Reklama

Reklama

Psychiatrička Rose vyšetřuje mladou pacientku na pokraji nervového zhroucení. Žena trpí halucinacemi, pronásledují ji velmi znepokojivé vize, ovšem není to nic, co by zkušená terapeutka nezvládla. Jenže pak se jí po tváři rozlije podivný úsměv a s bohorovným klidem si střepem z rozbité vázy přímo před doktorkou přeřízne krční tepnu. Taková událost by rozhodila každého a Rose není výjimkou. Přestože ji všichni uklidňují, že sebevraždě nemohla zabránit, vracejí se jí psychické problémy z mládí a dětství. Pronásledují ji zneklidňující vize, pod jejichž vlivem se čím dál častěji chová jako blázen. Aspoň její blízcí to tak vnímají. Rose si navíc v hlavě přehrává poslední slova mrtvé pacientky a uvědomuje si, že to, co před smrtí prožívala ona, jí právě klepe na dveře. Zjištění, že mrtvá byla zatím posledním článkem v podivném řetězci sebevražd „usměvavých lidí“, jí také na klidu nepřidá. Je to iracionální, nevysvětlitelné a šílené, ale Rose dojde k závěru, že pokud se jí nepodaří najít začátek řetězce a zlo zastavit, je další na řadě. Že s touhle teorií nenajde u nikoho pochopení, asi nepřekvapí. Jenže zoufalé Rose jde o život a zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Děsivé věci. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (392)

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Tak jo, tohle mně dostalo, ale v dobrém slova smyslu. Film jde proti proudu, takže to na co jste ve velké většině hororů zvyklý, to tady neni a nebo je, ale je to zpracováno chytře, film tedy nemá potřebu z diváka dělat hlupáka. Co tedy film nabízí ? Čistý teror, hlavní hrdinka je psychicky a fyzicky ničena entitou, která útočí na její mysl a tak hlavní hrdinka pomalu přestává rozeznávat realitu a fikci. Sem rád že tenhle film, se snažil ukázat jak křehká je lidská psychika, sice to dělá jen okrajově, ale i tak je vidět, že si někdo dal záležet a snažil se dohle filmu, nacpat co nejvíc faktů o psychicky nemocech. Za pochvalu rovněž stojí herečka Sosie Bacon, která předvádí parádní výkon, dále pak kameraman který zde předvede fantastickou práci s kamerou a rovněž střih je zde udělán výborně a né jako u velké většiny hororů. Hudba je zde prostě vyniklající a brnká na nervy. Tenhle film, mi ani tolik nepřipomíná It Follows, ale spíš jako prequel Bird Boxu, i tam na lidi útočí něco, co běžný člověk nevidí, ale vidí to lidé s psychyckými problémy. Víc takových hororů. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie, dvojnásobne po traileroch, ktoré na mňa pôsobili dojmom lacného, neambiciózneho béčka. Napokon ale nemám problém označiť to za jeden z povedzme 50 najlepších hororov roka. Vývoj deja je miestami predvídateľný (strata dôvery hrdinky v očiach jej kolegov a najbližších je fakt tragický, koľkokrát sme to videli?), občas používa útrpné klišé (predstavy, nočné mory), ale inak z neho mám dobrý pocit. Sympatický kasting (Sosie Bacon alias dcéra Kevina Bacona, Kal Penn, Kyle Galler, Jessie T. Usher), mrazivá atmosféra (čosi medzi Anjelom smrti, Kruhom a Črepinami v hlave s Lenou Headey), zaujímavá a v rámci možností i vcelku originálna zápletka (ktorá je samozrejme doslova ako stvorená pre množstvo sequelom a prequelov), intenzívne drsné finále a niekoľko drsných a nečakaných scén. Odporúčam aj režisérov hororový kraťas The Hidebehind (v jednoduchosti je krása). ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Vytváří si to skrze kameru a střih celou dobu ten správně paranoidní hororový prostor, kde se něco může objevit v lecjaké formě prakticky kdykoli a kdekoli, takže jste z toho celkem příjemně na prášky i když se nic zvláštního neděje. Celou dobu to navíc naznačuje, jak je to formálně nejpoučenější horor všech dob, který vás stále vodí do slepých uliček a hraje si. No a pak, když se má lámat krystal, tak nevymyslí nic lepšího než tu nejprimitivnější, nejdebilnější, neohranější lekačku od vynálezu zvuku. Proč si ten film tak ubližuje? To, že jsem po dokoukání zjistil, že vlastně nechápu o čem to bylo stále nevím jestli mám dát na vrub snímku nebo sobě, takže to nechám ležet. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Finn si dal dosť roboty ( ktorá je za tým dosť cítiť), aby veľmi logicky vybudoval psychologickú cestu jednej postavy. To, že sa nejedná o jej slabomyseľnosť vieme od začiatku, ale jej okolie? To jej dáva celkom zabrať. Sosie Bacon hrá tú psychózu parádne ( hoci zrovna tento typ hrdinov zrovna nemám veľmi v láske, hlavne preto, lebo sú obklopený určitým determinizmom). Atmosférou a postupnou gradáciou je to výrazne a miestami veľmi nepríjemné ( detská oslova je v tomto prípade jedna z najlepších v celom filme). Koniec podľahne žánrovým pravidlám a vykašle sa na mytológiu za tým, čo je v zásade jediná vec, ktorú by som filmu vytkol. Každý správny horor je o pátraní. A nepotrebujem, aby sa postavy vždy k niečomu dopracovali, ale nech aspoň po dopozeraní zostane určitá aróma. Niečo, čo vás bude ešte chvíľu za temných večerov pokúšať. Ale inak jedna z tých lepších vecí, ktoré napríklad také Lights out, strčí hravo do vrecka. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vyletí Entita! Řekněte sýr..! Ano, nepochybně se tu krade. Vzorec předávání štafetového kolíku zla, nedůvěra okolí, pátrání po příčinách, postupný rozpad osobnosti, to všechno tu už někde bylo. Mě spíš ale zajímá, s jakou se to vytasí atmosférou a jestli to dobře vypadá a v těchto ohledech Finn obstál. Trauma, zármutek i vinu rozvíjí přiměřeným způsobem, upside down efekty s kamerou i zvuk plní svůj účel a jedna Kansas City Shuffle lekačka, troufám si říct, nachytá i ostřílené předvídače. Nezamyšleně legrační scény (sedmiletý Kája Havlíček rozbaluje dárky) se dají přejít, stejně jako to, že se divák dívá na hodinky, kdy už konečně dojde k taktice ze závěru Hoblitova Fallen (tím spíš, že už je kočka ze hry).. V případě představitelky hlavní role si nejsem jist, jestli slanina dopadla od masokombinátu blízko, a nebo daleko.. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (20)

  • Paramount původně natočil film jako streamovaný film a plánoval premiéru pouze na Paramount+. Film byl však promítán pro testovací publikum a skóre bylo ještě vyšší, než se očekávalo, což přimělo společnost Paramount k uvedení filmu v kinech. (noelcoward73)
  • Výroba a autorizovaná distribuce filmu podpořila více než 4 000 pracovních míst. (noelcoward73)

Reklama

Reklama