Reklama

Reklama

Fahrenheit 9/11

  • USA Fahrenheit 9/11 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Protibushovský politický dokument amerického režiséra Michaela Moorea Fahrenheit 9/11 získal na letošním MFF v Cannes Zlatou palmu za nejlepší film. V první části filmu předkládá ironický portrét Bushovy osobnosti a zabývá se okolnostmi a následky teroristického útoku na WTC včetně války v Afghánistánu. Upozorňuje na Bushovo přehlížení signálů o chystaném útoku, ale vrací se také k jeho kontaktům se saúdskoarabskou oligarchií. Druhá část je zaměřena především na válku v Iráku. "Koho by zajímal Irák, kdyby tam nebylo druhé největší naleziště ropy na světě? Bush bombarduje celý svět kvůli naftě," zazní ve filmu. Poslední část snímku Fahrenheit 9/11 je nejemotivnější, Moore se v ní soustřeďuje na výpovědi lidí, které válka postihla nejen v Iráku, ale i doma ve Spojených státech. Film je natočen atraktivní, zábavnou formou, v níž nechybí humor, což režisér v Cannes zdůvodnil především tím, že mu šlo o to, zaujmout mladé "popcornové" publikum, jemuž je jeho film určen a které - pokud se nebaví - z kin záhy odchází. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Zeck

Zeck (hodnocení, recenze)

Debata je to skutečně směšná, protože ačkoliv jsem si jí přečetl celou, našel jsem zde jediné odůvodnění, proč je tedy ten Moore levičácký dement a manipulátor. Nasazen v Iráku byl totiž ještě jeden syn senátora.... WOW! Takže když by místo "jeden" říkal "dva", celý kontext dokumentu by zřejmě vyzněl zcela jinak, nehledě na to, že dokument nebyl o ničem jiném než o počtu nasazených dětí amerických politiků, o to šlo autorovi především! Co kdybyste místo té do očí bijící neznalosti, raději vypsali veškerá fakta, které zazněly v dokumentu a nejsou prokazatelně pravdivé? Takhle vám jen trčí sláma z bot a působíte jako šašci, kteří kritizují argumenty nadávkami a zesměšňováním. Vy si tady potom hrajte na ty, co vyžadují objektivitu, pokrytečtí trapáci.

Jinak, Moore předvedl precizní investigativní práci, jestli je zaujatá nebo ne, to v tomto případě ani tak nerozhoduje (příkladem buď výpověď pozůstalých po obětech 11/9, kteří se nechali slyšet, že až tento dokument jim a široké veřejnosti poprvé nabídl jiný úhel pohledu, názory a záběry, které ve veškerých amerických médiích nikdy nezazněly ... úžasná demokracie v praxi jen tak mimochodem, moralně a zákonem vydírat televize katastrofou 11/9, aby byly dostatečně "patriotičtí", čili referovaly kladně pro Bushe a jeho války a o tom horším držely huby), protože materiálu dotáhl do dokumentu tolik, že i kdyby mělo být pravdivých jen 50% (a další průsery nezazněly vůbec), každý rozumný člověk musí označit Bushe za kokota, kterým bezpochyby byl a je. Zde se ale děje něco jiného, vůbec nikdo se v diskuzi nepozastavuje nad těmi dnes už prokázanými fakty a raději označí Moora za levičáckého dementa, který přehodil dva záběry. O to směšněji to působí tehdy, kdy to napíše Čecháček, který USA neviděl ani na pohlednici a má zatraceně hrdý vlastenecký pocit, že kritika Bushe = co vlastně, že nejste dostatečný americký patriot, vy Čech? hehehe! Moore je Američan a vlastenec, rozhodně má o politice vlastní země o mnoho více informací než naivní blb Pohrobek čerpající informace z Novy, takže zdejší debata je skutečně bezpředmětná. Pokud byste se někdy dostali do přímé názorové konfrontace s Moorem, utáhl by vás na otázce, kolik má americká vlajka pruhů a jak zní název jejich hymny, tak ze sebe nedělejte světové bohémy a přestaňte si hrát na ty "správné" Američany a pokud se chcete o někoho otírat, podpořte to vlastním mozkem, ne vlastním předsudkem a neschopností zjišťovat si fakta.

