Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mickeymu (Craig Hamann) je právě třicet let a jeho přítel Clarence (Quentin Tarantino) se rozhodne pro něj uspořádat v místním baru velkou oslavu. Mickey ale nemá náladu, nejradši by šel domů a na celé narozeniny zapomněl. Je unavený, v depresi - a stejně jako Clarence i on ztratil místo a rozešel se se svou přítelkyní. Ale Clarence se nevzdává a najme pro Mickeyho prostitutku. Od té chvíle nastanou problémy, se kterými se musí vypořádat. Zdá se, že to bude nejhorší den v Mickeyho životě. (Kryšpín)

(více)

Recenze (72)

Popluh 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že se nedochoval celý film, jelikož úvodní půl hodina nabízí jen tradiční (a neskonale vtipné) Tarantinovské dialogy o ničem či popkultuře (v jednom z nich se dokonce jeho postava přizná k fetiši na nohy :) ), ale bohužel jen mírné nastínění děje budoucího. I tak se ale jedná o místy parádně vtipný kousek, který bohužel dojíždí na svou scénkovitost a nesourodost, amatérské zpracování alespoň mě rozhodně nevadilo. Tohle úvodní půlhodinové intro do Tarantinolandu, jehož námět Quentin později alespoň zčásti uplatnil v Pravdivé romanci, rozhodně stojí za pozornost a žádný Tarantinofil by si ho neměl nechat ujít. 70 % ()

Callas 

všechny recenze uživatele

8/10 Tarantino ve svém prvním filmovém počinu - a je to poznat. Každý, kdo zná alespoň něco z dílny tohoto filmového velikána, hned pozná jeho rukopis. Dlouhé působivé dialogy, undergroundové prostředí, atd. Ovšem ještě zdaleka to nedosahuje kvalit jeho následujících snímků (už kvůli hereckému obsazení). Možná bych hodnocení zvýšil, kdybych viděl dílko celé, ale jak jsem se zde dočetl, není to už možné. ()

Reklama

Spacecore 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dát 5 hvězdiček, protože Tarantino je můj oblíbený režisér, ale jsem k němu vždy objektivní a tenhle film, ač je skvělý, tak nemá na 5 hvězd, už jen proto, že je poloviční. Je škoda, že se druhá polovina filmu spálila, takže netuším, čím to končí, ani jak to pokračuje, ale i tak si myslím, že to skončilo v bodě, kde ten film může fungovat jako ucelený kus velice raritní hodnoty. No film mě bavil, nasmál jsem se hodně, v podstatě je to asi nejvtipnější Tarantinův kousek. Je zajímavé sledovat všechny jeho typické režisérské prvky takle v plenkách a ty nápady, co rozvinul později např. v Pravdivý romanci. No je to poslední Tarantinův kousek, který jsem neviděl a nechal jsem si ho právě nakonec, čekal jsem, že to bude amatérský, ale v podstatě jsem v tom neviděl nic jako chybu, horší střih a snížená kvalita obrazu se dá považovat za pulpový záměr. No a Tarantino tu hraje asi největší roli, jakou kde hrál a je k sežrání. ()

karlik4801 

všechny recenze uživatele

Začátky tvůrčí geniality, tady se nedá hodnotit snímek, tady se hodnotí Quentinovo první a oficiální dílo. Už od prvních dialogů jde poznat, že to režíruje "magor z videopůjčovny". Zbytečné mluvení a mluvení a vlastně se ve filmu nic zajímavého neděje. Nejlepší scéna je, jak Quentin mluví s cukrářem o tom, jakého chlapa by si vybral. Podobný menší proslov je i v Gaunerech. Skvělé! ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Z prvního filmařského pokusu Quentina Tarantina se dochovala asi jen hodina více či méně souvislých scén. I na té je ale dobře rozpoznatelné všechno, čím se dnes kultovní režisér později proslavil. Nechybí cit pro dialog, trošku drsnější situační komika, hlášky a velkolepá záliba v popkultuře. Postava call girl, jež se stala "trochu lepší prostitutkou", protože stejnou práci zvolila i hrdinka jejího oblíbeného filmu, je vyloženě zajímavá... Vcelku mohla být My Best Friend's Birthday zábavnou nezávislou komedií. V nekompletní podobě ale zůstává zajímavá jenom pro Tarantinovy fanoušky a spol. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Film vznikol v čase, keď Quentin Tarantino (Clarence Pool) pracoval vo videopožičovni v Manhattan Beach v Kalifornii, ktorá v súčastnosti už neexistuje. Keď jeho kolega Craig Hamann (Mickey Burnett) napísal krátky 30 až 40-stranový scenár, Tarantino sa pripojil k projektu a scenár sa rozšíril na 80 strán. Hamann a Tarantino si vo filme zahrali spolu s niekoľkými kamarátmi z videopožičovne. (Raccoon.city)
  • Film je natočený 16 milimetrovou požičanou starou kamerou Eclair. Kameru si požičiavali vždy v piatok, pretože požičovňa nebola cez víkendy otvorená. To znamenalo, že platili za jeden deň a natáčali tri dni. Film bol natočený na lacný čierno-čierny reverzný film, aby sa udržal nízky rozpočet, ktorý bol asi 5000 dolárov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama