Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Lynn 

všechny recenze uživatele

S každým dalším filmem Lea DiCapria, který shlédnu, musím se tomuto herci obdivovat - má neskutečný talent snad přímo od Pána Boha. V 18-ti se dokázal herecky naprosto vyrovnat i tak ostřílenému veteránovi, jakým je Robert De Niro. Ve vynikajícím filmu, který nám předkládá skutečnou tvář na venek zdánlivě šťastné rodinky. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Režisér Michael Caton-Jones využil mladistvého vzhledu tehdy osmnáctiletého Leonarda DiCapria a ostříleného Roberta de Nira..oba postavil proti sobě ve "hře" na otčíma a nevlastního syna. Leo už v roce 1993 dokazuje své kvality a v tímto dramatem se také dostává mezi hollywoodské top hvězdy. "Shut your pie hole!" ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

Další, kdo se bude opakovat. Di Caprio ukazuje, proč je jedním z nejtalentovanějších herců současnosti, De Nirova exhibice je sama o sobě úžasná (jeho skautský obleček je k popukání). Snímek se zaměřuje především na Tobyho dospívání a postupně se komplikující "vztah" k nevlastnímu otci vrcholící závěrečnou bitkou. ()

Reesam 

všechny recenze uživatele

Fantastický Leo, který byl ve všem naprosto úžasný a v lecčem konkuroval všem ve filmu, a fantastický De Niro, který úžasně zahrál toho blba. Mám ho ráda, je mi sympatickým, ale bože, tady bych ho nejradši profackovala. Až tak skvěle to zahrál. Spousta zajímavých postřehů, a že život není postaven jen na promyšlených rozhodnutí. Líbilo se mi to propojení se začátkem, kdy nebyl problém se sebrat, a odejít, přestěhovat se. Proč to tak neudělat na konci, že? A do toho ta krásná stará Amerika. No úža. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $4,104,962Tržby Celosvetovo $-║ Dráma zo života dospievajúceho chlapca na prelome 50.rokov minulého storočia v zapadlom meste niekde v USA, je hereckým excelovaním mladého Leonarda DiCapria, ten tu dokazuje aký potenciál mal už v mladom veku a dokonca tu zatieňuje aj výkon taktiež výborne hrajúceho Roberta De Nira. Príbeh nie je dohromady ničím zvláštny, čo by sme už nemali šancu vidieť ale práve výkon spomínaných dvoch hercov tento film povyšuje na vyššiu úroveň a len niečo málo tomu chýba aby to bol dokonalý vo svojej prezentovanej téme inšpirovanej skutočnými udalosťami. (Tobey Maguira som tam v jednej z úloh vôbec nespoznal) /80%/ ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Ve scéně po vítězství Carol (Ellen Barkin) ve střelecké soutěži je možné zaznamenat, že Pearl (Eliza Dushku) nemá nasazené brýle. Hned v dalším záběru je však má. (bfa)
  • Když Robert De Niro četl knižní předlohu k filmu, zapsal si o své postavě, Dwightu Hansenovi, do tlustého zápisníku na dvě stovky postřehů, včetně nejmenších detailů. (ČSFD)
  • Dospívání po americku sice není filmovým debutem Tobeyho Maguirea, ale je to jeho první film, ve kterém má připsanou mluvenou roli. Ve skutečnosti Maguire debutoval ve filmu Čaroděj (1989), kde však neměl žádné repliky. (KGBelik)

Reklama

Reklama