Reklama

Reklama

Tajemné okno

  • USA Secret Window (více)
Trailer

Přestože ví, že by měl sedět u počítače a psát další knihu nebo alespoň na chvíli vylézt ze své staré chaty a projít se se svým psem okolo jezera, úspěšný spisovatel Mort Rainey (Johnny Depp) vyspává až 16 hodin denně na svém oblíbeném kanapi. Je uprostřed bolestného rozvodu a všechny okolnosti, které rozchod doprovázejí, se stávají čím dál tím více nepříjemnými. Celá záležitost vysává jeho energii i kreativní potenciál a Mort je donucen čelit obzvláště těžkému tvůrčímu bloku, který mu brání dát dohromady byť jednoduchou větu. Když už se zdá, že se nemůže stát nic horšího, objeví se na prahu jeho boudy psychotický cizinec John Shooter (John Turturro), obviní Raineyho z toho, že ukradl jeho příběh, a požaduje po něm náhradu. Přes všechny Raineyho pokusy o usmíření se Shooter stává stále více neodbytným a agresivním. Svým vyšinutým smyslem pro spravedlnost omlouvá vše - včetně případné chladnokrevné vraždy. Rainey, který je zatažen do zběsilé hry na kočku a myš, pomalu zjišťuje, že v něm dřímá mnohem více mazanosti a odhodlání, než si kdy myslel. Nakonec si uvědomí, že nezdolný Shooter jej možná zná lépe než on sám. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (506)

nash. 

všechny recenze uživatele

Některé novely jsou skvělé, ale nataženy do celovečeráku ztrácejí na síle. A to i v případě, že Atlasem, který se je snaží udržet na ramenou, je Johnny Depp. Okno má slušný rozjezd, kterému však začne zhruba v polovině docházet dech a bylo by to ještě horší, nebýt fakt znepokojivého Johna Turturra, který svým výkonem zastínil i sice charismatického, leč občas mírně přehrávajícího Deppa. Bohužel to celé nakonec pohřbila stupidní pointa, která nemá s předlohou nic společného. To bylo opravdu tak těžké nechat výborné původní Kingovo zakončení celého příběhu? ()

castor 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to už jako velmi příjemné pravidlo, že v čemkoliv se Johnny Depp v poslední době objeví, tak se díky jeho kreacím máme takřka rituálně na co těšit. Tentokráte přijal roli podivínského autora populární literatury Morta Raineyho, který po rozchodu s manželkou Amy tráví svůj čas střídavě poleháváním na gauči, u notebooku a ve svých šílených představách. Je zároveň příjemné sledovat, jak se Maria Bello v roli Amy postupně vypracovává na stále zajímavější role (viz. Dějiny násilí). U jeho dveří se však objeví buranský farmář (děsivý, přesný a především nedoceněný John Turturro), obviní jej z krádeže povídky a Mort musí společně s divákem prošlapat pořádný kus záhadné cesty, aby společně pochopili, kde se skrývá pravda. David Koepp je solidní scénárista (Úkryt, Jurský park, Spider-Man ad.) a i jako režisér obstál na jedničku!! Má to sice jisté zádrhely, ale pointa funguje, výtečně si pohrává se skutečností a STRHUJÍCÍ napětí Koepp buduje především pomocí Mortovy chaty u jezera, a tématu „paranoie“ (stejně jako Fincher v Úkrytu) si užívá dosyta.. Obrovský aplaus ale zaslouží hlavní představitel, který vystřihl dalšího ze svých podivínů, stále je se díky němu na co dívat, dodal mu jeho pověstnou ujetost a dezorientovanost. Musím se přiznat, že jsem na film neměl vůbec náladu, ale Koepp mě velmi mile překvapil a Depp jen utvrdil v tom, co už dávno vím!! ()

Reklama

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

já nevím čím to je... jestli prostě moje sympatie k Deppovi jsou tak veliké, že i teď s odstupem času a pár viděnými snímky tohoto tipu, my přijde snímek jako podprůměrný, ale i tak si mi ten film líbí a mé 4* si zaslouží.. když pominu konečnou pointu, kde scénáristi trošku ulítli.. tak herecké obsazení Depp a Turturro (jako "děsivej" záporák" kterýho bych opravdu v reálu nechtěla poznat) a celková atmosféra.. mě prostě pohltily, že i když si film pustím několikrát,.. a už předem vím jak to dopadne.. stejně mám bóóóbiiky :) ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Film stojí a padá s Deppem, mám pocit, že ujal-li by se toho jiný herec, dopadlo by Tajemné okno o poznání hůře. Ale po druhém shlédnutí jsem přišel na chuť trošku přehnanému konci. Atmosféra jezera z Maine byla skvělá (jak já toužíím se do tohoto koutku světa jednou podívat!) a Torturo patří k těm ledovým záporákům, kterým však nemůžeme upřít jisté sympatie. HUDBA: Philip Glass - jeho styl je zde poznat, a to jsem byl rád. Jeden z mých top skladatelů pro tento film stvořil výtečné kompozice. Vynechat však nemůžeme ani jméno Geoff Zanelli, kterýžto se na hudbě podílel také (aditional music). ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Nuda, schovavajici se za kvalitni zpracovani. Co je platne, ze Koepp reziruje dobre, kamera je pomerne kreativni a Depp odvadi svuj standard (superlativy bych setril), kdyz to vse obaluje naprosto trivialni a hloupej pribeh. Ten bych skousnul v Pribezich ze zahrobi, kde se ostatne uz v ruznych obmenach obevil mnohokrat, ale ne v celovecernim filmu podle Kinga! Povidku jsem necetl a pravdepodobne ji s chuti vynecham. Vyrazne zklamani a opravdu spatna kingovina. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (18)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 48 milionů amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 92,9 mil. (NIRO)
  • Ving Rhames dostal nabídku na roli, ale musel ji odmítnout kvůli jiným závazkům. (Chatterer)

Reklama

Reklama