Reklama

Reklama

Morbidně zábavný film na motivy světoznámé deskové hry Clue. Po obdržení pozvánek dorazí šest hostů do luxusního sídla na kopci. Každý z nich dostane smrtící zbraň, což má za následek šest vražd. Nyní je na komorníku Wadsworthovi, aby vyřešil záhadu kolem toho, který z hostů má zločiny na svědomí. Je to plukovník Mustard, který se nachází v pracovně s pistolí v ruce? Nebo slečna Scarlet v kulečníkové místnosti s oprátkou? Či snad samotný Wadsworth? Poznejte všechny nechvalně známé podezřelé a prokoukněte jejich špinavou hru. Jejich podlé činy si zamilujete, až se na vás začne valit hromada mrtvých těl i legrace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (75)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Jeden až žasne, co si ti distributoři ve svých oficiálních textech vymýšlejí. ;-) Stopa není adaptací divadelní, ale deskové hry, jako jsou Monopoly nebo Dostihy a sázky. Hráči si vylosují role, vražedné zbraně a tak dále. Proto taky není předem jasné řešení případu a identita vraha. Udělat z toho film je bezpochyby zajímavý nápad, ale zvolený způsob adaptace je tak silně poplatný filmu Vražda na večeři, že to nemůže být náhoda. Copak to základní schéma, to zkrátka vychází z úhledných konstrukcí staromódních detektivek, kde jsou postavy rozestavěny jako figurky na omezeném poli šachovnice a vrahem tudíž musí být jedna z nich a nikdo zvenčí. Takové podobnosti se nelze vyhnout. Jenže podobná je i hudba, výprava, kostýmy, způsob vyprávění a podání dějových zvratů. Kdyby nešlo o kulisy, skoro by to vypadalo, že Stopa byla natočena i ve stejném domě jako Vražda na večeři, jen s přestavěným nábytkem. Neřekl bych ani popel, kdyby byl film i stejně vtipný. To bohužel není. Slovní humor je instantní - jde převážně o bonmoty, které nejsou svázané s dějem a mohly by si je vyměňovat úplně jiné postavy řekněme v nějakém sitcomu. Situační humor je o něco lepší, ale výrazně řidší. Protože ve většině filmu je celé hlavní obsazení pěkně pohromadě, často dochází k momentům, kdy dobrá polovina herců nemá co hrát a tento fakt zastírá koulením očí, křikem, pobíháním a podobně. I tak je to mírně nadprůměrná komedie. Jen je zkrátka o dvě třídy slabší než Vražda na večeři. 60% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

No - než mysteriózní - spíš mystifiózní... :-) Konverzačně kostýmní, interiérově stylová, lehce satirická detektivní komedie. Scénáristicky vypilovaná, režijně vycizelovaná a s třemi alternativními konci vypečená zbytečnost... V dobrém smyslu slova, neboť i zbytečné filmy mohou být svým způsobem vynikající. A tak někdy při dlouhém podzimním upršeném sobotním večeru dejte služce volno, zapalte si tlustý doutník, nalijte si velkou whiskey, ponořte se do křesla a vychutnejte si tuhle lehce obskurní žertovinu. Stojí za to, byť víc jak čtyři hvězdy ani za ty tři konce nezaslouží... ()

Reklama

P1tr 

všechny recenze uživatele

Detektivní záhady s příměsí komedie skrývají ohromný potenciál k neskutečně zábavnému zážitku, ale také se jedná o veliký risk, který bohužel tvůrcům Stopy nevyšel. Ačkoliv se jedná o komediální dílo, humor je poměrně rídký a líný a ve spoustě momentech jakoby se humor vytratil úplně a v tom málu se bohužel nenachází příliš povedených vtipů, což je vzhledem k žánrovému zařazení smrtící a bohužel humornou složku nijak nezachraňuje detektivní strana projektu, která působí hrozně náhodně a při prozrazení rozuzlení nedává vzhledem k předchozímu průběhu příliš smysl a vysvětlení případu je velmi chabé a spíše budí dojem, jako by předchozí dění a konec vznikly nezávisle na sobě bez nějakého rozumného propojení. Je mi jasné, že se jedná o rádoby ulítlou komedii, ale při prezentování řešení je znát, že tvůrci chtějí šokovat diváky a povznést zážitek na vyšší úroveň, což se rozhodně nepodařilo. Pokud vás tento žánr zajímá, pusťte si raději mnohonásobně povedenější Vraždu na večeři z roku 1976. ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Atmosférou príjemne pozerateľný film, nie však až taký úderný ako Vražda na večeri. Každopádne tri konce potešia a keď si vezmem, že v kine chodil vždy iba jeden určitý koniec tak klobúk dole. Chcem ešte dodať pár vecí a to, že Tima Curryho nemám nejako výrazne rád, ale tu podal fakt neuveriteľný výkon. A ďalšia, film je inšpirovaný stolovou hrou a tak som si po filme zohnal demo verziu PC verzie a je to dobre ako film(len trosku lepšie keď to vyšetrujete sám). ()

papyrosaurus 

všechny recenze uživatele

Tematicky podobnou klasiku v podobě "Vraždy na večeři" (1976) to sice nepřekoná (už kvůli skvělému hereckému obsazení a slavným detektivům), nicméně zábavy si přátelé detektivního žánru užijí i tak vrchovatě. Opět zde máme husí kůži nahánějící venkovské sídlo a opět pestrou směsici postav, každá má své tajemství, všechny něco jistým způsobem spojuje a nikdo si nemůže být jistý kdo z nich je vrah. Ztvárnění postav bylo výborné a napětí mne neopustilo až do konce (ehm vlastně konců). Musím pochválit též český dabing. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (5)

  • Kellye Nakahara v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Scénář k filmu byl inspirován deskovou stolní hrou „Cluedo“, v níž se hráči rozdělení na vrahy a vyšetřovatele snaží zamést stopy, případně vyřešit vraždu. (playboxguest)
  • Když byl film uveden do kin, každé kino dostalo jedno ze tří možných zakončení. (Trajektt)

Související novinky

Herní Clue se dočká remaku

Herní Clue se dočká remaku

30.09.2019

Deskovou hru Clue snad netřeba představovat. Tahle kultovní detektivka se už v minulosti jedné filmové adaptace dočkala, a to v roce 1985 od režiséra Jonathana Lynna (Můj soused zabiják). Teď se… (více)

Reklama

Reklama