Pítrs85

Pítrs85 (hodnocení, recenze)

Stejně kdybychom se dozvěděli, jak jsou všechna světová média propojená a jak nám každodenně lžou, tak bychom se asi slušně divili... Ani já nemám úplně vyhraněný názor na válku v Iráku (i když každá válka je podle mě zbytečná a vždycky to nejvíc odserou civilisti), tak mi nikdo nevymluví, že Bush tam měl poněkud "vyšší" zájmy, než osvobodit irácký lid od diktaturské tyranie... Zas takovej empatik rozhodně není. Neostýchal se vyvraždit Iráčany, nechat pozabíjet několik tisíc amerických kluků ze sociálně slabších rodin, pro které účast v armádě byla asi jedinou možností, jak si nějak lépe vydělat a dneska si sedí na tom svém ranči na miliardách, co mu díky válkám v Iráku a Afghanistánu přitekly a směje se na celej svět...

Mooreův dokument se asi nesmí brát doslovně, ale v lecčems s ním souhlasím. A co ty ZHN, už se konečně našly...? :-/

Pattonxxl

Pattonxxl (hodnocení, recenze)

Musim souhlasit s halflifem.Moore je manipulatorsky demagogicky levicak, ktery placa kraviny a micha vse dohromady.Uprimne takovy ulhany pitomec se jen tak nevidi.A tato protibushovska debata je doopravdy k smichu.

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

klidek..vypjaty fanatismus nikdy nicemu nepomohl (jedno jestli v podobe prispevku jako je ten tvuj ci fanatismus Mooruv)..

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Takže protože nějaký hovado z CSFD napíše u Fahrenheit slovo "dokumentární", tak polovina uživatelů dá "odpad".
Tohle je už vážně demence diváků.

A přesto, že něco bylo překrouceno, 95% faktů je pravda. A že těch 5% zbylých dokáže udělat divy? no a?
Lhal Bush, lhala celá vláda USA, proč by nemohl lhát i Moore?
Jediný rozdíl mezi lhářem Bushem a lhářem Moorem je ten, že Moore nezabil desetitisíce nevinných lidí...

novlib

novlib (hodnocení, recenze)

Než jsem film viděl, měl jsem z jeho hodnocení dojem, že se jedná o obžalobu americké vlády a jejich systému. Když jsem film viděl, zjistil jsem, že jediné, co autoři těmto lidem vytýkají je, že jsou mélo "američtí".

fuci

fuci (hodnocení, recenze)

libovka dokument...sice hodne mistifikoval a predkladal svoji pravdu ale me se to libilo

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Trosku bych opravil par omylu, ktere se tu v diskuzi objevili. Predevsim v korejské válce se neangožavali USA, nýbrž vojska OSN (poprvé a snad naposled v historii). To ze vetsina byli americane je sice fakt, ale intervence byla dilem OSN (SSSR se tehdy zdrzel hlasovani a jako Cina byl uznavan rezim na Tchai-wanu, takze ti hlasovali pro). Dalsi vec je Kuba za Fidela Castra. Ono to totiz nebylo tak strasne, jak se vykresluje. Pravda, byl to diktatorsky rezim, ale proti predchozi vlade Fulgencia Batisty si vyrazne polepsili. Nehlede na to, ze Fidel daval velkej duraz na vzdelani a zdravotnictvi. Do te doby byli prakticky vsichni kubanci na venkove negramotni. A co se tyce meho vlastniho nazoru na politiku USA. Bushe jsem uprimne nesnasel, ale Obama taky neni zadna vyhra (neverim, ze toho moc udela, trosku jako Kennedy, kterej se glorifikuje, ale ve skutecnosti toho moc a dobre nevyresil). Jinak s valkou v Iraku nesouhlasim. I kdyby v nejake zemi byl sebehorsi rezim, nikdo treti nema pravo ho bez duvodu (resp. kvuli rope) napadnout. Neco jineho byl Afghanistan, tam to bylo opodstatnene, ale Irak by se uz nikdy nemel opakovat.

