Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejkontroverznější film posledních let je příběhem Handa (Russell Crowe) a jeho gangu vyznavačů Mein Kampfu, násilnických neonacistických skinheadských hrdlořezů, mezi které patří i jeho nejlepší kamarád Davey. Jejich pravidelnou zábavou je opíjení se do němoty a rasistické nájezdy na přistěhovalce v chudém předměstí australského Melbourne. Hando se brzy zaplete s mladou dívkou na útěku, drogově závislou Gabe. Když si ale místní bar koupí vietnamský přistěhovalec, zahájí skinheadi intenzívní válku o své území. Z Daveyho a Gabe se stanou milenci a Hando náhle neví, jak dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (316)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pozorne si prečítajte obsah a pozrite galériu, aby ste vedeli, do čoho idete. Ešte si to pre istotu zdvojnásobte, aby ste aj tak neboli prekvapení. Crowe je v tomto filme totálny magor a prenáša to na celú svoju brainwash partiu. Boj za rasovú čistotu Austrálie je intenzívna, krutá, nekompromisná jeden a pol hodinová brutálna bitka na nože, ktorá by mala otvoriť oči všetkým rasistom po celom svete. Ona by ich ale v ich vyčínaní možno ešte viac podporila. Neviem. Po 10tich rokoch sa na to chystám znova, mám DVD. VIDENÉ ZNOVA: Australian history X a Mechanický klokan v jednom, možno trochu menej okázalom a komornejšom vydaní. Scenáristicky nie príliš dotiahnuté, kde zmizli napríklad číňania? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Divnej a hodne drsnej film. Zadny uhybani kamery, hezky na tvrdo je videt jak se rubou. A to je tak vse. Ono spis nez film to je jen slepenec ruznejch scenek - banda chlasta, banda se rve atd. Chybi zde nejaky vyraznejsi pribeh, ktery by film "tahl". Hudba tu je dobra, ale mohlo by ji bejt vic. Kamera je zajimave "zmatena" takze vse vypada hezky realisticky. Crowe je v roli vudce bandy vybornej a skoro bych rek, ze lepsi nez Edward Norton v nametove podobnem filmu American history X. Kdo bude cekat akcni film bude asi zklamanej, protoze tohle je spis drama. Vahal jsem mezi 3 a 4 , ale precejen na American History X to nema a ma to blbej konec takze 3. ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Kult hákovýho kříže, Svatý boj a Romper Stomper. Tyhle filmy mají jedno společné a to, že jsou šokující, nečekaně úspěšné a oblíbené. Filmy, které zobrazují život v našich ulicích po téměř celém světě a hlavně v Americe, která je podle nich naprosto špinavá. I když existují černoši a asiati, kteří jsou bezproblémový a jsem v jejich společnosti rád. Romper stomper zobrazující život skinheadů, kteří nemají vůbec žádný kousek citu, sem tam někde ten střípek se najde, ale ten se hned rozpustí v kyselině. A to se hlavně týka právě Handa, kterého hraje Russell Crowe. Využívající každou situaci a nezáleží mu vůbec na ostatních, kteří mu umírají. Ale přesto se to snažíc nějakým způsobem řešit. Je zajímavé, že tyto filmy končí pohledem na moře, jako by měli znázorňovat, že moře je hranice mezi "barevnými" kontinenty. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc, mnohem víc. Film je prostě úplně obyčejný a místo skinheadů by tam mohla být jakákoliv jiná skupina, třeba i ti vietnamci. Žádná hlubší myšlenka jako v Kultu hákového kříže, prostě jen příběh o partičce pozérů, která dostane do držky a pak se schovává. Navíc je zde něco, co mi vadilo i u Kultu hákového kříže, ale až tady mi to plně docvaklo, když pořád provolávali, že tady je to jejich. Je to naprosto nepochopitelné, mluvit o nějakém (bílém) původu a že je tato země moje, když mí předkové byli přistěhovalci (USA, Austrálie). Působí to prostě směšně. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Squatujúci náckovia? No to bolo podarené. Inak vcelku trefné vykreslenie večných násilníkov, tentoraz z krajiny, kde sa mnoho importovaných druhov zvierat príliš rozšírilo a narobilo tak obrovské hospodárske škody - z Austrálie. Holohlavci cítia, že podobný problém bude s časťou ich vlastného druhu - so šikmookými, ak ich bude priveľa. Riešenie vidia v ich nemilosrdnom mlátení, bez ohľadu na pohlavie, s túžbou dostať ich preč z krajiny, ktorá pôvodne patrila čiernym aboriginom. Nahromadené strachy, obavy a zlosť si vybíjajú aj v divokých nezriadených večierkoch, trochu pripomínajúcich tie punkové. No jedna zásadná odlišnosť (okrem verejne vystavovaného násilia) tu predsa len je. Náckovia pôsobia ako neuspokojení úchylní buzeranti. Čím? Neustálym nenávistným naladením a túžbou udrieť (=náhrada sexuálneho styku), grupovaním mužských jedincov s vrelými objatiami a zakliesneniami prstov a fetišistickým vyznávaním symbolov, častí oblečenia a pod. (kostymér sa vyznamenal). Ich vzťah k ženám je v tomto smere tiež príznačný - pokiaľ držia hubu, krok a sú sexuálne povoľné, je to ok. Pri prvých náznakoch nespokojnosti nasleduje odkopnutie. Celkovo je týchto chudiniek v porovnaní s nabúšenými chlapmi máličko. Väčšinou pôsobili ako akože gotické strašidlá do maku. A k výhradám nektorých užívateľov o chabom deji: aký už len zložitý dej môže mať pohľad do vnútra komunity ľudí túžiacich po vyhladení - t.j. sploštení a zjednodušení sveta? ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Během natáčení byl Russell Crowe kvůli své vizáži několikrát zatčen. (morgos)
  • Při rozbíjení skla v obchodním domě se Daniel Pollock (Davey) skutečně pořezal. (Lajty)
  • Předobrazem Handa (Russell Crowe) byl vůdce Melbournských skinheadů Dane Sweetman, který si v době natáčení odpykával ve věznici Pentridge doživotní trest za vraždu. (ČSFD)

Reklama

Reklama