Reklama

Reklama

Jimmy Savile: Britský horor

(seriál)
  • USA Jimmy Savile: A British Horror Story
Trailer
USA, 2022, 2 h 51 min (Minutáž: 80–91 min)

VOD (1)

Epizody(2)

Obsahy(1)

Výstřední televizní hvězda a filantrop Jimmy Savile okouzlil celý národ. Po obviněních ze sexuálního obtěžování ale vyjde na světlo hodně temná stránka jeho osobnosti. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jméno Jimmy Savile mi absolutně nic neříkalo, ale jelikož mám celkem rád tyhle true crime dokumenty, nakonec došlo i na British Horror Story. Co chválím, je rozdělení na dvě části, kdy v té první je Savile představen jako miláček národa, filantrop, diskžokej, moderátor a ten co plní dětem přání (což je v pozdějších souvislostech dost creepy). Upřímně nechápu, čím si frajer co ve čtyřiceti vypadá jako slizký osmdesátník zasloužil takovou pozornost, ale budiž. Každý národ má svoje podobné podivíny. Druhá část se pak snaží ukázat Savilovu stinnou stránku, což není nic menšího než sexuální obtěžování od dětí až po stařenky. Spíš než cestou vyšetřovací, výpovědí svědků, nebo ukázkami policejních spisů jde ale cestou poukazování na selhání institucí včetně tisku a samotné BBC ve které se měla většina obtěžování odehrávat. Za normálních okolností by mi asi celkem vadilo, že se tohle celé začalo řešit až pět let po jeho smrti, kdy s tím už stejně nemohl nikdo nic udělat, nicméně v tomhle případě je to celkem opodstatněné vzhledem k faktu, že stížnosti a obvinění na Savila chodily už od padesátých let, ale jelikož byl hvězda s vlivem, nikdo nepovažoval za důležité (nebo prostě nechtěl) je nijak řešit. Což je na celém tomto případu to nejsmutnější, jelikož se mohlo spoustě věcí předejít...65% ()

FromHell 

všechny recenze uživatele

Jo..Savile bol skurvené hovädo a zjavne si všetky tie sračky užíval s požehnaním kráľovskej rodiny, čo je pre istotu v dokumente tak nejak zametené pod koberec..oni predsa netušili...jasne ! Každopádne sa toto všetko dalo nacpať maximálne do dvoch hodín (aj to je veľa). Dokument je zbytočne zdĺhavý, mnohé veci sa tam omielaju dokola a tvorcovia zjavne zámerne ignorovali niektoré veci... Taký premierný Netflix šajz. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vypadal jako úchyl, choval se jako úchyl a byl to úchyl. Dokument se soustředí téměř výhradně na prapodivnou postavu zrůdy Jimmyho a jeho kult napříč všemi společenskými vrstvami celé Británie. Což nechápu. Vypadal divně, choval se jako magor, vtipy ubohé – opravdu nevím, čím si získal takovou popularitu u širokých mas. Jistě, charita (jeho zástěrka), ale ta přišla až jako následek popularity. Přitom to byl od pohledu nepříjemný magor. ….  No, dokument se soustředí na Jimmyho a jeho slávu, jeho obojakost a jeho posmrtný pád, když se odhalilo, co byl vlastně zač. Ale pohříchu málo se dozvídáme o obětech, o okolnostech, o lidech, kteří mu pomáhali zastírat – byl to záměr dokumentu, nechtěli třeba rozjitřovat bolest obětí (nebo nenašli skoro žádnou, která by byla ochotná vypovídat) či dodnes si to v Anglii netroufají natočit zcela otevřeně, protože Jimmyho známosti jsou stále mocní lidé, kteří s ním nyní nechtějí být spojování? Nevím. Takhle se mi ale dokument jeví neúplný. SHRNUTÍ: Nikdy, absolutně nikdy, si nezbožšťuj nic, co chodí po téhle Zemi. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Dokument, který líčí život Jimmyho Savilea a představuje ho lidem mimo Velkou Británii, protože v ní se jednalo o velmi slavnou celebritu. Jak se nakonec ukázalo, své slávy maximálně využíval ke svým odporným činům. Je fajn, že dokument si nelibuje v nechutnostech. Vlastně nechává i diváka dlouho čekat, než se o jeho zločinech něco více dozví, a nějaké znepokojující detaily si vyslechneme až v podstatě na konci. Místo toho se Jimmy Savile: A British Horror Story zaměřuje hlavně na Savilea jako takového a na to, proč mu něco takového mohlo tak dlouho procházet. Jimmy Savile byl trochu blázen, ale zároveň byl velice ambiciózní, cílevědomý a v určitých oblastech neskutečně inteligentní. Což je bohužel vzhledem k jeho choutkám efektivní kombinace. Dokument si dává v podstatě za cíl ukázat ho v tom pravém světle. Protože Savile unikl díky své smrti jakémukoliv trestu, dokument chce alespoň navždy zničit jeho dědictví. Zajímavé je, že za odhalením Savila stojí z velké části větší přístupnost internetu - oběti se mohly více ozývat a zjišťovat, že v tom nejsou samy. Toto je jedna z velkých výhod internetu. Díky němu se už pravděpodobně nic v takové míře jako u Savila nemůže opakovat. Napínavý, zajímavý a celkově kvalitně zpracovaný dokument. (8/10) ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Úžasný příběh, nechápu, že mne minul a že se o něm moc nemluví. Dokonalý manipulátor, prolínající pravdu v humoru. Obdivuhodné. Takových vychytralých dementů máme celý showbyznys. A udat by je bylo rovněž marné. Nicméně Savile není Depp, takže bych si od takovýho národního dědka v šusťákovce nikdy nenechala lízat ruku ani ksicht. Jsem fascinovaná, že suché Angličanky tím ještě byly poctěné. To pak i to znásilnění muselo být pro ty oběti ve věku 5-75 let, čest. ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama