Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do výdajne obedov pre bezdomovcov príde jeden muž a napadne kňaza, ktorý rozdáva nešťastným ľuďom obedy. Kňaz pred ním uteká, dokonca na neho vystrelí, ale svoj život si nezachráni. Obaja muži vyletia cez presklené okno von ... Tým mužom je spisovateľ Ben Mears (Rob Lowe). Ben sa pred istým časom vrátil do mestečka Salem´s Lot, kde vyrastal a zažil jedno temné dobrodružstvo. Teraz by chcel o tom napísať knihu. Nikto z obyvateľov mestečka ani len netuší, aké diabolské nešťastie na nich čaká a aké temné sily ich začnú ohrozovať ... Mysteriózny 2-dielny príbeh nakrútil Mikael Salomon podľa predlohy slávneho Stephena Kinga. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (111)

Rover 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších adaptací knihy Stephena Kinga, kterou jsem zatím viděl. Na svou délku si film drží kupodovu vysokou laťku, kazí to pouze nevydařené klíčové scény nebo grafické nezvládnutí upírů - vypadají spíš jako zombie... Hodně pozitivně hodnotím inteligentní dialogy, které celkem přesně kopírují Kingovu knihu. HUDBA: Christopher Gordon - má kolísavou kvalitu, hlavní klavírní téma je brilantní, podobně jako chorály. K soundtracku přispěla dvěma písněmi i skvělá Lisa Gerrard, na kterou nedám dopustit - její hlas je ovšem slyšet prakticky jen na začátku a na konci. Přesto je skladba Salem's Lot aria jednou z mých nejoblíbenějších písní vůbec. Horší čtyři hvězdičky ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Trochu se bojím, jestli jsem viděl stejný film jako ostatní hodnotící.... S knihou bych to snad ani nesrovnával, protože zde z pro mě nepochopitelných důvodů scénárista spoustu věcí pojal jinak, několik jich přidal a spoustu proházel (nechápu, proč je potřeba do jednoho příběhu nacpat kněze alkoholika, černošského homosexuálního učitele, otcve incestně se stýkajícího s dcerou a romantický románek mezi mrzákem a nástiletou kráskou). Zajímavější je srovnání se stejně TELEVIZNÍM, ovšem geniálním, zpracováním Tobe Hoopera, které považuji za jeden z nejlepších upírských filmů, co kdy byly natočeny (a opět nechápu, že tohle má jen o jedno, JEDNO, procento méně). Na rozdíl od Hooperova majstrštyku je tohle neuvěřitelně sterilní sériově vyráběný prefabrikát někde z dolních regálů místního supermarketu - a tohle píšu strašně nerad, ale je to tak: pro novogotické upírské romantiky a romantičky (ta nechutně romantická scéna v závěru je fakt šílená!). Nudný, bez špetky napětí a atmosféry. Až mě sralo, jak skoro jakoukoliv napínavou scénu z původního příběhu tenhle film obešel, vypustil nebo jí sebral všechno to kouzelné. Dívat se na to jako na dvoudílný film v televizi, na druhou část bych se zřejmě ani nepodíval. Bavilo mě tak zhruba 20-25 posledních minut, což je z takřka 180 minutového filmu dost žalostný stav. Již tak slabé provedení mohutnými údery lopaty k zemi sráží ještě nechutný český dabing. ()

Reklama

waits 

všechny recenze uživatele

Salomons Lot je jedna z nejdepresivnějších Kingových knih se skvěle budovanou myšlenkou maloměsta pomalu podléhajícímu zlu, s nikterak veselým koncem a hlavně s dokonalým dojmem, že tahle situace může nýt reálná...pamatuju, že mi po téhle knoze nebylo dobře po těle...Salomon samozřejmě nemohl přenést atmosféru v (televizní!) adaptaci úplně, ale i tak odvedl dobrou práci. Pomalé vyprávění, přijatelné efekty a několik slušných momentů dává prostor mezi 3-4 hvězdami. Dám tři a doporučení i při slušné režisérově práci přečíst si nejprve knihu. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

64 % - Na to, že film byl určen jen pro TV, je výsledek vcelku dobrý. Režisérovi se povedlo vybudovat slušnou atmosféru strachu (mj. postupné uvádění upíru na scénu), v poslední třetině ale tempo a napětí začíná opadat. Závěr pak vypadá jako ušitý horkou jehlou a podráží nohy všemu, co se podařilo divákovi nabídnout. Škoda, že jej tvůrci nepřetočili. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála Kingových adaptací, která se (až na pár opravdu drobných detailů a závěr, jenž se odehrává po "dočištění" Salem's Lotu a nikoli před ním) skutečně drží předlohy. Je mi obrovskou záhadou, jak může tolik lidí napsat, že "film otrocky kopíruje knihu", a vzápětí udělit pouhé dvě hvězdy; není snad právě dodržení knižních předloh při jejich chystaných audio-vizuálních převedeních požadavkem a snem každého, kdo dané knihy četl a komu se líbily?!? Jediné, co mohu tomuto dvojdílnému TV filmu vytknout, je onen zmiňovaný závěr (já prostě jsem zastánkyní otrockého kopírování), nízký rozpočet (za který ovšem nikdo nemůže, neboť projekt vznikl pro televizi a nikoli pro plátna kin) a herecké obsazení (lhala bych, kdybych řekla, že mi nesedl nikdo, ale moc jich nebylo). V rámci televizních filmů nicméně hodně vysoký level (spolu s třídílným "Domem v růžích" kingovský TV top).;-) ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Jeden ze psů ve filmu se jmenuje Cujo, což je i jméno psa jedné z knih S. Kinga. Kniha nese stejný název jako pes, Cujo. (Pumiiix)
  • Ve filmu bylo využito přibližně 300 statistů. (Othello)
  • Donald Sutherland (zde hrající Richarda Strykera) je v reálu otcem Kiefera Sutherlanda, jenž hrál v jiné Kingově adaptaci - Stůj při mně a později hrál hlavní roli v seriálu 24 hodin, kde James Cromwell (zde ztvárnil otce Callahana) hraje jeho otce. (Othello)

Reklama

Reklama