Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejkontroverznější film posledních let je příběhem Handa (Russell Crowe) a jeho gangu vyznavačů Mein Kampfu, násilnických neonacistických skinheadských hrdlořezů, mezi které patří i jeho nejlepší kamarád Davey. Jejich pravidelnou zábavou je opíjení se do němoty a rasistické nájezdy na přistěhovalce v chudém předměstí australského Melbourne. Hando se brzy zaplete s mladou dívkou na útěku, drogově závislou Gabe. Když si ale místní bar koupí vietnamský přistěhovalec, zahájí skinheadi intenzívní válku o své území. Z Daveyho a Gabe se stanou milenci a Hando náhle neví, jak dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (316)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Absolútne som netušil a ani by som len nepovedal, že Russell Crowe hral v niečom takomto. Každopádne on je to jediné čo celý film drží nad vodou. Príbeh nie je vôbec zlý, fajn sa to rozbehne, Crowe ma čo ponúknuť, ale od polky filmu mi to prišlo dosť slabé a nevýrazné, dokopy sa to nikam moc neposunulo, nevyvíjalo. Škoda, úvodná polka bola dobra. 50% - 2* ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Squatujúci náckovia? No to bolo podarené. Inak vcelku trefné vykreslenie večných násilníkov, tentoraz z krajiny, kde sa mnoho importovaných druhov zvierat príliš rozšírilo a narobilo tak obrovské hospodárske škody - z Austrálie. Holohlavci cítia, že podobný problém bude s časťou ich vlastného druhu - so šikmookými, ak ich bude priveľa. Riešenie vidia v ich nemilosrdnom mlátení, bez ohľadu na pohlavie, s túžbou dostať ich preč z krajiny, ktorá pôvodne patrila čiernym aboriginom. Nahromadené strachy, obavy a zlosť si vybíjajú aj v divokých nezriadených večierkoch, trochu pripomínajúcich tie punkové. No jedna zásadná odlišnosť (okrem verejne vystavovaného násilia) tu predsa len je. Náckovia pôsobia ako neuspokojení úchylní buzeranti. Čím? Neustálym nenávistným naladením a túžbou udrieť (=náhrada sexuálneho styku), grupovaním mužských jedincov s vrelými objatiami a zakliesneniami prstov a fetišistickým vyznávaním symbolov, častí oblečenia a pod. (kostymér sa vyznamenal). Ich vzťah k ženám je v tomto smere tiež príznačný - pokiaľ držia hubu, krok a sú sexuálne povoľné, je to ok. Pri prvých náznakoch nespokojnosti nasleduje odkopnutie. Celkovo je týchto chudiniek v porovnaní s nabúšenými chlapmi máličko. Väčšinou pôsobili ako akože gotické strašidlá do maku. A k výhradám nektorých užívateľov o chabom deji: aký už len zložitý dej môže mať pohľad do vnútra komunity ľudí túžiacich po vyhladení - t.j. sploštení a zjednodušení sveta? ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Nuž, ten kto je zaslepený nenávisťou, obyčajne postráda aj zdravý rozum... Síce to nebolo tak šokujúce, ako je ospevované v obsahu k filmu, no nemôžem ani tvrdiť, že by ma snímok nezasiahol, a to i napriek veľmi jednoduchému príbehu. Je totiž plný brutality a všeobecnej špinavosti, ktoré dopĺňa depresívne predmestské prostredie a najmä fantastický výkon R. Crowe. Slabšia dušička by pred ním určite pustila do gatí, vidno, že sa do svojej postavy nenávistného holohlavca naplno vžil. Ale to ma neprekvapuje, je to dobrý herec, a tu dokázal, že ním bol aj v samotných začiatkoch jeho kariéry. Všetko tu stojí a padá na ňom. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Podle toho co říkal pan uvaděč na ČT2 jsem očekával trochu jiný film. Abych to upřesnil čekal jsem o hodně lěpší film, který by mohl aspon vidět na kotníky mechanickému pomeranči. Bohužel film dost pokulhává ve scénáři a chytlavosti. Ne každého bude zajímat jak partička skinheadů mlátí tajwance, protože chtějí čistější zemi. Ani ohrané téma zneužívané holčičky a jejího milující otce. Drsné je to dost. Krvavé taky. Brutální též, ale má to důvod? Musíme vidět brutální krvavé řádení bandy, aby jsme pochopili, že toho jsou schopni a že to dělají? Nemyslím si. Režisér, ael asi ví, že není schopný nám všechno dokázat a vykreslit jinak než činy. Škoda. Hercům vévodí drsně krutý Russell Crowe, který tuto roli má jako malou přípravu na postavu policisty v LA Přísně tajné. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Vskutku vynikajici a dechberouci film s nezvyklym nametem, nabitym scenarem a hodne hustou atmosferou. Boje s vietnamci ci prepadeni rezisera v jeho dome jsou naturalisticke a pritom filmarsky ciste a perfektne zvladnute sceny, zaverecne drama dvou hlavnich protagonistu je hereckym koncertem R.Crowea, ktery ale svoje kvality dokazuje po cely film a jako skinhead je daleko presvedcivejsi nez i takovy E.Norton v American History X. Vyzdvihnout musim jeste hudebni doprovod sikovne namixovany se skinheadskou muzikou. Filmarsky se jedna o temer bezchybne dilo, z umeleckeho hlediska velmi netradicni a velmi hodnotne. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Daniel Pollock, který hrál Daveyho, si krátce po natočení filmu vzal život. (Kulmon)
  • Poté, co Pollock 13. dubna 1992 spáchal sebevraždu skokem pod vlak, složil Russell Crowe píseň o jeho smrti "The Night That Davey Hit The Train". (Kirman)
  • Proti londýnské premiéře protestovala Anti-nacistická liga. (pornogrind)

Reklama

Reklama