Reklama

Reklama

Tajemství civilizací

(seriál)
  • Česko Tajemství starověkých civilizací (více)
Velká Británie, 2021, 2 h 35 min (Minutáž: 51–52 min)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Tento seriál představí, jak mění nejmodernější věda náš pohled na dávnou minulost. Odhalíme kolaps civilizací doby bronzové před více než 3 000 lety, vzestup klasické civilizace a pád Římské říše. Špičkoví historici se s námi podělí o to, jak jim nová data o stavu naší planety poskytují nové poznatky o tom, jak klimatické změny, pandemie a sopečná aktivita ovlivnily běh lidských dějin od starověkého Egypta až po pád Říma. Shromážděním důkazů ze starověkého pylu, jeskynních útvarů, lidské DNA a pozůstatků sopek i dávného znečištění zamrzlého v arktickém ledu zjistíme, jak jsme zranitelní vůči rychlým změnám životního prostředí a že příběh o vlastní stopě lidstva na planetě sahá mnohem dále do minulosti, než jsme si kdy mysleli. (Viasat)

(více)

Recenze uživatele Arsenal83 k tomuto seriálu (4)

Tajemství civilizací (2021) 

Zaujímavé, no niekedy chaoticky usporiadané a z obdobia na obdobie preskakované historické zaujímavosti, ktoré sa spájajú, niekedy nenápadne a niekedy dosť výrazne, so súčasnými naratívmi ako covid, klimatické zmeny, migrácia a to dáva pachuť tendenčnosti. ()

Katastrofa doby bronzové (2021) (E01) 

Spočiatku super stará história, kde som čakal riešenie veľkých záhad, potom sa to začalo preklápať do stále väčšieho riešenie klimatických zmien, ktoré nepochybne patria do histórie, avšak celé to dostávalo ten opar aktivizmu, že sa nachádzame v tom istom nebezpečenstve aj my sami. A áno, potom nám ukázali migrantov a dnešnú dobu a pochopil som, že ten dokument nechce byť až tak historický. ()

Města a říše (2021) (E02) 

Tajomstiev nie veľmi veľa, vlastne žiadne a dokopy je tento formát taký málo pútavý, málo profesionálny, taká podivná skladačka, ktorá zliepa fakty ako dadaista. ()

Říše a epidemie (2021) (E03) 

Dejinné veci v pohode, ale keď spájajú covid, klimatické zmeny s minulými udalosťami ako mor, tak viete, že dokument je na tej "správnej strane histórie", ako by opilec Heger povedal. ()

Reklama

Reklama