Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

moviefilm 

všechny recenze uživatele

V tieni upíra sa veľmi ťažko hodnotí. Nádherne sa totiž naňho pozerá a ani chvíľu nenudí. No keď sa na to pozriem tak-trochu realisticky, tak je to vlastne celé o "ničom". Nič nové, čo by som už inde nevidel, mi tento film nedal, no pozerá sa naň ozaj s radosťou. Za pozornosť tiež stojí skvelý a skvelo zamaskovaný Willem Dafoe... ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Konečně jedna zábavná konspirační teorie. Nejsympatičtější pro mě je to, že o zápletku tu jde vlastně tak trochu mimochodem a celý film je vlastně pocta filmařskému řemeslu v éře němého filmu a konkrétně Murnauově eposu. Rozhovor o tom, proč musel Orlok vysát zrovna kameramana a ne skriptku, která není tak důležitá. Stejně tak scéna o režisérském egu a neustálém stresu producenta mě přesvědčil o tom, s jakým nenuceným nadhledem Merhige ke svému filmu přistupuje. Jak přiznává, že se nesnaží o to vyrovnat se Murnauově veledílu, ale chce jen tak navnadit diváka, aby si původního Upíra z Nosferatu pustil. Zkrátka taková škola hrou s výborně vypointovaným závěrem o věčném souboji geniality a šílenství. O životě, smrti a věčnosti nejen filmového umění. ()

Reklama

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Willem Dafoe ako Max Schreck posadnuti a kompletne ovladnuti postavou Orloka je genialny a vedie cely film, hoc povazovat Johna Malkovicha v ulohe F.W.Murnaua za sekundanta by bolo viac nez trufale. Som rad, ze sa Merhigeovi podarilo zachytit najdolezitejsie momenty tak, ze im dal aj trosku z vlastneho vizualneho smrncu. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Na kost vyhublý Dafoe podává herecký výkon, pozoruhodný hlavně svým fyzickým nasazením, u zobrazení emocí bych superlativy šetřil, občas prostě trošku přehrával :o) Mystifikačně laděný námět je skvěle vymyšlený, bohužel ho zabíjí toporné vyprávění. Ten film mohl být vzhledem k originálnímu námětu MNOHEM, mnohem lepší. ()

DaUr 

všechny recenze uživatele

Pokud jste neviděli původního Nosferata, Shadow of the Vampire vám toho řekne hodně málo. Přelomový snímek ze dvacátých let si však přímo říká o podobnou "rekonstrukci", která přiblíží dnešnímu divákovi situaci, ve které se nacházeli filmaři oné doby, kdy filmový průmysl teprve začínal vznikat. Zaznamenaný fakt, že tehdejší režiséři byli fetující maniaci a herci "stanislavského" školy skuteční upíři, je nejpíš lehce přehnaný, ale ideálně dokresluje atmosféru, kterou členové štábu při natáčení zažívali. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Jedná se o první film, na kterém se jako producent podílel Nicolas Cage. (Edgerton)
  • Role Max Schrecka byla napsána přímo na tělo Willem Dafoemu. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama