Reklama

Reklama

The Woodsman

Trailer

Obsahy(1)

Jak překoná dospělý fakt, že jej přitahují nezletilé dívky? Je možné se zbavit touhy a zařadit se zpět do společnosti, která je odmítavá a nepřátelská? O tom je Dřevař režisérky Nicole Kassellové, jež si ke své režijní prvotině vybrala právě toto závažné společenské téma. Hlavní hrdina, kterého odvážně ztvárnil známý Kevin Bacon, se po 12 letech strávených ve vězení snaží začít nový život. Kasselová zvládá složité téma s mistrnou přesvědčivostí a její pohled do komplikovaného nitra lidské duše donutí k zamyšlení každého diváka. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Už dobrých pár dnů přemýšlím o tom, co k tomu filmu napsat. Téma je ožehavé, o obětech pedofilů už nějaké ty filmy jsou, ale tenhle se na to dívá z úplně jiné perspektivy. Co se mi především nelíbilo bylo to, jak se nám film snažil podsunout, že si to hlavní hrdina nevybral a že je sám obětí své vlastní touhy. Chápu, že je to taky jenom člověk a člověk dělá chyby, ale ten skrytý podtext "litujte ho, i on si zaslouží lítost a druhou šanci" se mi zkrátka úplně nelíbil. Nepřipadalo mi to úplně nestranné, jak tu někteří komentující píší. Je pravda, že v některých chvílích jsem ho až měla chuť litovat, ale za chyby se platí a ve skutečnosti bych se spíše přiklonila na stranu těch, kteří by ho chtěli vykastrovat. Nicméně je to brané ze zajímavého úhlu, ale forma mě úplně neoslovila, nemluvě o tom, že občas se opravdu nic nedělo... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jako vždy skvělý Kevin Bacon hraje tak působivě, že postava pedofila Waltera, kterého Bacon ve filmu ztvárňoval, vzbuzovala ve mně nejen zamítnutí, ale i potřebu vžít se do jeho pocitů a překvapivě i jistou účast nad jeho nelehkým začleňováním do společnosti. Ale asi to takhle funguje jenom ve filmu. V reálném životě, kdybych se ocitl tváří v tvář skutečnému pedofilovi, choval bych se asi stejně, jako většina lidí, která Waltera odsuzovala, tak nějak podle věty, která ve filmu sice nezazněla, ale byla tam hmatatelná - "O.K., chlapče, vracíš se z lochu, chceš začít nový život, ale já ti stejně nedůvěřuju a důvěřovat nechci a na tom se do budoucna nic nezmění." To samozřejmě i s přihlédnutém k faktu, že pedofilie je těžko léčitelná úchylka (bez medikamentů, případně kastrace prakticky nevyléčitelná) a recidiva, ve filmu naprosto zřejmá, je vysoká. Inteligentně napsaný scenář a skromná vizuální stránka dává vyniknout hercům, což mám rád a ještě jednou musím zopakovat, že Kevin Bacon byl tady, aspoň pro těch 80 minut, hereckým titánem. ()

Reklama

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Další epizodka ze života starého dobráka pedofila, tentokrát s tváří Kevina Bacona, jehož zálusku na osmileté šťabajzny zbavilo 12 let v kriminále. Inu, komu by nezkazila apetit dekáda propůjčování tělních otvorů bratrům všech barviček a velikostí, ale o to tady vůbec nejde. Nad čím se mé čichové buňky odpalují do povětří jak muslim v podzemce, jsou ty nehorázně samoúčelné tvůrčí berličky, jejichž vrcholem je tatínkem zneužívaná holčička, která se hlavnímu hrdinovi sama nabídne, na nějž má situace tak hluboký introspektivní dopad, že okamžitě vypustí nedůležitou skutečnost, že si jí chtěl sám před minutou osedlat a jde rozbít hubu pedofilovi rozdávajícímu lízátka na ulici. A vůbec, taková koncentrace v mládí przněných občanů je nevídaná a pak jsou tu ty jejich uslzené držky s rozptatlaným mejkapem a politická korektnost táhnoucí z každého pixelu. Smrdělo mi to, nevěřil jsem tomu, považuji to za ztrátu času a pedofilům už byly zhotoveny mnohem odvážnější a inteligentnější ortely. ()

Terminus 

všechny recenze uživatele

Kriminálníci, kteří si svůj trest "zasloužili" za sexuální obtěžování dětí, jsou považováni společností i spoluvězni za nejhorší lůzu, snad za větší společenský odpad než vrahové. Například v polském filmu Symetrie (soutěž MFF Karlovy Vary 2004) je takový zvrhlík zabit spoluvězni. I Walter (Kevin Bacon) si odseděl své roky za sexuální obtěžování mladistvých dívek, teď se pokouší zařadit zpět do společnosti. Nejedná se dozajista o první zpracování tématu, intimní způsob vyjádření však tomuto filmu dává velkou sílu. Film ukazuje hrdinu v jeho nové každodenní existenci a velké závěry nechává na divákovi. Waltereovo okolí je odmítavé - švagr (Benjamin Bratt) mu vrátil osobní dárek, sekretářka firmy, ve které Walter pracuje, šíří letáky s profilem jeho deliktu, policista (Mos Def) říká: "nevím, proč úchyly jako jsi ty vůbec pouštějí". Film se záměrně vyhýbá přehnaným emocím, srdcebolným dialogům či plačtivému hudebnímu doprovodu. Vnitřní boj Waltera i jeho vnější boj s nenávistným okolím tak získává na intenzitě a naléhavosti. Nesmírně zajímavý je bod zlomu - to když se Walter dozví, že dívenka, po níž chce, aby se mu posadila na klín, je svým otcem zneužívána stejným způsobem. V roli Walterovy "spasitelky", nikoliv však svaté (sama svedla manžela své nejlepší přítelkyně) působivě účinkuje Baconova choť Kyra Sedgwick. Bezeslovná role úchyla Candyho působí zbytečně zdobně, byť má v příběhu své nesmazatelné místo. Dřevař není v žádném případě obhajobou zvrhlíků mezi námi - je naopak obžalobou těch, kteří se nedokáží povznést nad nálepkovité odsudky. "Nikdy jsem jim neublížil", říká Walter. "Chci být normální, chci oslovit dívku a necítit, co cítím", zoufá si, jeho úchylka je prokletím. Prožití filmu se dozajista odvíjí podle toho, zda je divák dopředu obeznámen s Walterovým proviněním. Scénář vznikl podle divadelní hry. Na hudbě se podílela skupina Bacon Bros., v níž vedle Kevina B. hraje i jeho bratr Michael. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborne drama. Divak nevi, co presne hlavni hrdina udelal, jen to, ze to posral a sklony k pedofilii ma dodnes. Je ale radost sledovat Kevina Bacona, ktereho jsem v podvedomi mel, ale po tomto snimku ho beru jako jednoho z nejlepsich hercu soucasnosti. O nic horsi neni ani Kyra Sedgwick. Uzasne natocene komorni drama, styl, ktery je memu srdci nejblizsi... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Roli Mary Kay dostala herečka Eve na doporučení Kevina Bacona bez absolvávání castingu. (hellstruck)

Reklama

Reklama