Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Artuš a jeho rytíři kulatého stolu poctivě bojují za slávu římského císaře. Jeho oddíl hlídá Hadriánův val a bojuje s Brity, vedenými tajemným Merlinem. Jejich patnáct let dlouhá služba je téměř u konce, ale lstivý biskup Germanius má pro ně ještě jeden úkol. Pokud ho úspěšně dokončí, pak získají svobodu. Mají doprovodit do bezpečí za Hadriánův val rodinu bohatého římského šlechtice Maria Honoria, k jehož domu se blíží mocné saské vojsko vedené krutým králem Cedrikem a jeho synem. Mise to bude sebevražedná a Artuš i jeho rytíři to vědí. V Honoriově domě Artuš objeví malé vězení, z kterého osvobodí pohanku Guinevere, která se zalíbí Artušovi, ale i Lancelotovi. Cesta přes hory je náročná a musí přespávat v lese. Tam zprostředkuje Guinevere setkání Artuše a Merlina. Artuš si myslí, že jde o zradu, ale ukáže se, že mu Merlin nabízí spojenectví proti Sasům a připomíná mu, jak vlastně získal svůj slavný meč. Artuš spojenectví přijímá... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (649)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No krome toho, ze totalne prekopali legendu, mi to zas tak strasny neprislo. Owen hraje dobre, ale do role Artuse mi moc nesedl, sice ma slusny charisma, ale vic se mi libil Mads Mikkelsen nebo nacelnik sasu Stellan Skarsgard. Nejvetsim kladem filmu jsou krasna hudba a pekne prostredi deje. Bitev tam melo bejt vic, na to ze ma film dve hodiny a jen dve maly + jedna velka bitva je malo. Tyhle tri co tam jsou, jsou zpracovany dobre, ale nemuzu si pomoct, ta uvodni se mi proste libila nejvic, taky byla nejkrvavejsi. Vsichni se rubou hlava nehlava. Moc me nebrali dialogy, prisli mi takovy o nicem, kazdej dlouze okecava co udela, chvili to nevadi, ale kdyz uz kecaj treba 20 minut v kuse, tak to zacne nudit. A je tu spousta nelogicnosti. Napriklad, kdyz bojujou v bitve, jsou vsichni od bahna, huby od krve, spinavy brneni a Modry jsou modry a chvily po tom jsou vsichni cisty jako by se zrovna vykoupali. Fuqua je celkem schopnej reziser, jenze proste do tech uzasnejch zaberu plnejch snehu, mlhy, blesku atd. vlozil krapet moc dialogu. Zkratit film tak o pul hodinky by jedine prospelo, ale i tak to sou slusny 4*. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Navzdory pověsti, která tenhle film předchází, se rozhodně nejedná o žádnou epochální katastrofu. Pravda, vyplísnit by zasloužil scénárista, který si jaksi neuvědomil, že když úvod filmu posadí do roviny "dle nejnovějších archeologických nálezů" a děj potom opatří lacinými fantasy proprietami, bude výsledek přinejmenším pochybný. Stejně tak si měl uvědomit, že samotné rozbouraní mytického syžetu nepostačí, když jej nenahradí jiným. Nenahradil. Král Artuš je film o ničem, je to cesta odnikud nikam. Chybí tu legendistické pnutí mezi postavami, bohatá fabulace. Zůstává jen výpravné popojíždění po Albionu a majestátní cancání před bitvami. Naštěstí se režiséru Fuquovi dostal do rukou velice kvalitní herecký ansámbl v čele s opravdu skvělým Clivem Owenem, kterého nezastaví ani fakt, že jeho Artuš je v podstatě totální psychologický nonsens, hrdina tak impulzivní a eklektický, že to místy působí až směšně. Jenže díky podání také charismaticky. Stejně jako podání ostatních rytířů kulatého stolu. Film je místy dokonce napínavý, bohužel nejvíce právě ve chvíli, kdy divákovi dojde, že tohle je ONO, že dál už se nepojede, že děj už se nikam nevyvine. Šlus. Je to velká škoda, protože díky postavám tu potenciál byl, stačilo přidat alespoň nějaký příběh. Tahle holá širá pláň nemůže zaujmout více než osudový fantasy epos Excalibur. Je mi líto, hra na skutečnou historii opravdu není přesvědčivá. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Vzorový případ toho, že když se moderní Hollywoodští filmaři pouští do historických velkofilmů, vznikne z toho nebetyčná sračka. Ale jak je možné, že v padesátých a šedesátých letech vznikaly výtečné historické velkofilmy právě v Hollywoodu? Odpověď je jasná. Tenkrát bylo dostatek kvalitních herců, kteří své role hráli s maximálním nasazením a láskou a s citem pro filmování. Byly dělané srdcem a ne penězma. A vzorovým nepodařeným historickým filmem posledních let (tím bych mohl nazvat skoro všechny kromě "Gladiátora", "Posledního samuraje", "Království nebezkého" a ještě některého na jaký jsem si momentálně nevpoměl) je "Král Artuš". Že tvůrci naprosto ignorují legendu, s tím jsem počítal (už úplně pomíjím to, že Artuš nebyl napůl Brit a napůl Říman, ale byl Kelt). Že se pokusili vymanit ze světa kouzel a tajemna, proč ne. Ovšem podařilo se jim natočit neskutečnou slátaninu plnou špatných bojových scén, neskutečného množství střihů a špatných herců. Clive Owen je naprosto tragický, Kieru Knightley mám docela rád, ale zde ji nedokážu vystát. Udělat z křehké královny Ginevere princeznu bojovnice, to je na pěst. Jediní dva herci byli dobří, a to Ioan Gruffudd a Stellan Skarsgard. Tak kvůli nim tomuto paskvilu nedám odpad. Vivat di "Excalibur" a vlastně i "První rytíř". ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Jsem v rozpacích právě jsem se vrátil z filmu na který jsem se dost těšil a(i přes moje kladné hodnocení) jsem zklamaný.Čekal jsem něco ve stylu Pána Prstenů nebo Troje ale to jsem nedostal.Nobudiž to bych ještě překonaže je to trochu jiné jenže to by si ten film nemohl hrát na to jaj je vážný.Opak je totiž pravdou tento film byl měl odlehčující zábavou jenže on si hraje na něco úplně jiného a tento přehlédnout.Tak si asi řikáte proč jsem dal na konec 4 hvězdy.Je to kvůli 3 věcem.Za 1.Kvůli dobrým bojům.Hlavně ta bitva na ledě mě dostala.Ta poslední u Badon Hillu už nebyla tak dokonalá ale i tak stála za to.2.Jsou tu výborní herci.Clive Owen je výborný a charisma by mohl rozdávat.Keira Knightley je sexy ale to neni její jedinou předností.To je i herectví a způsob s jakým pouští do bitev.A paj je tu ještě Stellan Skargard který je v roli hajzla číslo jedna dokonalý.No a za 3.Vždyt je to Brukheimer :-) tak jestli se přenesete i přes zápory co jsem jmenoval tak budete jenom spokojení ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pro mé zhýčkané oči byl pohled na Keiru Knightley v hrozivě těsném válečném oblečku v tomto filmu doslova utrpením. Celý svět přeci ví, že ta holka nemá prsa, ale tahle saďárna byla moc i na mě. Clive Owen pak ze sebe ve filmu vymáčknul sotva polovinu svého hereckého standardu, a vše tak zachraňuje jen stylový look filmu a zábavné akční scény. P.S. Zkrátit. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (37)

  • Kvůli hluku a nebezpečí při natáčení bitevních scén musel kameraman nosit na hlavě motocyklistickou přilbu. (POMO)
  • Finální bitva se dle historiků odehrála někdy okolo roku 495-516. Jména velitelů nejsou známa, ale některé soudobé historické kroniky uvádí jako velitele keltů jméno Artuš či Arthur (ve filmu Clive Owen). Pozdější výzkum ukázal, že keltským velitelem mohl být Ambrosius Aurelianus, některými označován jako základ pro legendu o králi Artušovi, a saským velitelem by mohl tedy být Aelle ze Sussexu, král jižních Sasů. (ajaxx)
  • Ivano Marescotti (Germanius) nevedel vôbec po anglicky. Jazyk sa musel učiť súčasne s tým, ako sa učil text svojej postavy. (misterz)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Kdo vycvičí krále Artuše?

Kdo vycvičí krále Artuše?

22.07.2014

Idrise Elbu nejspíš znáte jako televizního detektiva Luthera nebo jako drsňáka Heimdalla z comicsáren Thor a Thor: Temný svět. Objevil se i v monstrózní sci-fi Pacific Rim, momentálně pak rozjímá nad… (více)

Reklama

Reklama