Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Viktora Navorského, který přijíždí do New Yorku. Netuší, že během dlouhého letu proběhl v jeho zemi vojenský převrat. Nesmí vstoupit na území USA. Bezprizorní, s pasem neexistující země, musí Viktor Navorski strávit nějakou dobu v tranzitní části Kennedyho letiště a čekat, až v jeho zemi skončí občanská válka. Týdny a měsíce jsou čím dál tím delší. Viktor pomalu objevuje labyrint terminálu - zhuštěný svět plný absurdit, velkorysosti, ctižádosti, zábavy, společenského postavení, ale i romantiky, kterou pozná s překrásnou letuškou Amelií. Pro Viktora však ještě neskončilo uvítání letištním úředníkem Frankem Dixonem, který ho bere jako poruchu v byrokratickém systému, jako problém, který nemůže vyřešit a kterého se zoufale snaží zbavit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (831)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg a Tom Hanks jsou asi hodně velcí kamarádi. Jendou si asi chtěli užit trochu té srandy a dívali se zrovna spolu na televizní noviny na NBC a uviděli neuvěřitelný příběh jednoho člověka, který přiletěl do svobodné Ameriky, ale nemůže do ní vstoupit. Ihned si řekli, že tohle bude určitě dovolená pro oba, protože film se odehrává pouze na letišti odkud hlavní hrdina prakticky neodejde. Taková ateliérová pohodička to mohla být a taky byla. Přibrali k sobě nějakou tu hvězdnou krasavici, která měla zrovna volno (Catherine Zeta-Jones) a začali natáčet. Výsledek? Obyčejná nuda. Tom Hanks hraje jako obvykle, ale začínám z něj mít pocit obyčejnosti. Hraje stále stejně (neříkám, že špatně), ale jeho herecký projev je čím dál více založen na tváření se jako idiot a stání na místě. Naivní pohádka, v kterou scénáristé přetvořili příběh o skutečném muži mě nenadchla a velmi brzo začala nudit. Zajímalo by mě z kolika % je to smyšlené, aby se to dalo použít jako film. Bojím se, že to číslo bude hodně vysoké a jediné skutečné osoby bude hlavní hrdina a letuška. Tak pánové vybrali jste si dovolenou, teď je čas na návrat do vyšší ligy... ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Již první minuty, které představily hlavního hrdinu Navorskiho jako komickou postavičku, mi přinesly zděšení. Takovéhle účelové tahy pro zvýšení zájmu jistého druhu diváků, kteří soucítí se vším, co je sladce pitomoučké, opravdu nemám rád. Nehledě na to, že jsem se v oněch úvodních minutách ani jednou nezasmál. S vyjadřováním smutnějších emocí to bylo podobné, ani zde se Spielberg nevystříhal lacinosti. Scénárista, vědom si toho, že pouhé bydlení na letišti není pro mainstreamového diváka tím pravým ořechovým, okořenil Navorskiho pobyt tu méně, tu ještě méně uvěřitelnými příhodami, které jsou buď lidsky dojemné, případně humorné. Minimum těch snad skutečně autentických Spielberg posypal flitry, aby jim dal patřičně vyznít. Samozřejmě došlo i na obligátní, leč plytkou romantiku, bez té by se to neobešlo. A co soucítění davu s naším hrdinou? Šup tam s ním! Postupné získávání přátel? Že váháte. Záporák? Také se najde... Napadne vás ještě nějaké klišé amerických romanťáren? Nejspíše ho tam objevíte... Terminál je pro mě nejhorším filmem Stevena Spielberga a esencí kýče, jehož tvrdý dopad na mé nervy je násoben tím, že jde o kýč IMHO velmi nudný. Nic na tom nezměnil ani konec, který se části toho nejhoršího, co je běžně vlastní současné americké romantické komedii, vzdal. Silná *. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem nemusel platit za lístky do kina, určitě mé hodnocení nebude příliš negativní. Šťavnatý milostný román mezi Catherine Zeta-Jonesovou a Tomem Hanksem, který je nesnesitelně náladový a zbytečně dramatický, což opravdu testovalo mou trpělivost. Co se to poslední dobou děje s Hanksem a Spielbergem (Válku Světů nepočítám)? Vypadá to, jakoby si vzali dovolenou od dělání svých obvyklých vážných a hodnotných filmů a začali se obracet k menším projektům. Nejdříve Chyť Mě Když to Dokážeš a teď tohle. Ale jeden dobrý důvod proč vidět Terminál je Tom Hanks! Jsem fanouškem tohoto velikána a tohle je jeden z jeho nejlepších výkonů. Někteří si můžou stěžovat, že jeho hraní není hodnověrné (opravdu se takoví najdou). Jeho osoba se slovanskými předky jako cizinec z podivné krajiny, kde nikdo anglicky neumí musí komunikovat tělem. Jak velký to jest herec. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný snímek, až překvapině nespielbergovský, bez zbytečných klišé a srdceryvných sladkobolných hollywoodských konců (tedy v mezích normy a žánru daného filmu), na rozdíl od některých dalších místních komentujících jsem se ani jednou nepřistihl, že by mě tenhle film citově vydíral. Oceňuji hlavně sám scénář (tady ovšem již s tak typicky Spielbergovsky lidským příběhem) a především herecký výkon Toma Hankse, který se na roli velmi dobře připravil, dokonce i fyziognomicky, mírně totiž přibral, hlavně v obličeji, postavu postsovětského emigranta jsem mu celkem věřil, jeho ruština i přízvuk byl téměř dokonalý (doporučuji zhlédnout v originálním znění, český dabing je totiž utrpení). Spielberg narozdíl třeba od Války světů odvedl nejen svůj standard, ale přidal i něco překvapivého navíc, film se samozřejmě neobejde bez propriet nutných pro žánr melodramatických komedií (ústřední milostný vztah, čistě filmová humánost a lidskost, nerealisticky zvýšený podíl náhody - například setkání při nastupování a vystupování z taxíku, scéna, kdy Viktorovi kamarádi jakoby náhodou nasměrují letušku Viktorovi až do klína atd.), ale Spielberg se vyvaroval zbytečného sentimentu a to vyznění celému snímku velmi prospělo... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Milá, vypravěčsky bravurní pocta humanistickým komediím Franka Capry. O tom, že dobrý člověk ještě žije, a významu komunity, která se vám za dobro dobrem odmění. Ve druhém plánu docela důmyslná kritika Bushovy anti-imigrační politiky po 11. září. 80% Zajímavé komentáře: kleopatra, Radyo, Dr.film, honza-tesa ()

Galerie (125)

Zajímavosti (36)

  • V knihkupectví si Viktor (Tom Hanks) čte knihu "Oh, the Places You'll Go" od známého autora pohádek Dr. Seusse. (imro)
  • Závěrečné titulky obsahují vlastnoruční podpis každého účastníka natáčení. (HellFire)
  • Každá zamítnutá žádost o vstup do země se přičítá žadateli k horšímu, takže Viktor (Tom Hanks) si moc nepomáhal, když to zkoušel každý den. (don corleone)

Související novinky

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

24.04.2014

Steven Spielberg stále neví, jaký bude jeho příští film. Před několika dny začal kroužit kolem historického dramatu The Kidnapping of Edgardo Mortara, teď ale jeho pozornost zaujal thriller z období… (více)

Reklama

Reklama