J.Connor

J.Connor (hodnocení, recenze)

Kdo se chce podívat na názorný rozdíl mezi tím, kde USA intervenovalo a kde ne, tak nechť se jukne na Koreu a rozdíly mezi její severní a jižní částí. Kdo by rád funkci světového policajta nechal na OSN nebo někom jiném, nechť se jukne na Srebrenici. Ano vždycky o něco šlo (území, vliv, ropa, koks...), ale když už tam serete vlastní lidi a miliony, tak je v pořádku, že se Vám něco vrátí. A vůbec už mám dost těhle postmoderně rádobylevičácko salónních úvah. S nacpanym pupkem, ukuřujíce startku od Phillipa Morrise se o státovědných postulátech typu státní svrchovannost, západní vidění světa apod. diskutuje docela dobře. Až budete mít hlad, flintu u hlavy a Vaší manželku si podá rota žoldáků, tak budete celkem rádi za hamburgrovou totalitu. Neznaména to, že bych mnoha fenomény dnešního západního světa nebyl zhnusen, ale zůstaňme zase při zemi, ju? A na Moora už kašlu. Každej jeho další film je horší a horší...

Aiax

Aiax (hodnocení, recenze)

Uf. Pánové a dámy, řeknu vám, strašně se mi ulevilo, že tohle natočil manipulátor, demagog a skrznaskrz levičák, protože jinak bych byl otřesen do hloubi duše.

bebsie

bebsie (hodnocení, recenze)

Já nevím, ale řekla bych, že tyhle pseudovtipný agitky nemohou vzdělanějšího člověka snad ani pobavit. Mimochodem - některé chyby (nikoliv odlišné názory, ale vyložené nepřesnosti), které tu předvádí třeba kuba, dokazují, že je-li vzdělání cestou proti populistům typu Moorea, nejsme ještě ani v její polovině...

GintrWinkr

GintrWinkr (hodnocení, recenze)

pshimi: Tak to by mne taky zajímalo. I když můj švagr je ing a věří že WTC shodila CIA :-)) Jinak americká zahraniční politika je posledních padesát let víceméně je den větší průser za druhým a za Bushe jr je to ještě horší.

ness

ness (hodnocení, recenze)

co je fikce, a co je skutečnost? Pro člověka, který se v politických záležitostech ztrácí je tento film jisté vodítko a zároveň i brouk do hlavy...rozhodné je tento film jistým pohledem na věc... Jak až moc objektivní???!!

Lipi21

Lipi21 (hodnocení, recenze)

pohrobek a spol. je krásnou a zároveň dost smutnou ukázkou jak jsou lidi manipulovaný...jinak taky doporučuju http://911.ynet.sk/911.Mysteries.-.Demolitions.Czech.Sub.rar ...zpochybnit tyhle důkazy o tom, že 11.9. bylo jenom divadlo může jenom ten,kdo má máslo na hlavě...ačkoliv pochybuju, že se na to pohrobek a spol. podívá - evidentně patří ke skupině lidí, kteří nechtěj vidět pravdu, je to pohodlnější mít svojí jednoduchou představu o světě a nenechat si ji nikým narušit...Bush neni o nic menší šmejd než Hitler nebo Stalin o tom jsem přesvědčen...myslim ze se to za padesat let bude ucit na zakladnich skolach - to pak bude kazdej generál jako dneska, když odsuzuje stalina - myslíte že lidi v SSSR v ty dobe vedeli co se deje? - nevedeli byli manipulovani..a tohle je ten samej pripad, v dnesni dobe jsou vsak media daleko vetsi zbrani nez tehdy, vysledkem je to co tady krasne predstavuje prave pohrobek

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

culas (profil, hodnocení, pošli vzkaz) 27.12.2006 14:00 - Zajímavější než Fahrenheit : http://911.yweb.sk/filmy.html...

Jasne, culasi! A mna vcera navstivili mimozemstania a povedali mi uplne vsetko ako to vtedy bolo... Ale vam neprezradim, zmenili by mi za trest pohlavie. Smolka!

zlabus

zlabus (hodnocení, recenze)

kuba86: A ted mi prosím osvětli , proč to tak je?
Vojjtech:Meleš kraviny jako hrom.

StarsFan

StarsFan (hodnocení, recenze)

To Vojjtech: Můžeš mi teda říct, proč šly Spojený státy bojovat do Korey, do Vietnamu, Panamy, Nicaraguy, proč se zapojili do 1. i 2. světový války, když tam nebyla žádná ropa? Takže třeba do Francie přijely kvůli vínu, jestli tomu rozumím správně...?

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Je vidět, že ten komunistický blábol, jak USA zasáhly v obou světových válkách až poté, co z toho měly profit, zřejmě nikdy nevymizí. Vždyť je to vlastně geniální marketingový tah! Pošlem na smrt statisíce, na tom se prodělat nedá!

Vojjtech

Vojjtech (hodnocení, recenze)

Podívejte se na film Hotel Rwanda.
2 kmeny se málem vyraždily navzájem a žádní Američani, kteří si hrají na policajty světa tam nešli, ale jak se začne něco dít v Iráku, kde mají ropu, tak jsou tam hned. Ti se někam naserou jenom když z toho mají zisk. Je jasné že vydělali na obou světových válkách jako prase a té druhé se aktivně zůčastnili až potom co bylo jasné, že to má Hitler spočítaný. Jediný státy se kterými hrdinně ještě bojovali bylo Somálsko a Vietnam.

StarsFan

StarsFan (hodnocení, recenze)

Pohrobek to napsal skvěle a myslím, že k tomu už skutečně není co dodat. Než začnete kritizovat politiku USA, uvědomte si, že bez USA by nebyla ani Česká republika. A kolikrát už byly Spojený státy kritizovaný za nějakou svojí akci? Vlastně... vždycky. Když Truman vydal svojí doktrínu, kritizoval ho zbytek světa taky. Když se Amíci přifařili do Panamy, aby svhrli Noriegu, kritizoval je znova zbytek světa. A dneska se stačí zeptat průměrnýho Panamana a řekne vám, že je rád, že do celýho sporu zasáhlo USA, protože bez nich byla dřív Panama jako Kuba za Fidela Castra.

Pohrobek

Pohrobek (hodnocení, recenze)

USA se do role světového černíka rozhodně nepostavily samy!! Co to dalo práce, aby vstoupily do první světové války. Proč se asi neangažovaly ve Wilsonově dítěti Společnosti národů? Do druhé světové války byly také zataženy násilím a z velké části zařídily to, že dopadla, jak dopadla. Po konci druhé světové války tady zbyli pouze dva skuteční vítězové, z nichž jeden násilím ovládl půlku Evropy. Pouze NATO a americká angažovanost v Evropě zablokovala sovětskou rozpínavost. Když byla přepadena Jižní Korea, kdo na sebe vzal tíhu odpovědnosti a zabránil tak tomu, aby dneska šílený Kim nevládl šedesátimilionovému státu? Kdo se léta angažoval ve Vietnamu, jen aby zabránil vzniku dalšího komunistického centra, čemuž nebylo zamezeno z velké části kvůli nemyslícím liberálům.
Kdo čelil komunismu a nebezpečným diktátorským režimům v Nikaraguy, Grenadě, Panamě? Kdo nejvíce podporoval Izrael, výspu západní civilizace v arabském světě?
Dnes, kdy se obrovským nebezpečím - především pro Evropu stává radikální islamismus, jsou to zase jenom USA, které něco fakticky činí. Fanatický režim v Afghánistánu, šílený diktátor Saddám již tady nejsou, jenom díky americké angažovanosti.
Zatímco Evropa zbaběle mlčí, Spojené státy něco dělají a vyvíjejí nátlak na Írán a Sýrii.
Jestli jste na straně radikálních islamistů, děláte jen dobře, že na USA útočíte, ale jestli jejich hodnoty nesdílíte, jste jejich největšími nepřáteli. Upřímně nechápu, co vlastně evropští antiamerikanisté chtějí.
Samozřejmě, že v Iráku umírají desetitisíce nevinných lidí, ale to by mělo být jasnou motivací pro nás, abychom si uvědomili, čeho jsou radikální šíité (viz Írán) a ladinovští sunnité schopni. Až se bojiště přenese do Evropy, kde díky nepochopitelným přistěhovatelským politikám zahnívajících demokracií rostou mocná islamistická podhoubí, možná změníme názor.

Tyler

Tyler (hodnocení, recenze)

USA si hrají na policajta světa a sama se do téhle pozice hrdě postavila, nebylo třeba je nikým vyzvat...Můžeme to brát a souhlasit s tím, nebo také ne. Já s tím nesouhlasím - vadí mi ta suverenita s jakou si myslí, že jejich tzv. západní pojetí světa je to správné - pche !!! Btw nikdo mi nikdy nevysvětlí jak nestabilita, ozbrojené střety, spousta mrtvých na všech stranách, totální ekonomický propad a nejistá budoucnost může nějakému národu pomoct...

kuba86

kuba86 (hodnocení, recenze)

njn ale o tom se muze jen filozofovat co kdyby mozna neco nejak:) A timto to uzaviram s vetou I hate USA:-)

kuba86

kuba86 (hodnocení, recenze)

Pshimi: jen jsem uváděl příklady kde se kam a dfo čeho USA nasrala. co vím tak v kuvajtu byli. sadáma taky sesadili z trůnu. Jestli se domnívám dobře tak jsme se bavili o militarizaci Usa do evropy a dálného východu viz afgánistán atd.

Ale co každej máme svůj názor a amíci naši zemi zatím nebuzerujou. Zatím nikdo z nás nikam nemusí se zbraní tak je to jedno... A řeknu ti jedno skutečnost médiím nevěř:))) nakukaj ti to co chtějí :-) :-) :-) v klidu v pohodě a v míru.

kuba86

kuba86 (hodnocení, recenze)

pshimi: je to tvůj názor a já ti ho neberru máš na to právo. Jen jsem řekl svůj a tím to hasne:)
Zpět na tu 2sv. válku. bavíme se tu úplně o něčem jiném tehdy se zachraňovali národy od hitlera který si přisvojil skoro celou evropu. A pak se tady bavíme o USA vs Írák, Írán, Kuvajt atd. Tam šli jen se záminkou že šíří demokracii. ale šlo jim jen o nerostné bohatství atd.

kuba86

kuba86 (hodnocení, recenze)

Pohromek: velmi zajímavé. :) Ale jedinou a to závažnou věc jsem si tady zatím nepřečetl. Jasně jsou lidé kteří mají k Americe blíže a kteří ji namají rádi. Ale každá tahle skupinka si neuvědomuje jediný fakt a to že VŠICHNI američani jsou jen a jen přistěhovalci. A dělají to pořád a se všema nebýt kolumbuse tak jsou indiáni pořád svobodní a kdo víme co by byli zač... :) Američani se do všeho jen a jen seu... Ať si támhle hrajou u sebe mají ten světadíl malej? soráč ale musel sem... Doufám že mě kvůli mému názoru nezlinčujete a neukamenovali:) :) :D

Pohrobek

Pohrobek (hodnocení, recenze)

gerr: - Můj postoj. Já do toho samozřejmě až tak nevidím, ale jsem spokojen s objektivními výsledky americké politiky - líbí se mi, že v Afghánistánu nevládne Taliban, jejich zacházení s ženami by bylo příliš asi i na Peckinpaha. Líbí se mi, že v Iráku nevládne Saddám, který zaútočil na dva ze svých sousedů a dost škaredě se choval k většině vlastního národa - šíitům i Kurdům.

