Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Viktora Navorského, který přijíždí do New Yorku. Netuší, že během dlouhého letu proběhl v jeho zemi vojenský převrat. Nesmí vstoupit na území USA. Bezprizorní, s pasem neexistující země, musí Viktor Navorski strávit nějakou dobu v tranzitní části Kennedyho letiště a čekat, až v jeho zemi skončí občanská válka. Týdny a měsíce jsou čím dál tím delší. Viktor pomalu objevuje labyrint terminálu - zhuštěný svět plný absurdit, velkorysosti, ctižádosti, zábavy, společenského postavení, ale i romantiky, kterou pozná s překrásnou letuškou Amelií. Pro Viktora však ještě neskončilo uvítání letištním úředníkem Frankem Dixonem, který ho bere jako poruchu v byrokratickém systému, jako problém, který nemůže vyřešit a kterého se zoufale snaží zbavit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (831)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem někde ochoten romantiku, sentiment, kýčovitost a šablonovitost skousnout (o skryté reklamě nemluvě), pak je to právě ve filmech jako třeba Terminál. Šlo z toho určitě udělat existenciální drama a bratři Coenové by s tím asi taky naložili jinak, ale nebudu film odsuzovat jen proto, že je to žánrově typická záležitost, navíc od Spielberga. Film má dobrou zápletku, výborný humor, skvělého Hankse a navíc jedno porušené klišé. Absolutní nutnost vidět film v originále (a pokud možno rozumět anglicky), jinak si nějakou tu hvězdičku odškrtněte. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Příjemný oddychový film. Tím sem skončil s kladným hodnocením a začnu kritizovat. To, že to režíroval pan Spielberg jsem nevěděl a přečetl si to až tady, avšak tím hůř. Catherine Zeta-Jones byla naprosto nevýrazná, Tom Hanks se sice snažil, ale asi ne dost. Samotný příběh se mi líbil, ale to jen do půlky filmu. Pak začalo to klasické americké klišé. A víte co? Mě už nebaví je tolerovat. Měl jsem velké nutkání dát 4*, ale je tu i hodně faktických chyb, takže pouze 3*. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica je fantastická. Roztomilý a kultivovaný epizódkový humor a ďalšia úchvatná (dovtedy nevidená) poloha majstrovského herectva Toma Hanksa vydávajú na jednoduchú, ale neodolateľnú oddychovku bez najmenšej chybky na kráse. Príchodom záporáka, lovestory a myšlienkovej roviny s plechovkou sa však táto krása vytráca a film skĺza do tuctového rodinného štandardu, pod akými bývajú obvykle podpísaní Chris Columbus a spol. Catch Me if You Can bol ucelenejší, presnejší a osobitejší. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdo by byl řekl, že tento příjemný příběh tvůrce inspiroval pravdivým příběhem Írance Merhana Karimi Nasseriho, který takto podobně dopadl na Pařížském letišti Charlese de Gaulla a žije na něm až do dnes...Terminál je příběh o odvaze, česti a bohůžel všemocné pravdivosti, která ačkoliv může být jakákoliv v tomto příběhu je převážně svízelná. Tom Hanks, obyvatel země s názvem Krakozia, která se nachází na Balkánském poloostrově a nejvíce se podobá dnešnímu Bulharsku dostal na ramena veliké břemeno. On, rodilý Američan, mluvit jazykem, kterým se mluví v údajné Krakozii?...Jak ten jazyk vůbec zní? Chvílemi Rusky, chvílemi Bulharsky, prakticky všelijak, jen aby utvrdila fakt, že pochází z post-komunistické země a řekl bych, že se mu to vydařilo vcelku dobře, od čeho je také slušný herec. Příběh samotný není nikterak komplikovaný, protne se jím prakticky jen síla vůle a láska. Ostatní je nefalšovaná komedie, kterou dozajista Terminál je a velice povedenou i když se zvláštním námětem. --- Pane Sarmane, tam je chlap, který chodí po terminálu v pyžamu. - Vím o tom, já jsem ho tam poslal. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný snímek, až překvapině nespielbergovský, bez zbytečných klišé a srdceryvných sladkobolných hollywoodských konců (tedy v mezích normy a žánru daného filmu), na rozdíl od některých dalších místních komentujících jsem se ani jednou nepřistihl, že by mě tenhle film citově vydíral. Oceňuji hlavně sám scénář (tady ovšem již s tak typicky Spielbergovsky lidským příběhem) a především herecký výkon Toma Hankse, který se na roli velmi dobře připravil, dokonce i fyziognomicky, mírně totiž přibral, hlavně v obličeji, postavu postsovětského emigranta jsem mu celkem věřil, jeho ruština i přízvuk byl téměř dokonalý (doporučuji zhlédnout v originálním znění, český dabing je totiž utrpení). Spielberg narozdíl třeba od Války světů odvedl nejen svůj standard, ale přidal i něco překvapivého navíc, film se samozřejmě neobejde bez propriet nutných pro žánr melodramatických komedií (ústřední milostný vztah, čistě filmová humánost a lidskost, nerealisticky zvýšený podíl náhody - například setkání při nastupování a vystupování z taxíku, scéna, kdy Viktorovi kamarádi jakoby náhodou nasměrují letušku Viktorovi až do klína atd.), ale Spielberg se vyvaroval zbytečného sentimentu a to vyznění celému snímku velmi prospělo... ()

Galerie (125)

Zajímavosti (37)

  • V čase 1:00:07 môžeme na poličke vidieť vystavenú epickú ságu kníh "The Wheel of Time" od Roberta Jordana - konkrétne knihy "Crossroads of Twilight", "Fires of Heaven" a "Dragon Reborn". V čase vydania filmu bola práve "Crosswords of Twilight" najnovšou časťou ságy. (Ingtar2)
  • Závěrečné titulky obsahují vlastnoruční podpis každého účastníka natáčení. (HellFire)
  • Po skončení války zpívá Viktor Navorski (Tom Hanks) spolu s dalšími hymnu své země. Ve skutečnosti jde o melodii albánské hymny s vymyšlenými slovy. (don corleone)

Související novinky

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

24.04.2014

Steven Spielberg stále neví, jaký bude jeho příští film. Před několika dny začal kroužit kolem historického dramatu The Kidnapping of Edgardo Mortara, teď ale jeho pozornost zaujal thriller z období… (více)

Reklama

Reklama