrečný zvrat je zajímavý (i když nad ním raději moc nepřemýšlet, protože ne ve všem dává smysl a ne vše do sebe zapadne), i stopáž je přiměřená, ale stejně to na lepší hodnocení nakonec nemá. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tohle bylo na mě trošičku obyčejné, a to v tom hraje i Sir Sean Connery. Jak tak na to koukám, tak to neznamená vše. Výkupné je film, který vlastně možná nemusí být špatný, ale k průměrnosti má podle mě hodně blízko. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Všechny postavy v tomto filmu, stejně tak jako jeho příběh jsou smyšlené....Nicméně za pokus to stálo, film je dobře obsazen, stále se něco děje a řeší, kamera vůbec není špatná (záběry na leteckou honičku v horách) Goldsmithova hudba obstojná a řekl bych že i hodící se k takovédlemu druhu filmu. Konec filmu je sice trochu natahovaný, avšak i značně překvapivý a především pak zamotaný ale myslím si že jako průměrný politický thriller tento snímek celkem obstál..Znám však lepší. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek, na který se dobře kouká, ale není to nic, co by jsme neviděli. Někdy v lepší jindy v horší podobě. Film má hodně nevrovnaná tempo děje, neboť záživné okamžiky se střídají s nudnými opravdu často. Sean Connery je velmi charismatický herec a kouká se na něj dobře v jakémkoli filmu, takže proti jeho výkonu nemám co dodat. Pokud nemáte o víkendu co dělat, tak mohu jen doporučit, protože se jedná o příjemně "zabitou" hoďku a půl....... ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Dichotomie snímku je následující: Skupina teroristů-gentlemanů (hned mi to nesedělo) unese civilní letadlo - stoický plukovník Seana Conneryho se je pokouší přimět k rozumu metodou "cukr und bič". Překvapivě nuda jako řemen. Méně překvapivě poslední film páně Wreda. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ačkoli jsem, dle zdejších komentářů, očekával průměrné vyčpělé akční béčko, dostal jsem nadprůměrný a stylový politický thriller s perfektní sedmdesátkovou atmosférou, výbornými herci (Sean Connery, Ian McShane), uvěřitelným dějem a opravdu překvapivou závěrečnou pointou. 85%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ukázkový tvrďák Sean Connery proti dvěma spolupracujícím skupinám teroristů. Film odsýpá, nechybí mu napětí a závěrečné rozuzlení je vážně dobré. Soundtrack Jerryho Goldsmithe připomene jeho pozdější the Edge a asi nejvíce vynikne během skvěle nasnímané scény sledování letadla letadlem. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět kdy vojenští a vládní představitelé musí řešit neobvyklou situaci dvou spolupracujících teroristických skupin zadržujících rukojmí v letadle a na ambasádě. Jenom škoda, že z přibývajícím časem jsem získával pocit, že scénárista kombinoval až to celé překombinoval a závěrečná pointa není zase až tak šokující jak tu někteří píší. Teda neříkám, že jsem věděl, že se stane přesně tohle, ale když si během děje filmu dáte dohromady různé nesrovnalosti, tak začnete tušit, že ten konec to celé postaví na hlavu. Jinak celkem napínavá záležitost s tradičním držákem Connerym, ale pozor kdo se těší na nálož akce, tak bude zklamán, protože se jedná o klasický sedmdesátkový thriller s pomalým tempem sázejícím hlavně na atmosféru a psychologii postav. Na 4* to nevidím, ale jinak jsem se bavil celkem obstojně, takže v tomto případě to vidím na slušných 65% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Obstojný snímek s Connerym. Reálný úvod, dvě skupiny teroristů, letadlo, rezidence velvyslance, jeden vedoucí státní úředník, druhý mocný tajný, třetí akční a rozhodný vedoucí malé jednotky, která si se vším poradí. Nejhorší ovšem je, že obě teroristické skupiny se navzájem ve svých akcích kryjí a jsou proto znásobeným rizikem pro vládu a armádu. Jak to vše dopadá? Inu, docela originálně, politická pointa nad očekávání... :-) PS: Skvělého herce Harrise jsem si tedy ani při nejlepší vůli nevšiml..!!! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička navíc za Seana Conneryho. Výkupné je poměrně slušná, leč spíše průměrná záležitost v rámci žánru. Ve svých silnějších okamžicích umí dobře pobavit a napnout diváka, ale celkově se nejedná o snímek, na který bych si po nějakém čase výrazněji vzpomněl. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zaradiť do večerného televízneho programu v 35 stupňových horúčavách film, odohrávajúci sa v zimnej Škandinávii je chytrý ťah. Len škoda, že po rozmäknutí mozgu z letného dňa som nezožral nakoniec komplikovanejšiu zápletku, ako sa na prvý pohľad zdalo. Podstatné je, že na to prišiel Sean Connery, ja by som sa ako vyjednávač tiež nechal napáliť. Ono tie nórske exteriréry nie sú rozhodne využité na maximum, sorry Nykvist, a film si diváka nepodmaní, aj keď potenciál v príbehu a obsadení rozhodne bol. Goldsmithova hudba mi ale liezla poriadne na nervy. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak trochu hodně obyčejný film, kde se dost často nic neděje, jen se kecá co se bude dělat. Což by nebylo ovšem špatné kdyby to celé nebylo hloupé a přitažené za vlasy. Connery je sympatickej ale má tu sakra málo prostoru aby utáhl film. Teroristé byly prkení. No aspon Goldsmithova hudba film vytáhla ze dvou * na tři. Ale stačí vidět jednou a konec. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Dějově jde tady podle mě o čistě průměrný až tuctový thriller na téma únosu letadla, se spoustou více méně předvídatelných situací a poněkud nepřehledně zpracovaného závěru s náhlými zvraty. Celý příběh tvůrci přes ono znepokojivé téma pojali jaksi chladně, s minimem přítomných emocí a bez výrazněji přítomné psychologie postav, o níž lze zde mluvit částečně jen v případě Conneryho policisty. Sean Connery v hlavní roli disponuje patřičným charismatem a celkově svým výkonem určitě nemá čím zklamat, ale vzhledem k scénáři možná ani příležitost výrazněji nadchnout. To studené pojetí s pomalým tempem a místy až dokumentárním nádechem lze brát jako umělecký záměr, k působivosti tomu hodně pomáhá rovněž studená atmosféra zasněženého Norska, která s pomocí výborné kamery vytvořila pohltivé napětí v mnoha místech, ale zdaleka ne po celou dobu na mě ono napětí fungovalo. Nejsilnějším kladem pro mě byla jednoznačně kamera Svena Nykvista, která působivou atmosféru má na svědomí velmi často, v záběrech během prolétávání dvou letadel nad zasněženými kopcemi vytváří spolu s Goldsmithovou hudbou přímo audiovizuální lahůdku. Či-li za moje relativně vysoké hodnocení, které se vyšplhalo velmi těsně pod hranicí 4. hvězdičky, můžou zejména Nykvist a Goldsmith, za to, že zůstalo pouze pod tou hranicí, přičítám v první řadě scenáristovi. [70%] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušný ale možná až příliš pomalý thriller s nevýrazným Connerym. Ze začátku to přitom vypadalo na velice slušný snímek ale postupem času jsem se začal nudit. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Nenápadný filmík, ktorý si len tak pozvoľna plynie, aby sa k záveru tak zamotal a prepolitizoval, že vám je už jedno, o čo tam išlo. Veľké plus je však sympatický "starý" štýl, ktorý je však výhodou len z dnešného pohľadu... 70% pretože je zaujímavé sledovať Conneryho ako "teoretika", ktorý len zadáva úlohy a akciu robia pešiaci... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně debilní plakát k filmu, podle něhož si The Terrorists na první pohled zařadíte mezi westerny (ačkoliv se odehrává na zasněženém severu, přesněji v Norsku). Skvělý námět, úžasný dabing, škoda trochu televizní kamery (až na výjimky) a ušmudlanosti některých scén (kolem vily atašého). A lituju trochu nepřehledného konce. Od začátku to má spád, fandíte Šónovi, aby to proti byrokratům i teroristům dotáhl do konce, tipujete, v které minutě před koncem to s velvyslancem sekne a čekáte překvapivé zvraty. Jestli budou, to doporučuju zkouknout na vlastní oči, ovšem pozor, vyhněte se dalším zbytečným dabingům a sežeňte si verzi s mistry Cupákem, Třískou, Štepánkem, Moravcem, Brouskem a Sklenčkou. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný thriller, hlavně díky Connerymu a pár zajímavým scénám i slušné závěrečné pointě. 3,5 hvězdy. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Film začíná sérií teroristických útoků ve Skandinávii, které zosnovoval Martin Shepherd...trochu jsme se zahřáli, ale pak se děj převážně odehrává v mrazu a sněhu. Byla mě zima. Plukovník Tahlvik ( Sean Connery ) se ujme vedení vyšetřování při vyjednávání z teroristy, kteří drží několik rukojmí. Někdy až moc politické, pár hluchých míst, hodně dialogů, málo akce...prostě docela nuda. Akční honička dvou malých motorových letadel za doprovodu houslí a piána byla opravdu nervy drásající...to byla ironie. Malé chyby : 1, Motorové letadlo z lyžemi ve kterém je schovaný zvěd, odletí ze svého místa a druhé letadlo ho pronásleduje ( ta akční honička ) , první letadlo přistane někde u jezera a to druhé se vrátí na letiště. Při přistávání je v záběru vidět to první letadlo jak stojí na tom svém původním místě - špatný střih. 2, Thalvik zamkne Barnese ( Jeffry Wickham ) do jedné místnosti a nechá ho hlídat. V dalším záběru se tam Thalvik vrátí a po rozhovoru použije vysílačku, která je ve stejné místnosti kam nechal Barnese zamknout. Barnes byl tedy v izolaci, ale měl možnost použít vysílačku. Hodně podprůměrný snímek. ()

Reklama

Reklama