Další věcí je samozřejmě, proč tomu tak - já osobně si myslím, že z velké části Bush udělal to, co udělal proto, aby si získal voliče (viz jeho druhé zvolení) a ukázal, že něco dělá. Je samozřejmé, že jakákoliv země, která by se stala supervelmocí, by svého postavení využívala - nechtěl bych si na tomto místě představit Čínu nebo Rusko. To, jak to dělají USA, mi příjde ještě snesitelné - politika vůči totalitním režimům mimo všeobecný zájem (např. Barma), politika vůči rozvojovému světu - kdyby se na pomoci EU podílela takovým způsobem jako USA... V každém případě USA mají prostředky na vměšování, a když se někam vmísí, dělají to jen tehdy, když to je víceméně potřeba. Vedle svých zájmů tak USA slouží povětšinou i zájmům světa obecně, a dokonce i obyvatelům země, kde se vměšují.

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

Pohrobek: Když už jsi to tady několikrát nakousl, rozvedl bys svůj postoj k současné americké politice? Dost by mě zajímal.

don corleone

don corleone (hodnocení, recenze)

Pohrobek: do politické roviny bych tu debatu hnal nerad, ale člověka musí fascinovat to zapálení Moora a práce, která za tím stojí. Ať už stojí na kterékoliv straně barikády.

Pohrobek

Pohrobek (hodnocení, recenze)

don corleone: Mě taky zaujal, ale především formou, protože politicky stojím jasně za Bushem - i když nemám valné mínění o jeho rozhledu a inteligenci. S těmi dítky senátorů a kongresmanů to je docela zajímavé, protože když se člověk zamyslí a trochu si započítá, vyjde mu, že mezi kongresmany a senátory, kteří mají děti, je vlastně procentuálně vyšší zastoupení dětí v Iráku než mezi ostatními Američany. A minimálně dalších šest dětí senátorů nebo kongresmanů je v americké armádě. Ale to samotné agitování je dost působivé - i když třeba reakce Marka Kennedyho je sestříhaná, takže to vypadá, jako by s Moorem nemluvil, a další oslovený kongresman, který Moora odmítnul je zase bezdětný. On by se celý tenhle snímek pod drobnohledem rozsypal jako domek z karet, ale to Moorovo zaujetí mně bylo dost sympatické a tenhle snímek mě dost zabavil, i když jsem mu moc nevěřil, a i kdyby bylo všechno řečené pravda, stejně bych souhlasil s invazemi do Afghánistánu a Iráku a volil bych republikány.

don corleone

don corleone (hodnocení, recenze)

Pohrobek: a já si právě lámu hlavu nad tím, co všechno mohl takhle elegantně pan Moore vypustit nebo přejít bez povšimnutí (jako u toho syna senátora). Vůbec nevím, co si o tom dokumentu mám myslet, ale zaujal mě. A to dost.

Pohrobek

Pohrobek (hodnocení, recenze)

Marius & Lima: Bush ani většina republikánských politiků nemá s katolictvím nic společného.

danoo

danoo (hodnocení, recenze)

Sám som antibushista, nie antiameričan, no neverím, že v záverečnej časti triaslo len mňa. Preto nechápem všeobecný apriórne odmietavý postoj.

Pohrobek

Pohrobek (hodnocení, recenze)

Gimp: Hádáš špatně: Moore myslel tím jedním synkem senátora, který slouží v Iráku, seržanta Brookse Johnsona od 101. letecké. Jeho otec Tim Johnson je demokrat. Ovšem je třeba zdůraznit, že Moore zapomněl na na poručíka Duncana Duane Huntera, syna republikánského kongresmana Duncana Huntera. Duncan Duane Hunter byl s námořní pěchotou v Iráku již od roku 2003.

Czulibrk

Czulibrk (hodnocení, recenze)

Ano, že je USA jednou z posledních zemí na světě, kde vládne dezinformace, strach a klam víme všichni. Otázka je, zda Moore může používat stejné zbraně coby protiútok. V mnohém totiž překrucuje pravdu a snad i lže, ale to samé dělá i americká vláda. Říkám ano i ne, ale kloním se k pragmatismu. Je opravdu M. Moore pasák, který povede stádo ? Spasitel, který vyvede americký národ z područí uměle přiživovaného strachu ? Asi těžko. Fahrenheit na mě zapůsobil skoro až opačně. Člověk si totiž uvědomí jak malá a nepatrná částečka v celém tom obrovském soukolí vlastně je. Ano, připadal jsem si pouze jako divák, neschopný cokoliv změnit, napravit, jen být obyčejně naštavný. A to je málo ...

 (hodnocení, recenze)

Agitka nevalne urovne - Goebbels byl rozhodne zrucnejsi.

ZeldaZ

ZeldaZ (hodnocení, recenze)

šikovná manipulace je jedna věc. ale nikdo mi nevymluví, že politika vždycky byla a bude svinstvo.

Terter

Terter (hodnocení, recenze)

Naprostý souhlas s Miki68. Od tohohle nemůže nikdo čekat seriózní dokument. Moore užívá stejné prostředky manipulce jako Bush a představuje tak jeho protipól a je jen na jednotlivci aby našel onu zlatou střední cestu.

Miki68

Miki68 (hodnocení, recenze)

Včera (vlastně dneska ráno) jsem dokoukal celý film včetně bonusů... a musím s Waškem nesouhlasit (mimochodem stránka na kterou odkazuje jeho příspěvek, to je fakt ideologická srágora). Je jasný, že politika je manipulativní. Stejně tak je Moore velký manipulátor. Prostě "na hrubý pytel..." Člověk "rozumný" ví, že pravda bývá někde uprostřed. Přesto mi je Mooreův pohled trochu bližší, nepovažuju se sice za levičáka, ale jsem pacifista a proto odsuzuju jakékoliv zabíjení ve jménu čehokoliv (ať je to ropa, svržení diktátora, mírové operace, boj proti terorismu,,,.prostě cokoliv). Každopádně film je natočen velmi zručně, některé záběry jsou až umělecké a přestože (nebo právě proto?) jde o na první pohled nezáživné politické téma, nenudil jsem se ani na chvíli. Dlouhá řada bonusů jen doplňuje mozaiku Mooreova pohledu na svět, který rozhodně není fádní a obvyklý. Nechám i své děti, aby se na film podívaly. Myslím, že je důležité si ujasnit základní fakt, že to, co do nás hustí tzv."masové sdělovací prostředky" nemusí být ta jediná pravda...

Wašek

Wašek (hodnocení, recenze)

Tento "dokument " se ani nesnazi predstirat nejakou objektivitu. Moore proste sestrihal zabery a dava je za sebe v takovem poradi aby si posluchac domyslel nejaky fakt, ktery je ovsem chybny. Hlavne me dostaly zabery Iracke svatby, vzdyt tam se za Sadama zilo uplne skvele. Bohuzel Moore se nestydi ani nestydate lhat, seznam vsech prokazanych lzi ve filmu se da nalezt na www.davekopel.com, je to i v cestine.

Související novinky

Politika Sydneyho Pollacka

Politika Sydneyho Pollacka

05.04.2007

Sydney Pollack se politickým thrillerům rozhodně nevyhýbá, což dokázal i jeho předposledním filmem Tlumočnice, který se odehrávala na horké půdě OSN. Po tomto snímku si odpočinul dokumentem o svém… (více)

Demagog Moore?

Demagog Moore?

22.12.2006

Kontroverzní Michael Moore se včera zúčastnil soudného řízení, na které ho dostala žaloba seržanta Petera Damona, člena Massachusettské národní gardy a vojenského veterána, který v Iráku přišel o obě… (více)

Reklama

Reklama